Rendellenes izzadással, szédüléssel is jelezhet a szív: súlyos betegségre utalhatnak a tünetek
Testmozgás során a szívbetegségre utaló jelek könnyen összetéveszthetők az edzés miatt jelentkező, normális tünetekkel.

GettyImages-535861499
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szív- és érrendszeri kórképek világszerte rengeteg embert érintenek, és sajnos vezető haláloknak számítanak. A helytelen táplálkozás, az ülő életmód mind közrejátszanak az ilyen jellegű betegségek kialakulásában. A testmozgás az egyik legjobb dolog, amit az elkerülésükért tenni lehet, és a kezelés részeként is kulcsfontosságú. 

Diagnosztizált szívbetegséggel, esetleg korábban már átélt szívinfarktussal viszont nem árt az óvatosság a mozgás terén sem. Az orvossal való konzultáció, illetve a problémát jelző lehetséges tünetek ismerete szükséges.

Fő az elővigyázatosság

Az edzés számos pozitív tulajdonsággal bír a szív- és érrendszeri megbetegedések szempontjából. Kedvezően befolyásolja az anyagcserét, csökkenti a testsúlyt, segít a vérnyomás optimalizálásában. A páciensek az orvossal való konzultáció során kaphatnak felvilágosítást a megengedett terhelés mértékéről, fokozatos emeléséről. A fizikai aktivitás így a legtöbbször biztonsággal végezhető, ám előfordulhat, hogy nem várt tünetek jelentkeznek, amelyek megálljt parancsolnak a mozgásnak. Azoknak, akik nemrég átestek infarktuson, korábban mozgásszegény életmódot folytattak, esetleg tudják magukról, hogy ki vannak téve a szívbetegségek kockázatának, különösen körültekintően kell eljárniuk az edzés megtervezésekor és kivitelezésekor.

GettyImages-523119720
Fotó: John Rensten / Getty Images Hungary

A szív- és érrendszeri megbetegedésekre hajlamosító tényezők között szerepel többek között a családi halmozódás, a cukorbetegség, az elhízás és a magas vérnyomás. Az alábbi panaszok esetén mindenképp megszakítandó a sporttevékenység, akkor is, ha a kórelőzményben nincs szívbetegség. A szerv számtalan módon jelezheti a probléma fennállását, a tünetek nem mindig specifikusak, így sokan akár a fáradság jeleinek is vélhetik őket.

Diszkomfortérzet a test különböző pontjain

A szívinfarktust a legtöbben hirtelen jelentkező, éles mellkasi fájdalomként képzelik el, és olykor valóban így is kezdődik, de előfordulhat, hogy enyhe, megmagyarázhatatlan diszkomfort-érzetként, kellemetlen nyomás, szorítás formájában. A hátban, a karokban az állkapocsban és a hasban is jelentkezhet. Amennyiben valaki hasonlót tapasztal a testmozgás során, fel kell függesztenie az edzést, és ha a panasz nem múlik, orvosi segítség kérése javasolt. 

Szívritmuszavarok

A szívritmuszavarokat megtapasztalók általában arról számolnak be, hogy erőteljesen kalapált, össze-vissza vert a szívük, esetleg úgy érezték, kimarad egy dobbanás. A megszokottól eltérő szívverés esetén szintén leállítandó a testmozgás.

Légszomj

Edzés közben persze mindenkivel előfordul, hogy kapkodja a levegőt, viszont kicsit lassítva és megpihenve rendeződik a légzés. Az indokolatlan mértékű fulladás, légszomj semmiképp sem természetes. Nem törvényszerűen jár együtt mellkasi fájdalommal, jelentkezhet anélkül is. 

Szédülés és kábultság

A fizikai aktivitás fárasztó, főleg akkor, ha valaki nincs hozzászokva, régebb óta nem sportolt. A kimerültség gyakori és a legtöbbször veszélytelen tünet, ám a szédülés és a kábultság egyáltalán nem tekintendő normálisnak!

A cikk az ajánló után folytatódik

Szokatlan izzadás

Az izzadás a testmozgás velejárója, ugyanakkor a szívinfarktus jelzője is lehet. A szív számára nagyobb erőfeszítést jelent az elzárt ereken átpumpálni a vért, a szokatlan erőfeszítés során pedig a szervezet így próbálja biztosítani a megfelelő testhőmérsékletet. A hirtelen hideg verejtékezés, amit olykor hányinger is kísér, akut problémára hívhatja fel a figyelmet.

Az edzés során jelentkező panaszok tehát könnyen összekeverhetők a normálisan is jelentkező tünetekkel, így nem árt résen lenni, különösen akkor, ha valaki tudja magáról, hogy hajlamos lehet a szívbetegségre, vagy akár átélt már szívinfarktust. A kezelőorvossal való konzultáció segíthet megelőzni a mozgás közben jelentkező problémákat. 

8 aprócska bőrtünet, ami szívbetegségre figyelmeztet: kevesen ismerik fel a kezdeti jeleket

A szív- és érrendszeri betegségek korai diagnosztizálása nem könnyű, mert sokszor nem a legegyértelműbb, legtöbbek által ismert panaszok jelzik a problémákat.Többek között a bőr is mutatja a hasonló gondokat, ám az ezen felbukkanó változásokról kevesen ismerik fel, mi is lehet a legfőbb kiváltó okuk.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük