A gyereknevelés vagy a sok munka a stresszesebb? Meglepő eredményre jutott a kutatás
A gyereknevelés és munkavégzés közben is akadnak stresszes helyzetek, kutatók megvizsgálták, melyik viseli meg igazán a szülőket.

gyereknevelés
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szakértőket már régóta foglalkoztatják a munka okozta stressz hatásai, ám legelőször Arlie Hochschild szociológus vetette fel tanulmányában még a kilencvenes években, hogy sok szülő valósággal menekül dolgozni az otthoni gondok elől. 

A szociológus szerint olyan, mintha az otthoni és munkahelyi szerepek felcserélődtek volna, és a magánéleti teendőkből, a gyereknevelésből és az időnként eluralkodó káosz- és stresszhelyzetekből a munka jelenti a kiszakadási lehetőséget.

Tényleg alacsonyabb a stressz a munkahelyen

Nemrégiben kutatók alátámasztották, hogy a szakember sokáig vitatott állítása tényleg igaz volt. Egy orvosi szaklapban megjelent kutatásban a résztvevők stresszhormon-, azaz kortizolszintjét mérték napközben. Kiderült, hogy a vizsgált nők kevésbé stresszesek munka alatt, mint a saját otthonukban. 

GettyImages-607477405
Fotó: Hinterhaus Productions / Getty Images Hungary

A kísérletnek alávetett nők többsége fesztelenebb volt munka közben, míg a férfiaknál az otthon töltött idő kapcsolódott pozitív érzéshez. - A nők sokkal boldogabbak voltak a munkahelyükön, mint otthon, a férfiak pedig egy kicsivel vidámabbak voltak odahaza - mondta Sarah Damaska szociológus.

Annak ellenére, hogy általában mindig a munkát jelölik meg legfőbb stresszforrásnak, az eredmény szerint egyszerűen a magánélet is lehet ugyanolyan stresszes. 

GettyImages-187104076
Fotó: PeopleImages / Getty Images Hungary

- A munkahelyen különböző feladatokat teljesítenek az emberek. Jövedelemtől függetlenül a munkaidő végeztéig arra fókuszálnak, hogy befejezzék a dolgukat. Nem multitaskingolnak - világított rá a szociológus. 

Miért érzi magát sok ember stresszesen otthon?

Otthon nem csak egy dologra kell figyelni, hanem bonyolult, komplex folyamatokra. Mindennek működnie kell. Gyakran már az is kihívás, hogy egyetlen aspektusa az életnek rendben legyen. 

A kutatás során az is kiderült, hogy hétvégén mind férfiak és nők kevésbé voltak stresszesek, mint a hétköznapokon. Ez jól mutatja, hogy az eredmény nem azt jelenti, hogy az emberek szívesebben vannak a munkahelyükön, mint gyerekeikkel otthon. Azt jelenti, hogy mind a kettőre egyszerre figyelni ugyanazon a napon nagyon kimerítő és feszültséget keltő. 

A cikk az ajánló után folytatódik

- Nem hinném, hogy otthon sokkal stresszesebb lenne. Hogyha szombaton, egy munka nélküli napon a család elmegy a parkba, utána a szülő valamely tagja elvégzi a nagymosást, az általában teljesen stresszmentes időtöltést jelent. A kettő kombinációja, a munka és a gyereknevelés az, ami a hétköznapokat ilyen feszültté teszi sok ember számára - tette hozzá a szakember.

- A nők közül sokan azért lehetnek boldogabbak a munkahelyen, mert ott csak egyetlen feladatuk van - mondja Nannette Fonsas, szakértő. - Otthon pedig különböző szerepeket töltenek be, vezetik a háztartást, és gyereket nevelnek. Nem véletlenül hívják ezeket a szociológusok második és harmadik munkaidőnek.

GettyImages-501152477
Fotó: KatarzynaBialasiewicz / Getty Images Hungary

Az eredmény tehát azt bizonyítja, hogy azoknak, akiknek a hétköznapokon nemcsak munkahelyi, hanem családi teendőik is vannak, nem azért stresszelnek jobban, mert nem szeretnek együtt lenni gyerekeikkel, hanem azért, mert túl sok feladatot kell teljesíteniük azon a napon.

Rögtön hatnak: 8 pont a testeden, amit, ha megnyomsz, nyugalmat hoz, és megszűnik a szorongás

Az akupresszúrás pontok a kínai orvoslásból ismeretesek, eszerint a test életenergia-pályáin, a meridiánokon pontok helyezkednek el, melyek megnyomásával az energiaáramlás a meridiánban szabaddá tehető, és csökkennek a testi vagy lelki panaszok.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük