Teljesen felboríthatja a hormonháztartást a stressz: az immunrendszert is gyengíti
Endokrinológus szakorvos beszélt arról, hogyan betegíti meg a hormonrendszerünket a stressz.

stressz nyitü
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A stressz rombol és megbetegít - ezzel mindenki tisztában van, de a mindennapi életben a legtöbben mégsem veszik komolyan, és nem fordítanak elegendő időt pihenésre, kikapcsolódásra, esetleg a megfelelő stresszkezelés elsajátítására.

A folyamatos feszültség következtében olyan hormonális változások következnek be, melyek, ha tartóssá válnak, komoly egészségügyi problémákhoz is vezethetnek. Dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa ismerteti, miként is dől el a stressz miatt az a bizonyos „hormondominó”.

Fuss vagy menekülj!

Mindenki hallott már a stresszhormonokról, melyek szintje megemelkedik, amint idegesek leszünk. Lényegük a túlélés, a „fuss vagy menekülj” reakció elérése, ami valamilyen fenyegető helyzetben aktivizálódik. Ekkor beindul egy hormonális kaszkád, vagyis több hormon vízesésszerűen egymás termelődését serkenti.

GettyImages-838198286

Ezzel alapvetően nem is lenne baj, probléma akkor keletkezik, ha a stressz tartóssá válik, így a bekövetkező hormonális változások is folyamatossá válnak, ami igen káros hatással van az egész szervezetre.

Adrenalin

A mellékvese által termelt adrenalin az azonnali reakcióért felel stresszes helyzetekben - először ennek szintje emelkedik meg, stresszen kívül fizikai megterhelés közben is megnő a mennyisége. Legfőbb feladata, hogy biztosítsa a megnövekedett energiaigényt - ezért tágítja a szív, máj, izmok ereit, míg a veséét, bőrét, lépét csökkenti. Az izmok ekkor összehúzódnak, izzadunk, elsápadunk, a pulzus megemelkedik. Mindemellett fokozódik a zsírégetés, és megnő a vér glükózszintje.

GettyImages-1213998529

Noradrenalin

Az adrenalin az azonnali válaszkészséget segíti, míg az ingerületátvivő noradrenalin azt, hogy a fokozott figyelem fenn is maradjon. Szintén a mellékvese termeli, és élettanilag hasonló hatásokat okoz, mint az adrenalin, viszont a noradrenalin csakis a szív koszorúereit tágítja, a többit szűkíti.

Kortizol

A kortizol a másik lényeges stresszhormon, melyet szintén a mellékvese termel, és szabályozásáért a hipofízis felel. Termelődéséhez az előbbiekhez képest több idő kell, bár ez is csupán pár perc. Befolyásolja a fehérjék, a glükóz és a lipidek anyagcseréjét, megemeli a vérnyomást, a glükózszintet, azonban az immunrendszert gyengíti. 

Milyen problémákat okozhat?

A stressz során bizonyos hormonok mennyiségének megemelkedése természetes és szükséges. Baj akkor van, amikor a stresszhelyzet folyamatos, így a hormonok szintje is tartósan megemelkedik, ami nagy károkat generál, nem csak az endokrin rendszerben, hanem az egész szervezetben. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Milyen problémákat okozhat a stressz?

- A tejelválasztásért és a terhesség megtartásáért felelős prolaktin szintje terhesség és szoptatás nélkül igen alacsony. Nagyobb mennyiségét ezen állapotokon kívül okozhatja többek között a túlzott stressz is. Ilyenkor a túl sok prolaktin miatt menstruációs panaszok, teherbeesési nehézségek, indokolatlan tejcsorgás fordulhat elő. A probléma megfelelő stresszkezeléssel orvosolható, ám ha ez nem bizonyul elegendőnek, vagy ha az értékek megkívánják, úgy gyógyszeres kezelés javasolt - mondja dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa.

A stressz a prolaktin túltermelődésen kívül ösztrogéndominanciát is okozhat. Ez egy olyan állapot, amikor az ösztrogén-progeszteron egyensúly felborul, progeszteronhiány lép fel, és az ösztrogén túlsúlyba kerül. Az állapot napainkban igen gyakori, ami megannyi további problémát generál, mint a mióma, a migrén, a PCOS, a hüvelyszárazság, a csökkent libidó, a depresszió és a hajhullás.

GettyImages-151051473

A folyamatos stressz a kortizol szintjére is komoly befolyást gyakorol. A baj az, hogy ha túl sokáig túl sok kortizol termelődik, akkor a mellékvese kifárad, és akkor kortizolhiány lép fel. Ekkor fáradékonyabbak, ingerlékenyebbek és türelmetlenebbek lehetünk. Súlyosabb esetben a hiányzó hormonok pótlása indokolt.

A felsorolt hormonális zavarok sajnos egy idő után más hormonális problémákat vonnak maguk után, így magasabb az esélye annak, hogy egy idő után IR, pajzsmirigy-alulműködés is társuljon hozzájuk. 

8 pont a testen, amit nyomj meg, ha sokat szorongsz

Bármi is idézi elő, a szorongás lélekre nehezedő érzése enyhíthető: segíthet a beszélgetés, a naplóírás, a sport, de akár az akupresszúra is.

(Képek forrása: Getty images Hungary)

Ezt is szeretjük