Veszélyes nyitott szemmel úszni a víz alatt, mégis sokan csinálják - Szemorvos figyelmeztet a veszélyekre

A víz alatt homályosan látszódik a világ, érdekes jelenség okozza az állapotot.

Víz alatt nyitott szemmel
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A kristálytiszta vízben óriási élmény megcsodálni az élővilágot. Nem csak búvárként, amatőrként is egyre többen kapnak kedvet megnézni, mi van a vízfelszín alatt, olykor felszerelés nélkül.

A látásunk egész másként működik a vízben, mint egyébként. De hogy mi az oka annak, hogy homályosan látunk a víz alatt, és miért nem javasolt nyitott szemmel, védőszemüveg nélkül úszni, arról dr. Nagymihály Attila, a Budai Szemészeti Központ intézetvezető főorvosa beszél.

Homályos látás a vízben

- A víz alatt azért látunk homályosan, mert a levegő törésmutatója 1-hez közeli érték, míg a szaruhártya és a víz törésmutatója körülbelül 1,3, vagyis a vízben lassabban terjed a fény. Emiatt az emberi szem szórtan töri meg a fénysugarakat, és nem tudja egy pontban fókuszálni. Az úszó- és búvárszemüveg levegőréteget képez a szemünk előtt, ezért a segítségével kitisztul a kép, és éles lesz a látás - mondja a szakorvos.

homályos látás 1
Fotó: Gary Yeowell / Getty Images Hungary

A tiszta látás mellett egy profi, lapos búvárszemüvegben az is tapasztalható, hogy a víz alatti tárgyakat 33%-kal nagyobbnak és 25%-kal közelebbinek érzékeljük, mint amilyenek valójában.

Fontos védelmet nyújt az úszószemüveg

A víz alá merülni akkor is izgalmas és érdekes, ha az ember nem profiként úszik le a mélységbe, hanem csak kisebb-rövidebb időt tölt a víz alatt. Akkor is érdemes a szem védelméről gondoskodni, ha csak rövid időre bukunk a vízbe, vagy ha úszni megyünk, és gyakran kerül a fejünk a medencébe.

- Minden esetben javasolt az úszószemüveg-használat, hiszen véd a kórokozók ellen, ha pedig egy kicsit nagyobb összeget is hajlandóak vagyunk rászánni, akkor olyat is lehet találni, ami UV-védelemmel van ellátva. Ha mégis víz kerül a szembe, és irritáció vagy gyulladás lép fel, ami nem javul néhány órán belül, mindenképpen forduljunk orvoshoz - mondja dr. Nagymihály Attila.

A cikk az ajánló után folytatódik

Lehangoltság? Nyerd vissza az életkedved!

Ha tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek érezzük magunkat, és nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segít az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer javítja a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

A Remotiv extra vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

- A szakember meg tudja állapítani, hogy milyen szemcseppel kezelje a problémát attól függően, hogy vírusos vagy bakteriális az esetleges kötőhártya-fertőzés, vagy csak valamilyen irritációról, allergiáról van szó.

Kórokozók a vízben

- A viszketés, szemgyulladás mögött állhatnak olyan kórokozók, melyek a természetes vizekben fordulnak elő, és lehet olyan irritáció, ami a medence vegyszerezett vize miatt alakul ki. A klóros víz emellett eltávolítja a szemről a lipidekben gazdag filmréteget, ami biztosítja számára a megfelelő pH-t és egyéb védelmet, így a strandon és az uszodában akkor is javasolt az úszószemüveg használata, ha a fejünk gyakran kerül a víz alá - mondja a szemész szakorvos.

homályos látás 2
Fotó: jpbcpa / Getty Images Hungary

- A kontaktlencsések különösen veszélyeztetettek, mert a fertőzés okozói tökéletes helyet találnak a kontaktlencse alá szivárogva. Ezek a kórokozók akár úszószemüveg-használat mellett is eljuthatnak a szemfelszín és a kontaktlencse közé. Ha valaki rövidlátó, és úszás közben is biztonságosan szeretne élesen látni, akkor neki érdemes megfontolni a lézeres látásjavítás lehetőségét.

A 10 legerősebb szemvédő táplálék: ha félsz, hogy romlik a látásod

Fontos vitaminok és ásványi anyagok lehetnek mindennapi étkezés részei zöldségek, gyümölcsök és halak formájában: tíz ételt mutatunk, amit érdemes betervezned az étrendedbe.

A 10 legerősebb szemvédő táplálék: ha félsz, hogy romlik a látásod

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük