4 hatóanyag, ami bizonyítottan csökkenti a stresszt: a lelki-szellemi fáradtság legyőzésében is segítenek

Túlterheltség és stressz, szorongás ellen is sokat segít néhány természetes hatóanyag.

etrend-kiegeszito-tabletta-kivonat
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A munkahelyi stressz, az anyagi problémák és a bizonytalan jövőkép mind-mind hozzájárul ahhoz, hogy napjainkban egyre több ember szorongjon, küzdjön a túlterheltség fizikai és lelki következményeivel.

A krónikussá váló stressz számos testi panaszt okozhat, többek között indokolatlan fáradtságérzetet, gyomorpanaszokat, fejfájást, migrént, ingerlékenységet is, vagy fokozhatja a már meglévő panaszokat, és nehezítheti a gyógyulást. A stresszcsökkentés bevált módszere a rendszeres testmozgás, a megfelelő alvás biztosítása és a változatos, tápanyagban - így magnéziumban, kalciumban, B-vitaminokban - gazdag étrend. Mindemellett természetes hatóanyagok is bevethetők gyógynövények vagy étrend-kiegészítők formájában.

Stressz elleni hatóanyagok

Rhodiola rosea, aranygyökér

A rhodiola rosea, más néven rózsa- vagy aranygyökér kivonata bizonyítottan csökkenti a szorongást: egy tanulmány szerint napi 400 milligramm 12 héten át tartó bevitele érezhetően enyhíti a feszültséget, a kimerültséget és az ingerlékenységet. Adaptogén gyógynövény, mely növeli a szervezet stressztűrő képességét.

Hatékonyságát a rosavin és szalidrozid nevű erős hatóanyagainak köszönheti. Egy nyolchetes kutatás arra is rámutatott, hogy enyhíti a krónikus fáradtság tüneteit, javítva az alvásminőséget, csökkentve a koncentrációs zavarokat. A kivonat jól tolerálható a szervezet számára, biztonságosan alkalmazható.

Glicin

A glicin egy aminosav, amelyet a szervezet fehérjék előállításához használ. Nyugtató hatással bír pótlása, hasznos lehet alvászavarok és koncentrációs problémák esetén. Egy alvászavarral küzdő emberek körében végzett vizsgálat kimutatta, hogy már 3 gramm glicin lefekvés előtti bevitele csökkenti a nappali fáradtságérzetet, és fokozottabb éberséget biztosít.

A hatóanyag növeli a stresszel szembeni ellenálló képességet, és azzal, hogy az agyra nyugtató hatást gyakorol, valamint a belső testhőmérsékletet csökkenti, biztosítja a megfelelő éjszakai pihenést. Jól tolerálható a szervezetnek a javasolt mennyiségben, ám a tapasztalatok szerint lefekvés előtt 9 gramm éhgyomorra szedve kisebb gyomorpanaszokat okozhat. Az anyaggal kapcsolatosan még kevés a tudományos bizonyíték, további kutatások szükségesek.

L-teanin

Az L-teanin a tealevelekben jelen lévő aminosav, melynek számos egészségügyi előnyét kimutatták, többek közt oldja a feszültséget, elősegíti az ellazulást. Egy tanulmány arra jutott, hogy 200 milligrammot tartalmazó étrend-kiegészítők szedése csökkenti a stressz mértékét, a pulzusszámot egy mentálisan megterhelő feladat elvégzése során is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Egy áttekintő tanulmány arra jutott, hogy az L-teanint és némi koffeint egyaránt tartalmazó zöld tea kivonatának fogyasztása csökkent szorongással, a memória és a figyelem javulásával járhat, melyben feltételezhetően a hatóanyagok kombinációjának is szerepe lehet. Egy másik kutatás 200 milligramm L-teanin hatását vizsgálta meg, az eredmények szerint a kortizolszint csökkent a stresszel járó feladat végrehajtása során. Jól tolerálható, biztonságos, javasolt adagja napi 200-600 milligramm.

Ashwagandha

Az ashwagandhát, vagy más néven álombogyót tartalmazó készítmények ugyancsak a kortizolszint csökkentésére, a hangulat javítására alkalmazhatók. Adaptogén gyógynövény, fokozza a szervezet ellenálló képességét a fizikai és mentális feszültségekkel szemben.

Egy tanulmány szerint naponta 240 milligramm kivonat 60 napon át szedve hatékony volt a szorongás és a depresszió tüneteinek enyhítésére a placebóval összehasonlítva. A kortizol reggeli szintjének 23%-os csökkenését is megfigyelték. Más tanulmányok arra jutottak, hogy a stressz mellett a fáradtság szintjét is csökkentette a hatóanyag. Maximum napi 600 milligramm ashwagandha 60 napon át tartó bevétele jól tolerálható, biztonságos mennyiség a krónikus stressz tüneteivel küzdők számára is.

Hangulatjavító gyógynövények

Az antidepresszáns hatású gyógynövények teaként is mindig bevethetők a lehangoltság és a stressz ellen.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük