Akár 600 kalória is elégethető vele, de nem olyan megterhelő, mint a futás: a vérkeringést is serkenti a spinning

A spinning csodákat tesz a testtel, érdemes kipróbálni.

spinning
beauty and style
Top olvasott cikkek

A speciális, beltéri kerékpárokon végzett, vezetett csoportos spinningórák nemcsak élvezetesek és köztudottan erőt próbálók, hanem rendkívül hasznosak is.

Segítenek az optimális testsúly elérésében, javítják az állóképességet, és az egész testet átmozgatják, méghozzá ízületkímélő módon - feltéve, hogy jól van beállítva az eszköz. Érdemes kipróbálni ezt a kardio-edzésformát, különösen akkor, ha például a futással nem sikerült megbarátkoznod. 

A spinning hatásai 

Amennyiben az ember megszabadulna néhány pluszkilótól, a diéta mellett általában rendszeres mozgásba is kezd, méghozzá többnyire kardioedzést választ. Ez a mozgásforma magas intenzitású, emeli a pulzusszámot, hozzájárul a szív- és érrendszer egészségének megőrzéséhez, illetve növeli a tüdőkapacitást. Bár gyakran az aerob edzés szinonimájaként használják, valójában nem teljesen ugyanaz a két tevékenység, az aerob edzés lényege, hogy az energiatermelés még oxigén jelenlétében zajlik, tehát az intenzitás jellemzően alacsonyabb, mint a kardió esetében, ami kifejezetten a kardiovaszkuláris rendszer állóképességének fokozását célozza. 

A spinning kiváló kardiovaszkuláris mozgásforma, javítja a vérkeringést, illetve a tüdő és a szív teljesítményét. Természetesen az izomerő növelésében is segíthet. Különösen az alsó végtag izomzatát edzi, ám a mozgásba a felsőtest is bekapcsolódik, főként a felső végtagot is aktívan használó spinracingórák során. Az összes nagyobb izomcsoportot megdolgoztatja, végig működésben vannak a törzsstabilizáló és a hátizmok, a comb és a lábszár izmai szintén jelentős terhelésnek vannak kitéve, ahogyan a farizmok is. Utóbbiak a nyeregből történő kiállásoknál, visszaüléseknél fejtenek ki nagyobb erőt.

A cikk az ajánló után folytatódik

A spinninggel tetemes mennyiségű kalória égethető el, egy óra alatt akár 400-600 kcal is. A pontos mennyiséget számos tényező befolyásolja, így például az edzés intenzitása vagy a testmozgást végző személy testsúlya. 

Mire kell figyelni?

A spinning ízületi problémák esetén is ajánlható, a futáshoz képest alacsonyabb intenzitású, ám kihívást jelentő edzés. Az óra során a gyorsabb és lassabb etapok, valamint a legyűrendő ellenállás mértéke is váltakozik, a koreográfia pedig a zenéhez igazodik. Az edzők általában kihangsúlyozzák, hogy a kezdők, gyengébb állóképességgel rendelkezők személyre szabhatják az egyes részeket, nem muszáj például felállniuk a nyeregből, illetve az ellenállást is úgy alakíthatják, ahogyan az nekik megfelelő. Természetesen jó, ha van kihívás az órában, ám a fokozatosság elvét is érdemes tartani, néhány óra után egyre többet és többet bír a résztvevő. Különböző óratípusokból lehet választani, a spinracing általában nagyobb kihívást jelent, haladóbbaknak lehet érdemes próbálkozniuk vele.

Kötelező kellék a kényelmes ruházat, a lábat kellőképpen tartó cipő, valamint a folyadék és a törölköző. A folyadékpótlásra különösen oda kell figyelni az óra alatt. Nagyon fontos, hogy az elején a kerékpár beállítása még mindenképp az edző segítségével történjen. Ha nem megfelelő az ülés vagy a kormány magassága, illetve egymáshoz viszonyított távolsága, ízületi panaszok, térd-, csukló- és derékfájdalom is jelentkezhetnek. Már meglévő ízületi problémák, diagnosztizált szív- és érrendszeri betegség esetén a kezelőorvossal ajánlott egyeztetni, mielőtt edzeni kezdene az érintett. 

Serkentik a vérkeringést és a nyirokrendszert

A jógapózok egy része stimulálja a nyirokrendszert, amely nélkülözhetetlen az immunrendszer megfelelő működéséhez, ezzel a kórokozók elleni eredményes küzdelemhez, a stresszválasz csökkentésével rendszeres gyakorlása enyhíti a krónikus gyulladást. 

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük