Aszalt gyümölcsök gép nélkül: egyszerű, és sokkal olcsóbb, mint a bolti

Aszalva könnyű átmenteni a nyár kedvenc gyümölcseit télire.

Aszalt gyümölcsök gép nélkül: egyszerű, és sokkal olcsóbb, mint a bolti
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ne vedd meg drágán az aszalt gyümölcsöket, készítsd el inkább otthon! Az idő még mindig kedvez az aszalásnak. Ezzel a módszerrel a gyümölcsök tartósítószer nélkül is sokáig elállnak. Szárításhoz választhatsz szilvát, barackot, almát, körtét, banánt vagy akár áfonyát is. Az aszalás ideje függ a gyümölcs nedvességtartalmától és a méretétől is. Télen remek csemege lesz, de sokféleképpen felhasználhatod majd a sütés-főzés során is. 

Aszalt gyümölcsök házilag

Hozzávalók

  • 4 kg gyümölcs
Recept idők

Elkészítés:

A gyümölcsöket jól nézd át, csak épeket és jó éretteket válogass aszaláshoz. Törölgesd át, de ne mosd meg. A nagyobbakat vágd fel azonos méretű, vékony szeletekre. Rendezd a gyümölcsöket egy sütőpapírral bélelt tepsibe vagy tálcára. Érdemes letakarni gézlappal vagy tüllel, hogy ne menjenek rá bogarak. Rakd napos, száraz helyre, és szárítsd kettő-négy napig. Ha a gyümölcs nyomásra nem ereszt levet, elkészült. Sokan ilyenkor még a szobában is szárítják néhány napig. 
 

Ha nincs tartósan napsütéses, meleg idő, amikor hozzáfogsz az aszaláshoz, a gyümölcsöket sütőbe is teheted. Szárítsd 50-70 fokon hat-nyolc órán át, közben az ajtót nyisd meg résnyire, hogy a gőz távozni tudjon. A kész aszalványokat rakd dobozba, és tárold száraz, hűvös helyen. 

Képek: Getty Images.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Ezt is szeretjük