Tényleg hasznos a monitorszemüveg? Hogyan védi a szemet a képernyőtől?

Nem a divat kedvéért hordanak egyre többen dioptria nélküli szemüveget a munkahelyükön.

szemüveg nő iroda monitor (1)

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az utóbbi időben az emberek egyre több időt töltenek képernyő előtt. Nemcsak a számítógépes munka, de az okostelefonok folyamatos használata és az esti tévézés is nagymértékben károsítja a szemet.

A kijelzők által kibocsátott kék fény ugyanis az UV-fény melletti spektrumba esik, és hasonló módon is működik, mint a köztudottan ártalmas napsugárzás. 

Miért jó a monitorszemüveg?

A vakítóan világos képernyő bámulásától a szemet gyorsabban száraznak és fáradtnak érezzük. Az égő, szúró, viszkető érzés nem normális! A fénynek közvetlen retinakárosító hatása van, ha több órán keresztül szüntelenül éri a szemet a sugárzás. A monitorszemüveg rendelkezik fényvisszaverő, tükröződés-, ragyogásgátló és UV-szűrős védőréteggel is. 

latas-hunyorog

Színezett változatai, leggyakrabban zöldes vagy borostyánsárgás árnyalatban, még erőteljesebben nyelik el a káros sugárzást. Ezáltal a látott kép enyhe sárgás színezetet kap, ami elsőre furcsa lehet, de hosszútávon sokkal kellemesebb érzetet kelt. A kontrasztfokozó rétegnek köszönhetően a szem kevésbé fárad. Monitorszemüvegben sokkal kényelmesebb a munka, ugyanis a lencse egy napszemüveghez hasonlóan megvédi a szemet  a képernyőből kiszűrődő sugárzástól. Dioptriás változatban is elérhető, ha a látás korrekciójára is szükség van, de dioptria nélküli, úgynevezett ablaküveglencse is választható.

Miért veszélyes a kék fény? 

A makuladegeneráció, vagyis sárgafoltsorvadás kockázata jelentősen megemelkedik a kék fény hatására, mert ez a látóidegeket is tönkreteszi. Ez az éles látást érinti. A látáson túl a cirkadián ritmust és az alvási ciklusokat is megzavarja, ami alvás- és akár hormonrendszeri vagy emésztési zavarokat is okozhat. A gyakori fej- vagy nyakfájásért is felelőssé tehető a kék fény. A képernyő előtti munka másik nagy veszélye, hogy a kijelző előtt ülve nem pislogunk elégszer: a normális 22-24 pislogás/perc helyett előfordulhat, hogy mindössze 7-10-szer vonod be nedvességgel a szemgolyót. 

Mennyibe kerül egy szemüveg?

A Business Insider újságírója saját magán tesztelte a piacon kapható, legolcsóbb, 10 dolláros - nagyjából 3 ezer forint - szemüveget, ami véleménye szerint tökéletesen megfelelt a célnak. Az interneten található, itthon elérhető szemüvegek 6000 forinttól kezdődnek, de ennél jóval drágább változatok is kaphatóak.

Képek: Getty Images Hungary.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

 

Látod a rejtett köröket?

Nem a látásod minőségén múlik, hogy milyen hamar veszed észre a képen megbújó köröket.

Ezt is szeretjük