Amikor a stressz teszi tönkre a szexuális életet: 4 dolgot meg kell tenni, hogy ne okozzon visszafordíthatatlan kárt
A stressz lenullázhatja a libidót, tönkreteheti a szexuális életet és később a kapcsolatot is. Így csökkentheted és ellensúlyozhatod a káros hatását.

par agyban problema
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A stressz hosszú távon nemcsak az egészségre, hanem a szexuális életre is káros hatást gyakorol. A megemelkedett kortizolszint többek között az agyműködést és a libidót is befolyásolja. A folytonos szorongás és idegesség azt eredményezi, hogy az ember nem tud másra koncentrálni a problémáin kívül, és az együttlétekre is kevésbé vagy szinte alig vágyik. De ha mégis szexre kerülne a sor, nem képes igazán jelen lenni és valóban átadni magát az élvezetnek.

Ezeket a gondokat egy idő után a partner és a párkapcsolat is megérzi. A szeretkezések megritkulnak vagy eltűnnek, a felek pedig eltávolodnak egymástól, és a konfliktusok is gyakoribbá válhatnak. Éppen ezért fontos a nehézségek leküzdése: a következőket érdemes megpróbálni fokozott stressz esetén, hogy a feszültség ne okozzon visszafordíthatatlan kárt a viszonyban.

Őszinte beszélgetés

Az első és legfontosabb lépés Samantha Evans szexuális egészségügyi szakértő szerint mindig az őszinte kommunikáció. Egyáltalán nem biztos ugyanis, hogy a másik tudja, mi áll a változások, a rosszkedv vagy a szexuális gondok hátterében, és akár azt is hiheti, hogy ő a probléma forrása. A legjobb, ha az illető nyíltan elmeséli, milyen terhek nyomják a vállát, és hogy elkerüljék a félreértéseket, megnyugtatja párját, hogy nem benne vagy a kapcsolatban van a hiba.

Az is remek ötlet, ha ezek után megbeszélik a felek, hogyan segíthetnének egymáson, hogyan oldhatnák fel egy kicsit a helyzetet, vagy hogyan oszthatnák el jobban akár a napi feladatokat, az otthoni teendőket. Lényeges, hogy együtt, egy csapatként igyekezzenek megoldani a nehézségeket, gyakran ugyanis egy-egy apró változtatás is sokat segíthet.

Kevesebb internet, kevesebb feszültség

A munka okozta feszültségeket csak még tovább fokozza, ha az ember még otthon is céges e-maileket olvas, vagy épp a közösségi médiát böngészi. A stressz csökkentése érdekében esténként érdemes kikapcsolni vagy legalább lenémítani a mobilokat, eltenni a laptopokat, hogy a pár kicsit pihenhessen, elfelejthesse a gondokat, és egymásra koncentrálhasson.

A cikk az ajánló után folytatódik

Feszültségoldás természetesen

A Zen illóolaj-keverék relaxáló, harmonizáló illatkombinációjával segíti a napi stressz legyőzését, finom illatának köszönhetően pedig nyugalommal, vidámsággal tölti meg a teret. Ha téged is legyűrnek a feszültséggel teli mindennapok, válaszd ezt a megoldást.

Tudj meg róla többet!

Promóció

Gyakoribb érintések, csókok

Maj Wisman szexológus és párterapeuta szerint az intimitás fokozása is rengeteget segít, ez pedig könnyen elérhető akár gyakoribb érintésekkel, ölelésekkel vagy csókokkal. Ezek ráadásul nem csupán a szerelmet és a kötődést erősítik, de hatékonyan, érezhetően csökkentik a stresszt is. A szakértő az javasolja, hogy a felek tudatosan figyeljenek ezekre, és amikor csak lehetőségük van, csókolják meg a másikat, adjanak puszit, vagy ölelkezzenek naponta többször legalább 20 másodpercig. 

Időt kell szakítani az intimitásra

Gabi Levi szexterapeuta azt hangsúlyozta: fontos, hogy a pár tagjai egy biztonságos, intim közeget teremtsenek maguk közt, ez ugyanis segít abban, hogy elfelejtsék a feszültségeket, és hangulatba kerülhessenek. Ebben az őszinte beszélgetések mellett segíthet egy romantikus vacsora vagy akár egy-egy kettesben töltött este is. Szintén remek ötlet, ha egy kényeztető masszázzsal vagy hosszas előjátékkal feledtetik egymással a stresszt, és teremtik meg az erotikát, fokozzák a vágyat. Ha a sok teendő és a rohanás mellett az ilyen órák elmaradnának, tervezzék meg tudatosan, hogy mikor lesz idejük egymásra: ilyenkor nem hagyhatják, hogy bármi megzavarja őket.

A fentiek mellett sokat segíthet a rendszeres sport, illetve a megfelelő mennyiségű, minőségi alvás is. Ha semmi sem hoz javulást, érdemes szakértőhöz fordulni, aki még nagyobb, még hatékonyabb segítséget nyújthat.

Ha eltűnt a vágy a kapcsolatból

Szinte minden hosszú távú kapcsolatban előfordulnak olyan időszakok, hogy egy kicsit alábbhagy a vágy, vagy ritkábbak lesznek az együttlétek. Azonban ha ez a helyzet tartóssá válik, teljesen eltűnik a szenvedély, és a felek annak ellenére, hogy szeretik, mégsem kívánják egymást, az komoly veszélyt jelent a viszonyra. De mi ennek az oka? Mit lehet ilyenkor tenni? Hogy lehet megoldani a problémákat és megmenteni a párkapcsolatot? Sákovics Diana pszichológust, a Dívány.hu főszerkesztő-helyettesét kérdeztük erről.

Ezt is szeretjük