A ministroke jellemző tünetei: csak néhány percig tart, mégis nagy károkat okozhat

A ministroke vagy TIA bár nem jár olyan súlyos következményekkel, mégis fontos az orvosi kivizsgálása.

ministroke1
beauty and style
Top olvasott cikkek

A ministroke vagy TIA tulajdonképpen az átmeneti agyi keringészavar megnevezése. A TIA tünetei megegyezhetnek a stroke tüneteivel, de ministroke esetében ezek néhány perc múlva, legkésőbb 24 órán belül megszűnnek.

Dr. Jakab Gábor PhD, a Neurológiai Központ neurológusa elmondja, miért fontos az esemény utáni kivizsgálás.

Jellegzetes tünetek - sokszor csak néhány percig

A stroke és a TIA (transiens ischaemiás attack) közös vonása, hogy jellemzően hirtelen kezdődnek az idegrendszeri tünetek, amelyek az alábbiak lehetnek:

 • A személy nem képes felemelni vagy megtartani mindkét karját, mert gyengeséget érez az egyikben, előfordulhat, hogy nem tudja mozgatni azt.
 • Az arc egyik oldala lebénul, a személy nem tud szimmetrikusan mosolyogni, az egyik szájszéle és/vagy szeme lekonyul, a nyelvét nem tudja kinyújtani, nyelési nehézségei vannak.
 • Zavarossá válik a beszéd, a személy esetleg akkor sem tud megszólalni, ha szeretne.
 • Egyensúlyzavar, járási nehézség, esetleg fejfájás, látászavar is felmerülhet.

Nem minden egyes tünet alakul ki minden esetben, de ha több is megjelenik, mindenképpen gondolni kell stroke-ra és TIA-ra. Ha a panaszok enyhébbek, és néhány percen belül elmúlnak, könnyen lehet, hogy „csak” az utóbbi jelenségen, vagyis az átmeneti agyi keringészavaron esett át a beteg. Azonban ebben az esetben is mentőt kell hívni, mert nem tudhatjuk, hogy TIA-ról van-e szó, vagy továbbfejlődnek a folyamatok, és valódi stroke alakul ki.

ministroke2
Fotó: peterschreiber.media / Getty Images Hungary

Dr. Jakab szerint a TIA esetében sem lehet pontosan meghatározni, mennyi ideig tarthat az állapot, a fő jellegzetesség inkább az, hogy a folyamat visszafordítható, tehát viszonylag gyorsan - esetleg akár percek alatt - elmúlnak a tünetek. Pontosan ebben áll a veszély is, hiszen a beteg sokszor csak egy múló kellemetlenségként éli meg a jelenséget, és nem érzi fontosnak a kivizsgálást.

Miért fontos a TIA utáni kivizsgálás?

- Sokan azért nem gondolnak a TIA utáni kivizsgálásra, mert a tünetek egy napon belül rendeződnek, és esetleg nem is olyan súlyosak. Miért kellene emiatt orvoshoz fordulni? Elsősorban azért, mert bár igaz ugyan, hogy sok komoly vagy akár végleges károsodást okozó stroke előtt nincsen enyhébb TIA, azonban minden harmadik esetben azoknál, akiknek TIA-juk volt, később a stroke is bekövetkezik. Ez általában a TIA-t követően egy éven belül kialakul - hangsúlyozza dr. Jakab Gábor PhD, a Neurológiai Központ neurológusa.

A cikk az ajánló után folytatódik

- Ezért minden TIA-t nagyon komolyan kell venni, ki kell vizsgálni, többek közt Holter EKG-val, szívultrahanggal, a feltétlenül szükséges neurológiai és véralvadási vizsgálatokkal. A vizsgálatok kapcsán kiderülhet, hogy kezelésre is szükség van, elsősorban a vérnyomás megfelelő beállítása, az esetleges szívbetegség megfelelő kezelése lehet fontos, és természetesen rendezni kell a kóros vércukor- és vérzsírértékeket. Néhány esetben szükség van a vérlemezkék összecsapzódását gátló gyógyszeres kezelésre is. Ami pedig minden egyes esetben igaz: a megfelelő életmód kialakítása nemcsak a megelőzés, de a kezelés része is kell hogy legyen.

Kik a veszélyeztetettek?

Számos rizikófaktor ismert a TIA és a stroke kialakulásában, mint például:

 • a dohányzás,
 • túlsúly, elhízás,
 • magas koleszterinszint,
 • magas vérnyomás,
 • cukorbetegség,
 • alkoholfüggőség,
 • bizonyos szívritmuszavarok, főként pitvarfibrilláció,
 • idősebb kor (60 év felett gyakoribb),
 • férfi nem,
 • családi halmozódás.

A helyes életmód kialakítása számos rizikófaktort kiküszöbölhet, és ennek rendkívüli jelentősége is van, hiszen a kockázati tényezők és hajlamosító betegségek megfelelő kezelésével a stroke kialakulásának kockázata akár 80 százalékkal is csökkenthető!

4 betű segít a stroke gyors felismerésében

Fontos tisztában lenni a stroke tüneteivel, hiszen a gyors felismerés és segítség akár életet is menthet.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük