6 egyszerű tünet, ami komoly szembetegséget jelezhet: a szemszárazság és a vörös szem sem játék

A gyakran előforduló tünetek is utalhatnak orvosi kezelést igényelő állapotokra.

GettyImages-909908428
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Életük során a legtöbben megtapasztalnak valamiféle szemtünetet. Különösen igaz ez manapság, amikor a számítógép előtti munkavégzés és a mobilhasználat egyre gyakoribbá válik. 

Bizonyos kellemetlenségek egy kis pihentetés hatására maguktól is elmúlnak, ugyanakkor a makacsul fennálló problémák esetében már nem ajánlott otthoni kezeléssel kísérletezni, hiszen ilyenkor a látás minősége is veszélybe kerülhet. Akár hétköznapi szimptómák is komoly szembetegségeket jelezhetnek, az alább tapasztalt, viszonylag gyakori jelenségek esetében is érdemes felkeresni a szakorvost, főleg akkor, ha a helyzet nem javul. 

Vörös szemek

A szemek felszínét kis erek valóságos hálózata szövi át, amelyek kitágulnak, ha irritáció vagy fertőzés éri őket. A leggyakoribb okok között a megerőltetés, az alváshiány és a különböző allergiák szerepelnek. Viszont kötőhártya-gyulladás, sőt kezdődő zöld hályog is előidézheti a jelenséget. Amennyiben a pihentetés és a vény nélkül kapható szemcseppek hatására sem javul a helyzet, feltétlen fel kell keresni a szemészetet. Igaz ez akkor is, ha sérülés áll a háttérben, az a különbség, hogy ekkor az első lépés a szakorvos meglátogatása. 

GettyImages-947299424
Fotó: ViDi Studio / Getty Images Hungary

Farkasvakság

A farkasvakságot vagy éjszakai vakságot megtapasztaló személy azt veszi észre, hogy szürkületben, félhomályban jelentősen romlik a látásélessége. A jelenség olykor veleszületett, a leggyakrabban viszont az A-vitamin hiánya okozza. Szürke hályog megléte és a rövidlátás is előidézheti. Szerencsére orvosi segítséggel jól korrigálható. 

Szemszárazság

A szemszárazság az egyik leggyakrabban előforduló szemészeti probléma, amely a látásélességet is befolyásolja. Ilyenkor a szemgolyó felszínét borító könnyfilm nem megfelelő mennyiségű vagy minőségű, ez pedig jelentős diszkomfortérzethez vezet. A háttérben olykor a könnyelvezető rendszer eltömődése is állhat. A beteg úgy érezheti, hogy folyton van valami a szemében, reggel nehézkes lehet a szemnyitás. Műkönny használata, a pislogás tudatosítása, párásítás a lakásban vagy a munkahelyen, a szemhéjak óvatos masszírozása és a megfelelő folyadékbevitel is segíthetnek a szemszárazság legyőzésében. A jelenség krónikussá is válhat, ekkor már szakember által javasolt kezelésre van szükség.

GettyImages-91740619
Fotó: g_studio / Getty Images Hungary

Fokozott könnyezés

Amennyiben valakinek a szemei túl sok könnyet termelnek, valószínű, hogy az illető érzékeny az erős fényre, a szélre vagy épp a hőmérséklet-ingadozásokra. A szem védelme, a napszemüveg viselése gyakran rendezi is a problémát. Ugyanakkor többek között könnycsatorna-gyulladás is állhat a háttérben, amit baktériumok és vírusok is okozhatnak, ilyenkor pedig gyógyszeres kezelésre lehet szükség.

Szemfáradtság

Mindenki tudja, akinek a munkája sok olvasással vagy számítógépezéssel jár, hogy egy nehéz nap után mennyire fáradt tud lenni a szem. A megerőltetés miatti kellemetlenség, enyhe szúró, égő érzés, esetleg pirosság a pihentetés hatására általában elmúlik. A legjobban úgy lehet ellene védekezni, ha a napi munkavégzés szünetekkel van megszakítva, illetve a képernyő fényereje és magassága megfelelő. Szemcseppek, műkönny alkalmazása is javasolt lehet.

A cikk az ajánló után folytatódik

A hideg víz és a hűthető szempárna csillapítja a tüneteket. Itt is igaz az, hogy ha napokig nem csillapodik a probléma, orvosi diagnózis felállítása indokolt. 

Látásváltozás

Az idő előrehaladtával sokan tapasztalnak meg kisebb-nagyobb látásváltozást, a leggyakrabban sajnos negatív irányba. Ilyenkor szükség lehet a szemüveg felírására, illetve cseréjére. Ugyanakkor előfordul, hogy konkrét betegség húzódik meg a háttérben, például makuladegeneráció, zöld vagy szürke hályog, esetleg kezeletlen cukorbetegség. Ezek mind terápiát igényelnek. Sürgős beavatkozásra lehet szükség akkor, ha a látásvesztés hirtelen történik, egyszerre minden homályosnak tűnik. 

Miért tesznek nagyon jót a szemnek a zöldségek és a piros gyümölcsök? Ezért kellene őket gyakran fogyasztani

A zöldségek és gyümölcsök színét nagyban befolyásolják a bennük levő tápanyagok. Éppen ezért érdemes körültekintően válogatni a zöldséges és gyümölcsös pultoknál - pláne, ha valaki szeretné elkerülni az időskori látásromlást.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük