Csodát tesz a testtel a jól megválasztott edzés 60 felett: az 5 legjobb mozgásforma, amit ekkor űzhetsz

Az edzés hatvanéves kor felett is kulcsfontosságú, de nem mindegy, hogy milyen mozgásformát választ az ember.

GettyImages-926339376

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A testmozgás minden életkorban az egészség alapfeltétele. Hatvanéves kor felett talán kevésbé tűnik fontosnak az edzés, ám ekkor még nagyobb a tétje: egyebek mellett az aktivitáson múlhat, hogy mennyi ideig marad önellátó az ember. 

Ekkor persze már számolni kell a test átalakulásával, megváltozott igényeivel, és ezekhez kell igazítani a választott mozgásformát is. Az edzés többek között segíthet a szellemi frissesség megőrzésében, az erek védelmében, az esések és a mozgásszervi panaszok megelőzésében. 

Edzés 60 éves kor felett

Idősebb korban is számos negatív tünet írható a mozgásszegény életmód, immobilizáció számlájára. Csökkenhet az ízületek mozgásterjedelme, gyengülhetnek az izmok, nagyobb méreteket ölthet a csontritkulás, lassulhat az emésztés. A krónikussá váló problémák idővel az önellátást is jócskán nehezíthetik. A jól megválasztott, rendszeres fizikai aktivitás viszont ellensúlyozhatja a panaszokat, kitolhatja az időpontot, amikor az embernek külső segítségre van szüksége a mindennapos feladatok ellátásához. 

Amennyiben korábban nem mozogtál, már meglévő egészségügyi panaszokkal élsz, mindenképp érdemes szakemberrel egyeztetned arról, hogy milyen edzésformát javasol, és miket minősít kerülendőnek. Fontos szempont ilyenkor az ízületvédelem, nagy hangsúlyt kell fektetni a fokozatosságra, a bemelegítésre és a nyújtásra. Amennyiben nagymértékű csontritkulás áll fenn, bizonyos testhelyzetek, például a hason fekvés, nem kifejezetten ajánlottak. A csoportos torna azért lehet jó választás, mert közösségi élményt biztosít, ami a kutatások szerint a demencia megelőzésében is segíthet, illetve szakember vezetésével történik, ami biztonságosabbá teszi a mozgást. A következő edzésformák különösen hasznosak lehetnek idősebb korban:

Úszás

Az úszás kellemes kardioedzés, ami minden évszakban űzhető, nyáron pedig különösen kellemes. Óriási előnye, hogy a víz biztonságos közegében történik, a gravitáció kikapcsolásával. Igaz, egyes mozdulatoknál a víz ellenében kell dolgozni, ami fokozott munkára bírja az izmokat. Ízületkímélő mozgásforma, túlsúllyal is bátran végezhető, tartáskorrekciós célokra is alkalmas - görnyedt testtartás, előreesett vállak, rövidült mellizmok esetén például a hátúszás javasolható. 

Vízi torna

A vízi torna a csoportos, vezetett mozgás örömét egyesíti a víz előnyös tulajdonságaival. Alaposan átmozgatja az ízületeket, erősíti és nyújtja az izmokat, pezsdíti a vérkeringést. A feladatok pontos végrehajtása összpontosítást igényel, ami a szellemi frissesség megőrzésében is segíthet. 

Gyaloglás

A gyaloglás a legkönnyebben kivitelezhető mozgásforma, mégsem kell lebecsülni. Rendszeresen végezve a legkülönfélébb krónikus megbetegedések kialakulásának kockázatát csökkentheti, jó hatással van a vércukor- és a koleszterinszintre, segíthet a szív- és érrendszer egészségének megóvásában. Minden testalkathoz megfelelő, érdemes legalább napi 20 percre törekedni. Fontos a kényelmes, a lábat jól tartó cipő!

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Nordic walking

A nordic walking egy elsajátítható gyaloglótechnika, ami speciális botok használatával egészül ki. Kíméletesen és biztonságosan fejleszthető vele az állóképesség és a mozgáskoordináció. A botok a felsőtestet, karokat is bevonják a mozgásba, így az edzés az egész testet átmozgatja. Idősek esetében nem elhanyagolható szempont, hogy az eszköz plusz stabilitást is biztosít. A terep nehézsége és a tempó az egyéni szint függvényében megválasztható.  

Erősítő edzés

A célzott izomerősítés sem hiányozhat az idősebbek edzéstervéből sem. A kézi súlyzós, gumiszalagos, saját testsúlyos csoportos torna segíthet az izmok erejének megőrzésében, a csontritkulás progressziójának lassításában. 

7 tipp, amivel megőrizhető a szellemi frissesség

Mindenki azt szeretné, ha minél tovább tölthetné fizikai és szellemi ereje teljében a mindennapjait, és nem kéne szembenéznie olyan, az egész életminőséget negatívan befolyásoló kellemetlenségekkel, mint a memóriazavar vagy a gondolkodás nehezítettsége. A demencia, a szellemi leépülés bizonyos rizikófaktorai némi elhatározással és energiaráfordítással csökkenthetők vagy kikerülhetők.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük