Túl sötét vagy pirosas színű vizelet: milyen változások állnak a háttérben?

A felfázás, de akár rák is okozhatja a vizelet színének változásait.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A vese által kiválasztott vizelet színének, szagának változásai komoly diagnosztikai jelentőséggel bírnak, ezért érdemes figyelned rá.

Nem biztos, hogy komoly bajt jelez, ha valamilyen megszokottól eltérő dolgot tapasztalsz, de érdemes tisztában lenned vele, hogy mi állhat a háttérben.

Sötét színű vizelet

A vizelet normál körülmények között szalmasárga színű, ha ennél sötétebb, az az esetek döntő többségében elégtelen folyadékfogyasztásra utal. A napi ajánlott folyadékbevitel alsó határa másfél-két liter - amit szénsavmentes vízből, gyógyteákból érdemes fedezni, de természetesen számos étel is tartalmaz kisebb-nagyobb mennyiségű folyadékot.

Folyadékhiány

Amennyiben a vizelet sötét színű, ráadásul naponta kevesebb mint hétszer mész a mosdóba, valószínűleg egyszerűen több folyadékot kell magadhoz venned. Az elégtelen folyadékfogyasztásnak olyan kellemetlen következményei vannak, mint a fejfájás vagy a székrekedés.

Komoly betegségek

Olyan komoly egészségügyi problémák is állhatnak a sötétsárga vizelet hátterében, mint a hepatitis - a fertőző májgyulladásról többet is megtudhatsz korábbi cikkünkből.

Ritkán hasnyálmirigyrák is okozhat sötét színű vizeletet - ilyenkor ugyanis az epeutak elzáródása következtében epefesték kerülhet a vizeletbe. A betegség további tünete lehet a világos széklet, a súlyvesztés és a sárgaság is. A vizelet további színváltozásairól, illetve annak okairólkorábbi cikkünkben olvashatsz.

Pirosas színű vizelet

Amennyiben nem a menstruációval összefüggő pecsételő vérzés okozza az problémát, úgy vélhetően valamilyen húgyúti fertőzés felel ezért, hogy a vizeletbe vér került. Állhat a háttérben a felfázás, amely sok nő esetében visszatérő problémát jelent - ennek okairól korábbi cikkünkben olvashatsz.

A kezeletlen felfázásból sajnos vesemedence-gyulladás alakulhat ki,
melynek kezelése hosszú hetekbe telhet - ez ugyancsak meghúzódhat a tünet mögött. A véres vizelet utalhat vesekőre is, ami erős fájdalommal is jár.

Milyen a vércsoportod?

Ha ismered a vércsoportod, előre tájékozódhatsz a vércsoportodra jellemző betegségekről, és egy kis odafigyeléssel, megfelelő életmóddal elkerülheted azokat.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Fájdalom nélkül: rákot jelezhet

Legrosszabb esetben daganatos elváltozásra utal a vizeletben megjelenő vér. Férfiaknál jelezhet prosztatarákot, nők esetében pedig a húgyutakat érintő daganatos elváltozást. Ha a véres vizelet mellé nem társul fájdalom, úgy megnő az esélye annak, hogy rákról van szó. A tünet jelentkezésével tehát mindenképpen fordulj orvoshoz!

Ezt is szeretjük