Mi a különbség a stressz és a szívprobléma tünetei között? A mellkasi szorítás több dologra is figyelmeztethet
A mellkasi fájdalom mögött több tényező is meghúzódhat, most kardiológus szakorvos ismerteti a különböző tüneteket.

mellkasi fájdalom nyitó
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A mellkasi fájdalom és szorítás érzése igen ijesztő lehet annak, aki megtapasztalja, különösen, ha nem világos, hogy stressz, pánikszindróma vagy szívprobléma okozza-e a panaszt. Dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont szakorvosa a kivizsgálás jelentőségére hívta fel a figyelmet.

A tartós szorongás és a pánikbetegség igen gyakran produkál olyan tüneteket, mint a mellkasi fájdalom, a légszomj, a szédülés, a dezorientáltság, amelyek mind felvethetik a szívbetegség gyanúját is.

Pánik miatt kialakuló mellkasi panasz jellemzői

 • Ez a mellkasi fájdalom jellemzően éles, hirtelen kezdődik, gyakran akkor, amikor az érintett fizikailag nem aktív. Bár az esetek körülbelül 10%-ában ezzel ellentétesen, lassan, fokozatosan alakul ki.
 • Gyakori, hogy előtte az érintett nagyobb stresszt, idegességet él meg.
 • A fájdalom körülbelül tíz percig tart, de a kísérő tünetek tovább fennmaradhatnak. 
 • Jobbára lokalizálódik a mellkasban a fájdalom.
 • Hiperventilláció jelentkezik: a nagyon gyors, felületes légvétel csökkenti a vér szén-dioxid szintjét, ami zavartságot, végtagzsibbadást és mellkasi szorítást is okozhat.

A szívprobléma miatt kialakuló mellkasi panasz jellemzői

 • Jellemzően akkor alakul ki, amikor az érintett aktív.
 • Lassan alakul ki a panasz, és egyre fokozódik.
 • A fájdalom „átvándorol” más testrészekbe is, mint a váll, az állkapocs, a karok.
 • Míg a szorongás miatti mellkasi fájdalom éles, addig a szívproblémánál inkább nyomás, szorítás érzékelhető.

Ugyanakkor a pánikszindróma a kardiovaszkuláris rendszerben is eredményezhet fizikai reakciókat, amelyek a következők lehetnek:

 • szívkoszorúérgörcs,
 • megnövekedett oxigénigény a szívben,
 • felszökő vérnyomás,
 • kiugró pulzus.

A cikk az ajánló után folytatódik

Feszültségoldás természetesen

A Zen illóolaj-keverék relaxáló, harmonizáló illatkombinációjával segíti a napi stressz legyőzését, finom illatának köszönhetően pedig nyugalommal, vidámsággal tölti meg a teret. Ha téged is legyűrnek a feszültséggel teli mindennapok, válaszd ezt a megoldást.

Tudj meg róla többet!

Promóció

Azok a személyek, akik szoronganak, lehetnek egyben szívbetegek is, illetve a pánikszindróma súlyosbíthatja is a szív-érrendszeri betegségeket. 

Mikor kell orvoshoz fordulni?

- A mellkasi fájdalom - különösen, ha előzmény nélkül jelentkezik - olyan figyelmeztető jel, ami miatt sokan fordulnak orvoshoz. Ha a vizit, a nyugalmi és terheléses EKG, a szívultrahang és a laborvizsgálatok nem mutatnak kardiovaszkuláris eltérést, érdemes elindulni egy pszichés, mentális gondozás felé, amely akár a pánikszindrómát vagy a kezeletlen stresszt teheti kezelhetővé. Ha azonban kiderül, hogy valóban van kardiológiai oka a mellkasi fájdalomnak, idejekorán megkezdhetjük a kezelést, amellyel akár súlyos következményeket is megelőzhetünk.

- Ebben a kezelésben segíthet az életmódorvoslás is, amelynek kezdeti felmérése során az életmódunkban rejlő táplálkozási rizikófaktorokra éppúgy fény derül, mint a fizikai aktivitásunk vagy a mentális egészségünk állapotára. A jó hír, hogy az életmódorvoslás akkor is rengeteget tud segíteni - a kardiológiai kezelésen túl -, ha diagnosztizált szív-érrendszeri probléma jelenti az alapbetegséget.   

A 10 leghatékonyabb szíverősítő tea: fogyaszd mindennap, és hatni fog!

Ingadozó vérnyomás, alkalmanként rendetlenkedő szívritmus esetén is érdemes a gyógyszerek előtt vagy mellett a szíverősítő teákat fogyasztani.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük