Így lehet biztonságosan sportolni szívbetegen: elképesztően jó hatással van az érrendszerre
A mozgás támogatja az érrendszer egészségét, szívbetegen is érdemes bizonyos sportokat végezni.

szív sport
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A fizikai aktivitás alapvető fontosságú az egészség fenntartásához, hiszen rendszeres testmozgással számos szervi betegség kialakulása megelőzhető, kezelhető.

Segíthet többek között a szív- és érrendszer megerősítésében, a vérnyomás normalizálásában, az erek rugalmasságának javításában. Felmerülhet azonban a kérdés, hogy sportolhat-e, és ha igen, hogyan fogjon bele a mozgásba az, akinek valamilyen szívbetegsége volt vagy van.

A sportolás és a szív egészsége

Már régóta ismert és elfogadott tény, hogy aki rendszeresen sportol, az nagyobb eséllyel kerülheti el a szív- és érrendszeri megbetegedéseket, hiszen a napi testmozgás amellett, hogy segít a testsúly kontrolállásában, normalizálja a vérnyomást és csökkenti a koleszterinszintet, még a stressz leküzdéséhez is kiválóan alkalmazható.

GettyImages-1310552000

Ennek ellenére a szívproblémákkal élők esetében az állandó fizikai igénybevétel jótékony hatásai még néhány évvel ezelőtt is kérdésesek voltak, sőt gyakran kifejezetten eltiltották a napi testmozgástól az ilyen típusú betegséggel élőket. Ma már bizonyított tény, hogy a rendszeres mozgás jelentősen hozzájárulhat a már kialakult szív- és érrendszeri betegségek súlyosbodásának elkerüléséhez, sőt kifejezetten segíthet a felépülésben és a kockázati tényezők visszaszorításában.

A testmozgás pozitív hatásai szívbetegeknél

Magyarországon 2019-ben közel 65 000 ember vesztette életét a keringési rendszer valamely betegségében, ez a szám pedig nem kevesebb, mint az összes halálozás 50%-a. A hazai adatok szerint a leggyakrabban előforduló hipertónia a felnőtt lakosság 25%-át érinti, a szívelégtelenségben szenvedő betegek száma pedig 250-300 000 közé tehető, ráadásul ez utóbbinál minden évben további 30-35 000 új esetet diagnosztizálnak. A betegségek kezelésének hatékonyságában a páciensek együttműködésének is igen meghatározó szerepe van, ezért a gyógyszeres kezelés mellett fontos betartani az orvosok által előírt, életmódra - többek között a testmozgásra - adott javaslatokat.

GettyImages-1194547402

Számos kutatás kimutatta már például, hogy azon betegeknél, akik szívroham után testmozgáson alapuló rehabilitációban vesznek részt, 20-25%-kal csökken a halálozási arány, szívelégtelenséggel élőknél pedig a rendszeres testedzés akár 20%-kal is növelheti a szív maximális teljesítményét. Utóbbi esetben azonban fokozott óvatosságra van szükség, hiszen a szívelégtelenség következtében a csökkent pumpafunkció miatt a szív nem tud elegendő vért szállítani a szervek működéséhez. Ennek leggyakoribb tünete a légszomj, súlyosabb esetben fulladásérzet, mely nyugalmi helyzetben is jelentkezhet, nemhogy kisebb terhelés hatására. Ráadásul a szívelégtelenségben élő betegeknél a stroke kialakulásának esélye is jelentősen megnövekszik, ezért testmozgásra csak nagyon szigorú keretek között, folyamatos felügyelet mellett van lehetőség.

Az első lépések

A szív- és érrendszeri betegséggel küzdők számára azonban kifejezetten kockázatos is lehet a sportolás, ezért körültekintőnek és óvatosnak kell lenni, és csak alapos állapotfelmérést és orvosi konzultációt követően, valamint rendszeres kontroll mellett szabad beépíteni a napi rutinba. Az orvosi állapotfelmérés több vizsgálatból, 24 órás Holter EKG-ból és terheléses EKG-ból, továbbá szív-ECHO-vizsgálatból, és indokolt esetben stressztesztből áll, melyeknek eredményeit elemezve állapítható meg, hogy milyen állapotban van, és mennyire terhelhető az illető szíve.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az eredmények és a kórelőzmény alapján alakítható ki a fokozatosság elvére épülő mozgás, az edzésterv, a terhelés intenzitása, időtartama és határértékei. Testmozgásként ajánlható például a rendszeres séta, kerékpározás, úszás, kertészkedés, illetve minden olyan mozgásforma, ami élvezetes, és nem megterhelő a beteg számára. A rendszeres kontroll azonban minden esetben elengedhetetlen, hiszen csak ezáltal csökkenthetjük minimálisra a maradandó egészségkárosodások lehetőségét. 

Kezelési lehetőségek

Az egészséges, aktív életmód kialakítása, valamint az elővigyázatosság segíthet a szív- és érrendszeri problémák elkerülésében, de a betegség kialakulása esetén a beültethető kamrai eszközökön túl immár számos innovatív kezelési lehetőség is az érintettek rendelkezésére áll. Ilyenek például a betegek kényelmének és életminőségének megőrzését egyaránt szem előtt tartó gyógyszeres kezelések is.

GettyImages-1295871385

Fontos, hogy a legjelentéktelenebbnek tűnő tünetek esetén is konzultáljon kezelőorvosával, hiszen a betegség korai felismerésével és a megfelelő kezelési mód meghatározásával a maradandó egészségkárosodás esélye nagymértékben csökkenthető!

A 10 leghatékonyabb mozgásforma a szív egészségéért

Bár a genetikai hajlam is szerepet játszik, a szívbetegség kockázata tudatos életmódváltással csökkenthető.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük