Szépít, okosít, és egy filléredbe sem kerül!

Mi az?

Ne a boltok polcain keresd a csodaszert, hiszen a hálószobádban találod. Mindössze aludnod kell!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nyilván tisztában vagy vele, hogy napi nyolc órát kellene aludnod. Ezt az időt azonban könnyen feláldozhatod, hiszen, aki sokat alszik, keveset él. És egyébként is: kinek van ideje pihenésre hét közben?

Ajánlott tudatosabban szervezned a napjaidat, hiszen az alvás nem csupán széppé tesz, de intellektuális képességeid hibátlan működéséhez is nélkülözhetetlen. Ezt bizonyítják az alábbi kutatások is.

Valóban szépít!

Nyilván te magad is érzékeled, hogy egy hétvégi kiadós alvás után egészen más arc köszön vissza a fürdőszobatükörből, mint a frusztrált hétköznapokon. Mint ahogy lenni szokott azokkal a dolgokkal, melyekkel mindenki tisztában van, a tudósok pedig előbb-utóbb bizonyítják. Pontosan ez történt az alvás szépítő hatásával is.

A stockholmi Karolinska Intézet kutatója, John Axelsson és munkatársai a British Medical Journal című folyóiratban hozták nyilvánosságra eredményeiket. A kísérletben 23 fő vett részt: 18 és 31 év közötti nők és férfiak. Mindegyikükről két különböző fotót készítettek, egyiket azután, hogy nyolc órát aludtak - este 23 óra és reggel 7 óra között -, a másikat pedig öt óra alvást követően. Ez utóbbi esetben az ébredés után még 31 óráig nem hagyták aludni az alanyokat, és csak ezt követően készült a fénykép.

A fotókat 65 embernek mutatták meg, akik egyenként hat másodpercig nézhették a portrékat. Az eredmény egyértelműen bizonyítja, hogy vonzóbbnak találták azokat az embereket, akik nyolc órát aludtak.

A kutatás célja

A kutatást végző svéd tudósok célja mindössze annyi volt a vizsgálattal, hogy felhívják az urbanizált ember figyelmét az alvás fontosságára. Ha a hétköznapi rohanásban nem is nagyon foglalkozol az egészségeddel, hiúságod talán erőt vesz rajtad, és változtatsz a napirendeden.

Tippek az egészséges életmódhoz

Ha kíváncsi vagy, a magyar sztárok hogyan őrzik meg egészségüket, milyen hasznos tanácsokat adnak, nézd meg videónkat!

Az alváshiány elbutít

A Pennsylvaniai Egyetem kutatói, David Dinges és Hans Van Dongen néhány évvel ezelőtt érdekes tanulmányt tettek közzé. Kísérletük alanya 48 egészséges fiatal volt, akiket két héten keresztül nyolc, hat, illetve négy órán át hagytak aludni. Az alvás mennyiségének intellektuális képességekre gyakorolt hatását vizsgálták.

A kísérleti alanyoknak nappal kétóránként különböző teszteket kellett kitölteniük, melyek segítségével intellektuális képességeiket mérték fel. Az eredmények egyértelműen azt mutatták, hogy a napi nyolc órát alvók csoportja határozottan jobban teljesített, mint a másik két csoport tagjai. A napi négy órát alvók eredményei csaknem kétszer olyan gyors ütemben romlottak, mint a hat órát alvóké.

Utóbbi csoport eredményei két hét után körülbelül olyan szinten álltak, mintha 24 órán keresztül nem aludtak volna. A négy órát alvó csoport kognitív képességei pedig olyan képet mutattak a kísérlet végén, mintha két egymást követő nap nem hagyták volna aludni őket.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Nem érzed a fáradtságot?

Ha folyamatosan napi négy-hat órákat alszol, miközben nem érzed magad fáradtnak, talán csak legyintesz a kutatásra. Pedig ennek a jelenségnek is megvan a maga magyarázata. Szervezeted egyszerűen hozzászokik a kevesebb alváshoz: az alvásszabályozás homeosztatikus tényezője eléri telítettségi szintjét, és nem növekszik tovább. Ez azonban nem jelenti, hogy teljesítményed nem romlik.

Ezt is szeretjük