Így lehet biztonságosan sportolni szívbetegen: elképesztően jó hatással van az érrendszerre

A mozgás támogatja az érrendszer egészségét, szívbetegen is érdemes bizonyos sportokat végezni.

szív sport

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A fizikai aktivitás alapvető fontosságú az egészség fenntartásához, hiszen rendszeres testmozgással számos szervi betegség kialakulása megelőzhető, kezelhető.

Segíthet többek között a szív- és érrendszer megerősítésében, a vérnyomás normalizálásában, az erek rugalmasságának javításában. Felmerülhet azonban a kérdés, hogy sportolhat-e, és ha igen, hogyan fogjon bele a mozgásba az, akinek valamilyen szívbetegsége volt vagy van.

A sportolás és a szív egészsége

Már régóta ismert és elfogadott tény, hogy aki rendszeresen sportol, az nagyobb eséllyel kerülheti el a szív- és érrendszeri megbetegedéseket, hiszen a napi testmozgás amellett, hogy segít a testsúly kontrolállásában, normalizálja a vérnyomást és csökkenti a koleszterinszintet, még a stressz leküzdéséhez is kiválóan alkalmazható.

GettyImages-1310552000

Ennek ellenére a szívproblémákkal élők esetében az állandó fizikai igénybevétel jótékony hatásai még néhány évvel ezelőtt is kérdésesek voltak, sőt gyakran kifejezetten eltiltották a napi testmozgástól az ilyen típusú betegséggel élőket. Ma már bizonyított tény, hogy a rendszeres mozgás jelentősen hozzájárulhat a már kialakult szív- és érrendszeri betegségek súlyosbodásának elkerüléséhez, sőt kifejezetten segíthet a felépülésben és a kockázati tényezők visszaszorításában.

A testmozgás pozitív hatásai szívbetegeknél

Magyarországon 2019-ben közel 65 000 ember vesztette életét a keringési rendszer valamely betegségében, ez a szám pedig nem kevesebb, mint az összes halálozás 50%-a. A hazai adatok szerint a leggyakrabban előforduló hipertónia a felnőtt lakosság 25%-át érinti, a szívelégtelenségben szenvedő betegek száma pedig 250-300 000 közé tehető, ráadásul ez utóbbinál minden évben további 30-35 000 új esetet diagnosztizálnak. A betegségek kezelésének hatékonyságában a páciensek együttműködésének is igen meghatározó szerepe van, ezért a gyógyszeres kezelés mellett fontos betartani az orvosok által előírt, életmódra - többek között a testmozgásra - adott javaslatokat.

GettyImages-1194547402

Számos kutatás kimutatta már például, hogy azon betegeknél, akik szívroham után testmozgáson alapuló rehabilitációban vesznek részt, 20-25%-kal csökken a halálozási arány, szívelégtelenséggel élőknél pedig a rendszeres testedzés akár 20%-kal is növelheti a szív maximális teljesítményét. Utóbbi esetben azonban fokozott óvatosságra van szükség, hiszen a szívelégtelenség következtében a csökkent pumpafunkció miatt a szív nem tud elegendő vért szállítani a szervek működéséhez. Ennek leggyakoribb tünete a légszomj, súlyosabb esetben fulladásérzet, mely nyugalmi helyzetben is jelentkezhet, nemhogy kisebb terhelés hatására. Ráadásul a szívelégtelenségben élő betegeknél a stroke kialakulásának esélye is jelentősen megnövekszik, ezért testmozgásra csak nagyon szigorú keretek között, folyamatos felügyelet mellett van lehetőség.

Az első lépések

A szív- és érrendszeri betegséggel küzdők számára azonban kifejezetten kockázatos is lehet a sportolás, ezért körültekintőnek és óvatosnak kell lenni, és csak alapos állapotfelmérést és orvosi konzultációt követően, valamint rendszeres kontroll mellett szabad beépíteni a napi rutinba. Az orvosi állapotfelmérés több vizsgálatból, 24 órás Holter EKG-ból és terheléses EKG-ból, továbbá szív-ECHO-vizsgálatból, és indokolt esetben stressztesztből áll, melyeknek eredményeit elemezve állapítható meg, hogy milyen állapotban van, és mennyire terhelhető az illető szíve.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ajándékozz szakácskönyvet karácsonyra!

Egy könyvvel nem csak tárgyat ajándékozol, hanem élményt is. 

Mentes Anyu szakácskönyveiből készített ételek lehetőséget adnak új ízek felfedezésére és kipróbálására. Különleges étrendet követőknek, vagy kísérletezni vágyóknak a Mentes Anyu könyvcsomag tökéletes meglepetés lehet. 

Ha idén valami igazán hasznosat ajándékoznál az egészség jegyében, kattints ide. MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Promóció

Az eredmények és a kórelőzmény alapján alakítható ki a fokozatosság elvére épülő mozgás, az edzésterv, a terhelés intenzitása, időtartama és határértékei. Testmozgásként ajánlható például a rendszeres séta, kerékpározás, úszás, kertészkedés, illetve minden olyan mozgásforma, ami élvezetes, és nem megterhelő a beteg számára. A rendszeres kontroll azonban minden esetben elengedhetetlen, hiszen csak ezáltal csökkenthetjük minimálisra a maradandó egészségkárosodások lehetőségét. 

Kezelési lehetőségek

Az egészséges, aktív életmód kialakítása, valamint az elővigyázatosság segíthet a szív- és érrendszeri problémák elkerülésében, de a betegség kialakulása esetén a beültethető kamrai eszközökön túl immár számos innovatív kezelési lehetőség is az érintettek rendelkezésére áll. Ilyenek például a betegek kényelmének és életminőségének megőrzését egyaránt szem előtt tartó gyógyszeres kezelések is.

GettyImages-1295871385

Fontos, hogy a legjelentéktelenebbnek tűnő tünetek esetén is konzultáljon kezelőorvosával, hiszen a betegség korai felismerésével és a megfelelő kezelési mód meghatározásával a maradandó egészségkárosodás esélye nagymértékben csökkenthető!

A 10 leghatékonyabb mozgásforma a szív egészségéért

Bár a genetikai hajlam is szerepet játszik, a szívbetegség kockázata tudatos életmódváltással csökkenthető.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük