8 rizikófaktor, ami nagyban növeli a stroke kialakulását: megelőzésük életet menthet

A helytelen életmód jelentősen megnöveli a stroke kockázatát, és számos más súlyos betegség is kialakulhat.

GettyImages-1394231031

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Manapság az emberek már egyre tudatosabban tervezik meg életüket, igyekeznek átvenni az irányítást a testük, egészségük és minden egyes pillanat, esemény felett. A technológia és az orvostudomány fejlődése tökéletesen lehetővé is teszi ezt, elvégre a folyamatos innovációnak köszönhetően hozzá lehet jutni az egyre korszerűbb vizsgálatokhoz, szűrésekhez és az egyes problémák megoldásaihoz egyaránt.

Érdemes belegondolni, hogy jelenleg alig néhány héttel a fogantatás után meg tudják mondani egy baba nemét, sőt, annak valószínűségét is, hogy feltehetőleg egészséges felnőtt lesz-e majd belőle valamikor. Évente megismétlendő szűrővizsgálatokkal lehetőség nyílik ellenőrizni a test minden egyes rezdülését, újabban már akár applikáció segítségével is lehetséges az anyajegyszűrés. A rengeteg lehetőség azonban olykor hamis biztonságérzetet ad, így könnyen meg lehet feledkezni az ember saját felelősségéről és a legfontosabb alapvetésről: a kiegyensúlyozott táplálkozás és a rendszeres fizikai aktivitás fontosságáról. 

A stroke megelőzhető lehetne

Noha néha úgy tűnhet, hogy a csapból is az egészséges életmód fontosságának mantrázása folyik, az évről évre frissülő statisztikai adatok mégis azt bizonyítják, hogy az emberek még mindig nem kellően tudatosak a testi-lelki jólétüket illetőleg. Pedig némi odafigyeléssel rengeteg egészségügyi problémától mentesülhetnének, többek között például az immár népbetegségként emlegetett diabétesztől, valamint az ezzel részben akár összefüggésben is lévő keringési zavaroktól, a szívelégtelenségtől és a stroke-tól.

Csak az utóbbi évről évre mintegy 12,2 millió embert érint világszerte, akik közül 6,5 millióan nem élik túl az agyiér-katasztrófát. Ez azt jelenti, hogy átlagosan minden negyedik 25 év feletti kap stroke-ot élete során. A helyzet idehaza sem jobb: 40-50 ezer érintett közül körülbelül 15 ezernek az életébe kerül egy ilyen vérkeringési zavar következtében hirtelen kialakuló agyi esemény.

A stroke rizikófaktorai

A Globális Betegségteher Vizsgálat legfrissebb adatai alapján a stroke legnagyobb rizikófaktorai a metabolikus és viselkedésbeli kockázati tényezők. Metabolikus kockázatnak számít például a magas vérnyomás, a túl nagy testtömegindex, azaz a túlsúly, de a túlzott koplalás, valamint a magas koleszterinszint is.

A tanulmány szerint ezek átlagosan 71%-ban felelősek a szélütés kialakulásáért. Ehhez adódnak hozzá továbbá a viselkedésbeli tényezők: a dohányzás, a helytelen táplálkozás, a nagy mennyiségű alkoholfogyasztás és az alacsony fizikai aktivitás, melyek 47%-ban járulnak hozzá az egészségügyi tragédiához.

A megelőzés a kulcs

Az adatokból elég egyértelműen körvonalazódik tehát, hogy tudatossággal a stroke kialakulásának kockázata jelentősen csökkenthető lenne. Csupán elhatározás kérdése például, hogy az egészségtelen, túlcukrozott nassolnivalók helyett egészséges alternatívákat választani, és ezeket felhasználva összeállítani egy változatos, tápláló étrendet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az alacsony zsír-, de magas rosttartalmú ételek fogyasztása például segíthet megelőzni a magas koleszterinszintet, a só korlátozása pedig csökkentheti a vérnyomást. Az egészséges testsúly megőrzéséhez a rendszeres fizikai aktivitás is elengedhetetlen. Mindezek mellett pedig fontos a dohányzás abbahagyása és a nagy mennyiségű alkoholfogyasztás kerülése.

Fordulj orvoshoz!

A túlzott biztonságérzet ellenére a tudomány sem ördögtől való dolog, sőt! Noha a megelőzésben az egészségtudatosságot, a személyes felelősségvállalást semmi nem helyettesítheti, az elengedhetetlen, hogy a legjelentéktelenebbnek gondolt tünetek jelentkezésekor haladéktalanul keressük fel kezelőorvosunkat, hiszen ma már számos terápia létezik a szélütés kockázatát növelő betegségek karbantartására.

GettyImages-1396447640

A szájon át szedhető gyógyszeres kezelések mellett beültethető készülékek és műtéti megoldások is segíthetik a kockázat visszaszorítását, így a stroke kialakulása vagy kiújulása és annak maradandó következményei egyaránt megelőzhetők!

8 szuperegészséges mag, ami segít a szív- és érrendszer megóvásában

Ezek a magok sokféleképpen járulhatnak hozzá az egészség megőrzéséhez, érdemes beépíteni őket a táplálkozásba.

8 szuperegészséges mag, ami segít a szív- és érrendszer megóvásában: csökkentik a vérnyomást, tele vannak rostokkal

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük