Így szabadulj meg a kellemetlen lehelettől egy életre

A rossz lehelet amellett, hogy különféle betegségek tünete lehet, lelki problémákat is okozhat. Tegyél ellene!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha azon kapod magad, hogy beszéd közben rendszeresen a szád elé tartod a kezed, talán ideje elgondolkodnod. A kellemetlen leheletet nem érdemes palástolnod, hiszen sokkal egyszerűbb tenni ellene. Megmutatjuk, hogyan!

A szájszag okai

A szájszagot okozhatja az elfogyasztott étel, például a hagyma. Ez a legegyszerűbb eset, hiszen itt a probléma néhány óra alatt magától megszűnik, vagy rágógumival azonnal orvosolható. A másik gyakori ok, mely a kellemetlen lehelet hátterében meghúzódhat, a dohányzás.

A szájszag kiváltója lehet a nem megfelelő szájhigiénia, de fogínybetegségek is okozhatják. A szájszárazság szintén felelős lehet a problémáért, ha ugyanis csökken a nyáltermelődés, amellett, hogy kiszárad a száj, az öntisztulási képesség is hiányt szenved. A nyálban lévő baktériumölő anyagok így kevésbé tudják ellátni feladatukat, és tisztítani a szájüreget. A szájszárazság oka lehet a nyálmirigyek csökkent működése, az alkoholfogyasztás, de egyes gyógyszerek mellékhatása, valamint az orr helyett a szájon át történő légzés is ezt eredményezi.

A szájszag legkomolyabb oka emésztőrendszeri betegségre vezethető vissza, ami már jelentős gond. Ilyenkor általában a gyomorszáj záróizma nem működik megfelelően - ebben az esetben a szájszagot a gyomorból visszaáramló levegő okozza. Ez az ismert refluxszal is kapcsolatban van, hiszen, ha a záróizom nem működik megfelelően, akkor nemcsak a szagok jutnak vissza a gyomorból, hanem a gyomorsav is feljut a nyelőcsőbe, ami maró érzést kelt.

Jó hír azonban, hogy a szájszag oka 90%-ban szájüregi eredetű, azaz egy-két fogászati kezeléssel, valamint a fogmosások rendszerének és a táplálkozási szokásoknak a minimális átalakításával egyszerűen orvosolható.

Tehetsz ellene!

A fogmosás szerepe

Az alapos fogmosással eltávolítod a fogak között és a szájban maradt ételmaradékokat, melyek így nem tudnak bomlásnak indulni. Fogmosás alkalmával a nyelvedet is tisztítsd meg, hiszen lepedék nemcsak a fogak felületén található.

A szájszárazság csökkentése

A nyál természetes módon tisztítja a szájüreget - cukormentes rágógumi használatával fokozhatod a nyálképződést, amivel szintén tisztítod a szájüreged. Gyakori folyadékbevitellel is csökkentheted a szájüreged szárazságát.

Óvatosan a szájvízzel!

Bár mind a szájvíz, mind a szájspray jó megoldásnak tűnhet, az alkoholos szájvizek rendszeres használatát kerülni kell. Ezek pillanatnyilag elfedik a szájszagot, ám alkoholtartalmuk szárítja a nyálkahártyát, így az okot fokozza, és csak a tünetet kezeli - átmenetileg.

Fogorvos

A rendszeres fogorvosi vizsgálat is fontos a szájszag elleni küzdelemben, hiszen a fogínybetegségek, a meglazult tömések, a fogkő, a szuvas fogak mind segítik a baktériumok szaporodását, melyek bomlástermékeinek kellemetlen szaga van.

Éljenek a zöldek!

A szájszagért is felelős plakk-képződés csökkenthető még nyers zöldségek, gyümölcsök fogyasztásával, hiszen azok rágás közben tisztítják a fogakat. A klorofill egy természetes szájfertőtlenítő és leheletfrissítő anyag, mely minden zöld növényi részben - például a petrezselyem- és zellerlevélben - nagy mennyiségben jelen van.

Illóolajokkal

Illóolajokat is bevethetsz a cél érdekében: pár csepp citrom- vagy borsmentaolaj a fogkefére, és már kész is a fogmosással egy menetben történő leheletfrissítés. Arra azonban vigyázz, hogy csak kis mennyiségben használd, ellenkező esetben csípő érzést válthat ki.

A nyelvedet és a szájüregedet is tisztítsd!

Gyakori hiba, hogy sokan a fogmosást szó szerint csak a fogak tisztításának tekintik. A nyelvet és a szájüreget sem szabad azonban kihagynod a sorból. A lehelet szagát többnyire bomló anyagok kéntartalmú vegyületei okozzák. Kutatások bizonyítják, hogy a fogak alapos mosásakor e vegyületek mennyisége csak 30%-kal csökken a szájüregben.

Ha a nyelvet is alaposan megtisztítod, akkor további 50%-kal kevesebb szájszagot okozó vegyület marad a szájüregben. Érdemes ezért olyan fogkefét használnod, mely gumilamellás, hiszen ezek alkalmasak a nyelv kíméletes, de alapos tisztítására. A szájnyálkahártya mosását pedig legegyszerűbben öblögetéssel végezheted el.

Gyógynövényes szájvíz

Tíz gramm szárított rozmaringot és tíz gramm szárított mentalevelet önts le egy liter forró vízzel, majd hagyd állni pár órán át. Szűrés után keverj hozzá harminc milliliter növényi glicerint, 10-12 csepp borsmentás illóolajat és ugyanennyi mirhás illóolajat. Az így elkészült szájvizet körülbelül két hétig használhatod a fogmosóvízhez keverve szájöblögetésre és gargarizálásra. Mivel nem tartalmaz alkoholt, anélkül fertőtlenít, hogy a szájüreg nyálkahártyáját ingerelné.

Ezt is szeretjük