Miért egyél most minél több szilvát? Nem csak az emésztésnek tesz jót
A szilva Magyarországon szinte bárhol megterem, már régóta előszeretettel fogyasztják nyersen, aszalványként vagy lekvár formájában is.
Közkedvelt őszi gyümölcs a szilva. A rengeteg színben és formában fellelhető értékes gyümölcs több jótékony hatással bír, mint azt sokan gondolnák.
Érdemes előtérbe helyezni a magyar szilvákat, köztük sokak nagy kedvenceit, a besztercei kék szilvát, a ringlót vagy a vörös szilvát.
A szilva jótékony hatásai
A szilva fogyaztása serkenti az emésztést, véd a szívbetegségek és a kettes típusú diabétesz kialakulása ellen.
100 gramm nyers szilvában mindössze 46 kalória van - azonban az aszalt szilva igazi cukorbomba, csak módjával szabad fogyasztani. Frissen fogyasztva viszont nem hogy hizlal, de még segíthet az elhízás és a különböző metabolikus, azaz anyagcsere-megbetegedések kialakulása ellen. Sőt, még a koleszterinszintet is képes stabilizálni - magas polifenoltartalma miatt.
Értékes tápanyagok a szilvában
A szilva rendkívül rostgazdag és igen magas A-, K-, és C-vitamin-tartalmú gyümölcs, ennek köszönhetően immunerősítő hatással is bír. A mindenki által jól ismert áldásos rosttartalma miatt is érdemes fogyasztani, amihez még a már említett magas antioxidáns-tartalom is társul. Az antioxidánsok pedig a szabad gyökök megkötésében játszanak nagy szerepet.
Kimutatták, hogy az olyan diéták, melyek bővelkednek polifenol-tartalmú gyümölcsökben, semlegesíthetik több káros vegyület hatását. Ezek többek között húsok sütése során keletkezhetnek, és megnövelhetik a rákos daganatok kialakulásának kockázatát.
A vitamindús gyümölcsnek ráadásul a 85%-a víz, remek vízhajtóként is szolgál. Tehát a szilva nem csak beindítja a bélműködést, és hasznos az elhízás ellen, de közben értékes tápanyagainak köszönhetően rendszeres fogyasztásával le lehet csökkenteni az érrendszeri betegségek, a kettes típusú diabétesz és akár a rák kialakulásának kockázatát is.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Szilvás ételek
A napot érdemes 3-4 szem aszalt szilvával kezdeni, a kiadós, rostokban gazdag reggeli érdekében zabpehellyel és joghurttal tálalva. Emellett még ki lehet próbálni szintén napindítónak a szilvás-banános smoothiet is.
A főételek mellé, legyen az szinte bármilyen hús, rendkívül ízletes tud lenni a szilva akár főzve, akár aszalt formájában salátával. Ráadásul a már előbb említett káros anyagot semlegesítő hatása ebben az esetben is tud érvényesülni. Vacsorára pedig már nem tanácsos gyümölcscukrot bevinni, így inkább zöldségekben gazdag, könnyű étellel érdemes zárni a napot, mint a Cézár-saláta .
Összességében a reggeli és a kora délutáni órákban frissítő tápláléknak szolgál a szervezet számára a szilva, azonban az esti órákban érdemes mellőzni.
A 10 legjobb őszi méregtelenítő ital: kezdd immunerősítéssel a reggelt!
Legyen szó turmixról vagy méregtelenítő vízről, a folyadék és a természetes, vitamindús alapanyagok támogatják az anyagcsere-folyamatokat, a rostban gazdag italok pedig segítenek kisöpörni a bélrendszerből a méreganyagokat. A következőkkel változatossá teheted az őszi reggeleket.
Képek forrása: Getty Images Hungary
- szilva
- gyümölcs
- természetes módszer
- antioxidáns
- kettes típusú cukorbetegség
- rák
- szívbetegség
- vitamin
- Életmód
OLVASD EL EZT IS!