Aszalt gyümölcsök gép nélkül: egyszerű, és sokkal olcsóbb, mint a bolti
Aszalva könnyű átmenteni a nyár kedvenc gyümölcseit télire.

Aszalt gyümölcsök gép nélkül: egyszerű, és sokkal olcsóbb, mint a bolti
Ez is érdekelhet

Télen-nyáron nélkülözhetetlen bulikellék: megtehetsz bármit, mert nem érzel semmit (x)

A szabadban töltött idő egészségre gyakorolt pozitív hatása minden multivitaminnál többet ér (x)

Meglepő fellépést vállalt Mező Misi: közel 600 fiatal énekelt vele (x)

7 dolog, ami károsítja, és ami védi az idegeinket (x)

beauty and style

Kétszer dúsabb frizurát kapsz, ha így használod a hajvasalót »

Lassítja a ráncok képződését, de ennél többet is tud a kollagén: szakértő mondja el, miért hatékony »

A rövid dzseki az új divat: ilyen sokféleképpen viselheted »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Ne vedd meg drágán az aszalt gyümölcsöket, készítsd el inkább otthon! Az idő még mindig kedvez az aszalásnak. Ezzel a módszerrel a gyümölcsök tartósítószer nélkül is sokáig elállnak. Szárításhoz választhatsz szilvát, barackot, almát, körtét, banánt vagy akár áfonyát is. Az aszalás ideje függ a gyümölcs nedvességtartalmától és a méretétől is. Télen remek csemege lesz, de sokféleképpen felhasználhatod majd a sütés-főzés során is. 

Hozzávalók:

  • 4 kg gyümölcs
Recept idők

Elkészítés:

A gyümölcsöket jól nézd át, csak épeket és jó éretteket válogass aszaláshoz. Törölgesd át, de ne mosd meg. A nagyobbakat vágd fel azonos méretű, vékony szeletekre. Rendezd a gyümölcsöket egy sütőpapírral bélelt tepsibe vagy tálcára. Érdemes letakarni gézlappal vagy tüllel, hogy ne menjenek rá bogarak. Rakd napos, száraz helyre, és szárítsd kettő-négy napig. Ha a gyümölcs nyomásra nem ereszt levet, elkészült. Sokan ilyenkor még a szobában is szárítják néhány napig. 
 

Ha nincs tartósan napsütéses, meleg idő, amikor hozzáfogsz az aszaláshoz, a gyümölcsöket sütőbe is teheted. Szárítsd 50-70 fokon hat-nyolc órán át, közben az ajtót nyisd meg résnyire, hogy a gőz távozni tudjon. A kész aszalványokat rakd dobozba, és tárold száraz, hűvös helyen. 

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük