A fájdalmas puffadás gyors ellenszerei: hogy hatnak a szimetikonok?

A szimetikonok enyhítik a puffadást és a hasfeszülést, ezért tudni kell, mikor ajánlott a szedésük.

hasfajas-gyogyszer
beauty and style
Top olvasott cikkek

A puffadás és a hasfeszülés kellemetlen és időnként nagyon fájdalmas tünet, amit számos dolog okozhat: akár a helytelen táplálkozási szokások, például a gyorsan elfogyasztott étel, illetve ételérzékenység is állhat a hátterében.

A kínzó tünetek enyhítésében segítséget jelenthet a megfelelően kialakított, bélrendszert kímélő diéta, a bélflórát helyreállító probiotikumkúra, de akár néhány jógamozdulat is hatásos lehet ilyenkor.

Puffadás elleni szimetikon

Akut probléma esetén puffadás elleni készítmények is eredményesen használhatók. A vény nélkül is kapható kapszulák hatóanyaga a szimetikon, mely anyag a bélben természetesen is előfordul. A szer nem szívódik fel az emésztőrendszerben, kémiailag teljesen közömbös, csak fizikai úton hat, és változatlan formában ürül ki a szervezetből.

A puffadás oka gyakran az, hogy a bélrendszerbe kerülő szénhidrátokat csak a vastagbél baktériumai tudják kellőképpen lebontani, a folyamatot pedig erős gázképződés kíséri.

A szimetikonok a kialakult gázbuborékok felületi feszültségét csökkentik, így azok fala képes elbomlani. A felszabaduló gázok egy része ezt követően felszívódik a bélfalon, másik része pedig a természetes bélmozgás során kiürül a szervezetből. A készítmény anyaga ezután a széklettel együtt távozik.

Az orvosi képalkotást is segíti

A szimetikontartalmú szereket az orvosok képalkotó eljárások során is alkalmazzák, mégpedig azért, hogy az emésztőszervek pontos vizsgálatához a képet zavaró gázfelhalmozódást eltüntessék. Ez akár a gyomor, a hasnyálmirigy, az epehólyag vagy a bélrendszer ultrahangos vizsgálatánál is szükséges lehet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szűrővizsgálat házilag

Az emésztőrendszeri bajok sokszor egészen addig rejtve maradnak, amíg tüneteket nem okoznak. Épp ezért hasznos otthon is elvégezhető tesztünk, mert már a korai stádiumban kimutatja a szabad szemmel nem érzékelhető vérzéseket a székletben, aminek köszönhetően sok betegséget megelőzhetsz.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Mivel a hatóanyag nem szívódik fel a szervezetben, hosszabb távon sem okoz gondot, és akár gyerekek, terhes kismamák és szoptató anyák is szedhetik. Ilyen esetben viszont feltétlenül egyeztess előzetesen orvossal, és érdemes az alacsonyabb szimetikontartalmú változatokat keresni.

Az olcsóbb sem rosszabb

Az egy kapszulában található hatóanyag mennyiségében hatalmas különbségeket lehet találni a piacon, ezért érdemes mindig átnézni a csomagolást a vásárlás előtt. A márkásabb gyógyszereknél is előfordul, hogy kapszulánként csak 30-40 milligramm szimetikont tartalmaznak, míg van, amelyik 100 vagy akár 300 milligrammot is, és ez nem feltétlenül arányos az árral. A gyógyszertár mellett pedig manapság akár drogériákban is kapni jó minőségű, akár saját márkás készítményeket is, jóval alacsonyabb áron.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük