Aszalt gyümölcsök gép nélkül: egyszerű, és sokkal olcsóbb, mint a bolti

Aszalva könnyű átmenteni a nyár kedvenc gyümölcseit télire.

Aszalt gyümölcsök házilag
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ne vedd meg drágán az aszalt gyümölcsöket, készítsd el inkább otthon! Az idő még mindig kedvez az aszalásnak. Ezzel a módszerrel a gyümölcsök tartósítószer nélkül is sokáig elállnak. Szárításhoz választhatsz szilvát, barackot, almát, körtét, banánt vagy akár áfonyát is. Az aszalás ideje függ a gyümölcs nedvességtartalmától és a méretétől is. Télen remek csemege lesz, de sokféleképpen felhasználhatod majd a sütés-főzés során is. 

Aszalt gyümölcsök házilag

Hozzávalók

  • 4 kg gyümölcs
Recept idők

Elkészítés:

A gyümölcsöket jól nézd át, csak épeket és jó éretteket válogass aszaláshoz. Törölgesd át, de ne mosd meg. A nagyobbakat vágd fel azonos méretű, vékony szeletekre. Rendezd a gyümölcsöket egy sütőpapírral bélelt tepsibe vagy tálcára. Érdemes letakarni gézlappal vagy tüllel, hogy ne menjenek rá bogarak. Rakd napos, száraz helyre, és szárítsd kettő-négy napig. Ha a gyümölcs nyomásra nem ereszt levet, elkészült. Sokan ilyenkor még a szobában is szárítják néhány napig. 
 

Ha nincs tartósan napsütéses, meleg idő, amikor hozzáfogsz az aszaláshoz, a gyümölcsöket sütőbe is teheted. Szárítsd 50-70 fokon hat-nyolc órán át, közben az ajtót nyisd meg résnyire, hogy a gőz távozni tudjon. A kész aszalványokat rakd dobozba, és tárold száraz, hűvös helyen. 

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük