Házi, fűszeres szilvalekvár tepsiben sütve: így igazán egyszerű és finom
Ez a szilvalekvár készítésének egyik legkönnyebb módja, még kevergetni sem kell!
Kár, hogy dédanyáink nem ismerték ezt a módszert! Annak idején sokkal fáradtságosabb volt a forró napon az üst mellett ácsorogni, és kevergetni a napokon át készülő szilvalekvárt. Most késő este beteszed a sütőbe, reggelre pedig kiveheted a kész, zamatos lekvárt. Az édes gyümölcshöz egyáltalán nincs szükség cukorra, és tartósítószer sem kell hozzá. A fahéjat és a szegfűszeget viszont ne hagyd ki, sőt, csillagánizst is tehetsz hozzá! Ha valamiért szükséges, a sütést bátran megszakíthatod.
Szilvalekvár tepsiben
Hozzávalók 16 decihez
- 4 kg szilva
- 2 teáskanál fahéj
- 1 kávéskanál szegfűszeg
- 1 db citrom
Elkészítés:
Válassz egy közepesen magas falú tepsit, és mosd el jó alaposan. A szilvákat válogasd át, nehogy romlott szemek is belekerüljenek a lekvárba. A szárat szedd le, magozd ki, majd mosd meg jó alaposan. Rendezd tepsibe, fontos, hogy a szemek kényelmesen elférjenek benne. Ha több a szilva, rakd két tepsibe.
Keverd hozzá a fűszereket és a citrom frissen facsart levét. Fedd le alufóliával, és mehet a 150 fokos sütőbe. Amikor már jön az illata, mérsékeld 100 fokra. Süsd körülbelül nyolc órán át. Nem kell kevergetni, nem ég le. Ha elég sűrű, töltsd alaposan kimosott, sterilizált üvegekbe. Rakd párnák, paplanok közé két napra. Ha kihűl a lekvár, tedd a kamrapolcra.
Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül
A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?
További részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. június 3. 18 óra
Helyszín: Thália Színház
Promóció
Még több recept