Veszélyes nyitott szemmel úszni a víz alatt, mégis sokan csinálják - Szemorvos figyelmeztet a veszélyekre
A víz alatt homályosan látszódik a világ, érdekes jelenség okozza az állapotot.

homályos látás nyitó
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kristálytiszta vízben óriási élmény megcsodálni az élővilágot. Nem csak búvárként, amatőrként is egyre többen kapnak kedvet megnézni, mi van a vízfelszín alatt, olykor felszerelés nélkül.

A látásunk egész másként működik a vízben, mint egyébként. De hogy mi az oka annak, hogy homályosan látunk a víz alatt, és miért nem javasolt nyitott szemmel, védőszemüveg nélkül úszni, arról dr. Nagymihály Attila, a Budai Szemészeti Központ intézetvezető főorvosa beszél.

Homályos látás a vízben

- A víz alatt azért látunk homályosan, mert a levegő törésmutatója 1-hez közeli érték, míg a szaruhártya és a víz törésmutatója körülbelül 1,3, vagyis a vízben lassabban terjed a fény. Emiatt az emberi szem szórtan töri meg a fénysugarakat, és nem tudja egy pontban fókuszálni. Az úszó- és búvárszemüveg levegőréteget képez a szemünk előtt, ezért a segítségével kitisztul a kép, és éles lesz a látás - mondja a szakorvos.

homályos látás 1
Fotó: Gary Yeowell / Getty Images Hungary

A tiszta látás mellett egy profi, lapos búvárszemüvegben az is tapasztalható, hogy a víz alatti tárgyakat 33%-kal nagyobbnak és 25%-kal közelebbinek érzékeljük, mint amilyenek valójában.

Fontos védelmet nyújt az úszószemüveg

A víz alá merülni akkor is izgalmas és érdekes, ha az ember nem profiként úszik le a mélységbe, hanem csak kisebb-rövidebb időt tölt a víz alatt. Akkor is érdemes a szem védelméről gondoskodni, ha csak rövid időre bukunk a vízbe, vagy ha úszni megyünk, és gyakran kerül a fejünk a medencébe.

- Minden esetben javasolt az úszószemüveg-használat, hiszen véd a kórokozók ellen, ha pedig egy kicsit nagyobb összeget is hajlandóak vagyunk rászánni, akkor olyat is lehet találni, ami UV-védelemmel van ellátva. Ha mégis víz kerül a szembe, és irritáció vagy gyulladás lép fel, ami nem javul néhány órán belül, mindenképpen forduljunk orvoshoz - mondja dr. Nagymihály Attila.

A cikk az ajánló után folytatódik

- A szakember meg tudja állapítani, hogy milyen szemcseppel kezelje a problémát attól függően, hogy vírusos vagy bakteriális az esetleges kötőhártya-fertőzés, vagy csak valamilyen irritációról, allergiáról van szó.

Kórokozók a vízben

- A viszketés, szemgyulladás mögött állhatnak olyan kórokozók, melyek a természetes vizekben fordulnak elő, és lehet olyan irritáció, ami a medence vegyszerezett vize miatt alakul ki. A klóros víz emellett eltávolítja a szemről a lipidekben gazdag filmréteget, ami biztosítja számára a megfelelő pH-t és egyéb védelmet, így a strandon és az uszodában akkor is javasolt az úszószemüveg használata, ha a fejünk gyakran kerül a víz alá - mondja a szemész szakorvos.

homályos látás 2
Fotó: jpbcpa / Getty Images Hungary

- A kontaktlencsések különösen veszélyeztetettek, mert a fertőzés okozói tökéletes helyet találnak a kontaktlencse alá szivárogva. Ezek a kórokozók akár úszószemüveg-használat mellett is eljuthatnak a szemfelszín és a kontaktlencse közé. Ha valaki rövidlátó, és úszás közben is biztonságosan szeretne élesen látni, akkor neki érdemes megfontolni a lézeres látásjavítás lehetőségét.

A 10 legerősebb szemvédő táplálék: ha félsz, hogy romlik a látásod

Fontos vitaminok és ásványi anyagok lehetnek mindennapi étkezés részei zöldségek, gyümölcsök és halak formájában: tíz ételt mutatunk, amit érdemes betervezned az étrendedbe.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük