8 rizikófaktor, ami nagyban növeli a stroke kialakulását: megelőzésük életet menthet
A helytelen életmód jelentősen megnöveli a stroke kockázatát, és számos más súlyos betegség is kialakulhat.

GettyImages-1394231031
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Manapság az emberek már egyre tudatosabban tervezik meg életüket, igyekeznek átvenni az irányítást a testük, egészségük és minden egyes pillanat, esemény felett. A technológia és az orvostudomány fejlődése tökéletesen lehetővé is teszi ezt, elvégre a folyamatos innovációnak köszönhetően hozzá lehet jutni az egyre korszerűbb vizsgálatokhoz, szűrésekhez és az egyes problémák megoldásaihoz egyaránt.

Érdemes belegondolni, hogy jelenleg alig néhány héttel a fogantatás után meg tudják mondani egy baba nemét, sőt, annak valószínűségét is, hogy feltehetőleg egészséges felnőtt lesz-e majd belőle valamikor. Évente megismétlendő szűrővizsgálatokkal lehetőség nyílik ellenőrizni a test minden egyes rezdülését, újabban már akár applikáció segítségével is lehetséges az anyajegyszűrés. A rengeteg lehetőség azonban olykor hamis biztonságérzetet ad, így könnyen meg lehet feledkezni az ember saját felelősségéről és a legfontosabb alapvetésről: a kiegyensúlyozott táplálkozás és a rendszeres fizikai aktivitás fontosságáról. 

A stroke megelőzhető lehetne

Noha néha úgy tűnhet, hogy a csapból is az egészséges életmód fontosságának mantrázása folyik, az évről évre frissülő statisztikai adatok mégis azt bizonyítják, hogy az emberek még mindig nem kellően tudatosak a testi-lelki jólétüket illetőleg. Pedig némi odafigyeléssel rengeteg egészségügyi problémától mentesülhetnének, többek között például az immár népbetegségként emlegetett diabétesztől, valamint az ezzel részben akár összefüggésben is lévő keringési zavaroktól, a szívelégtelenségtől és a stroke-tól.

Csak az utóbbi évről évre mintegy 12,2 millió embert érint világszerte, akik közül 6,5 millióan nem élik túl az agyiér-katasztrófát. Ez azt jelenti, hogy átlagosan minden negyedik 25 év feletti kap stroke-ot élete során. A helyzet idehaza sem jobb: 40-50 ezer érintett közül körülbelül 15 ezernek az életébe kerül egy ilyen vérkeringési zavar következtében hirtelen kialakuló agyi esemény.

A stroke rizikófaktorai

A Globális Betegségteher Vizsgálat legfrissebb adatai alapján a stroke legnagyobb rizikófaktorai a metabolikus és viselkedésbeli kockázati tényezők. Metabolikus kockázatnak számít például a magas vérnyomás, a túl nagy testtömegindex, azaz a túlsúly, de a túlzott koplalás, valamint a magas koleszterinszint is.

A tanulmány szerint ezek átlagosan 71%-ban felelősek a szélütés kialakulásáért. Ehhez adódnak hozzá továbbá a viselkedésbeli tényezők: a dohányzás, a helytelen táplálkozás, a nagy mennyiségű alkoholfogyasztás és az alacsony fizikai aktivitás, melyek 47%-ban járulnak hozzá az egészségügyi tragédiához.

A megelőzés a kulcs

Az adatokból elég egyértelműen körvonalazódik tehát, hogy tudatossággal a stroke kialakulásának kockázata jelentősen csökkenthető lenne. Csupán elhatározás kérdése például, hogy az egészségtelen, túlcukrozott nassolnivalók helyett egészséges alternatívákat választani, és ezeket felhasználva összeállítani egy változatos, tápláló étrendet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az alacsony zsír-, de magas rosttartalmú ételek fogyasztása például segíthet megelőzni a magas koleszterinszintet, a só korlátozása pedig csökkentheti a vérnyomást. Az egészséges testsúly megőrzéséhez a rendszeres fizikai aktivitás is elengedhetetlen. Mindezek mellett pedig fontos a dohányzás abbahagyása és a nagy mennyiségű alkoholfogyasztás kerülése.

Fordulj orvoshoz!

A túlzott biztonságérzet ellenére a tudomány sem ördögtől való dolog, sőt! Noha a megelőzésben az egészségtudatosságot, a személyes felelősségvállalást semmi nem helyettesítheti, az elengedhetetlen, hogy a legjelentéktelenebbnek gondolt tünetek jelentkezésekor haladéktalanul keressük fel kezelőorvosunkat, hiszen ma már számos terápia létezik a szélütés kockázatát növelő betegségek karbantartására.

GettyImages-1396447640

A szájon át szedhető gyógyszeres kezelések mellett beültethető készülékek és műtéti megoldások is segíthetik a kockázat visszaszorítását, így a stroke kialakulása vagy kiújulása és annak maradandó következményei egyaránt megelőzhetők!

8 szuperegészséges mag, ami segít a szív- és érrendszer megóvásában

Ezek a magok sokféleképpen járulhatnak hozzá az egészség megőrzéséhez, érdemes beépíteni őket a táplálkozásba.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük