Rákmegelőző, pajzsmirigy-stimuláló hatású a szelén: 8 étel, ami tele van a nyomelemmel
A szelén az egyik legfontosabb nyomelem az emberi szervezet számára, így nem árt tudni, mely ételek bővelkednek benne.

GettyImages-1136728830
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szelén nagyon fontos nyomelem, az immunrendszer támogatásától a szexuális egészség megőrzéséig rengeteg funkciót lát el, a pajzsmirigynek pedig nélkülözhetetlen. A felnőtteknek naponta 55 mikrogramm szelén fogyasztása javasolt, hogy kifejthesse jótékony hatását a pajzsmirigy működésére és az anyagcsere-folyamatokra.

A szelén egy erős antioxidáns, védi a szív működését, támogatja a mentális egészséget, emellett még az asztma tüneteit is enyhíteni képes.

A szelén jótékony hatásai

A szelénben bővelkedő ételek fogyasztása rendkívül fontos, segítségével csökkenthető a rákos megbetegedések kialakulása, mert redukálja a szervezet oxidatívstressz-szintjét, miközben erősíti az immunrendszert. Egy átfogó tanulmányban kiderítették, hogy azoknál a résztvevőknél, akiknek szervezete bővelkedett a nyomelemben, sokkal kisebb eséllyel alakult ki mellrák, tüdőrák, vastagbélrák és prosztatarák. A pajzsmirigy működését is támogatja, mivel megakadályozza a szerv oxidatív károsodását. Egy 2015-ös kutatásban a nyomelem alacsony szintje és a pajzsmirigy-alulműködés kialakulása közötti kapcsolatot találtak. 

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük