Sötét vizelet, derékfájdalom

A vesekő vészjelző tünetei

Világszerte az emberek 10%-át érinti a betegség, ha hajlamos vagy rá, akár többször is visszatérhet.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A vesekövek olyan kavicsszerű képződmények, melyek a vizeletben oldott ásványi anyagok kikristályosodásával keletkeznek. Egy részük a vizelettel kiválasztott kalciumból származik, de tartalmazhatnak más sókat, például oxalátokat és foszforokat is. A nagyobb kövek jelenléte a szervezetben igen fájdalmas tüneteket produkálhat.

A vesekő vészjelző tünetei

Míg az apróbb kövek nem okoznak tüneteket, addig a nagyobbak éles, szinte elviselhetetlen fájdalommal járnak. Amennyiben a vesekőhöz vesemedence-gyulladás is társul, úgy lázzal és hidegrázással egészülhetnek ki az alább felsorolt problémák.

Fájó jelek

  • Akadozó vizelet.
  • Fájdalmas vizeletürítés.
  • Éles, deréktáji fájdalom.
  • Véres vagy sötét színű, zavaros vizelet.
  • Ágyékban, combtőbe kisugárzó fájdalom.

A vesekő veszélyei

A kövek mérete változatos: lehetnek homokszem nagyságúak, borsónyiak, de akár öt centiméter átmérőjűek is. A kisebb kövek akár észrevétlenül is távozhatnak a vizelettel, a nagyobbak azonban elakadnak. Mivel a kő ilyenkor a húgyhólyagot a vesével összekötő húgyvezetékben marad, hasogató fájdalmat okoz. Az elakadt kő mögött a vizelet pangásnak indul, ez pedig a kórokozók elszaporodásához, illetve vesemedence-gyulladáshoz vezethet.

A vesekövesség igen gyakran húgyúti fertőzés következtében alakul ki. A baktériumok anyagcseréje során a vizelet összetétele úgy változik, hogy könnyebben kiválnak a kövek. Egy bonni tanulmány szerint világszerte az emberek 10%-ánál alakul ki élete során valamikor vesekő, a betegség elsősorban a 18-45 év közötti korosztályt érinti.

Hogyan kezelhető?

Az apróbb kövek nagy része gyógyszeres kezelés nélkül is körülbelül másfél hónap alatt távozik a szervezetből. Ez a folyamat azonban gyorsítható, ha sok folyadékot - napi három liter szénsavmentes ásványvizet - iszol. Amennyiben a kövek nem távoznak maguktól, az orvos többféle megoldást javasolhat. A kezelés módjának pontos meghatározásához szükség van ultrahangos vizsgálatra. Ezt követően az alábbi variációk merülhetnek fel.

Lökéshullámos kőzúzás - litotripszia

Ez az eljárás nem igényel sebészi beavatkozást. A nagyobb köveket ultrahanghullámokkal - a hasfalon keresztül - összezúzzák, így azok kiürülhetnek a szervezetből. Az eljárást más betegségek - például epekő - esetén is sikerrel alkalmazzák.

Endoszkópos kőeltávolítás

A húgyvezeték középső és alsó részéből távolítják el endoszkóp segítségével a köveket. A beavatkozás lényege, hogy a húgycsövön, illetve a húgyhólyagon át egy hajlékony, vékony csövet vezetnek a húgyvezetékbe. Ennek segítségével a követ kihúzzák vagy összetörik.

Perkután nefrolitotómia

A latin elnevezés bőrön át történő kőeltávolítás jelent. Az eljárás lényege, hogy a páciens oldalán kis bemetszést ejtenek, így csatornát nyitnak a veséhez. Ezt követően egy apró készüléket - úgynevezett nefroszkópot - vezetnek be a nyíláson, ezzel lokalizálják, majd kiveszik a követ.

A megelőzésért

Ha hajlamos vagy a vesekőre, rendkívül fontos az elegendő folyadék fogyasztása. A víz ugyanis hígítja a vizeletet, illetve megakadályozza a sók kikristályosodását. A narancslé és a limonádé is hasznos segítség lehet a megelőzéshez. Alkálikus vegyhatású citrátokat tartalmaznak, melynek köszönhetően semlegesítik a képződő savakat, megakadályozzák a kalciumtartalmú kövek képződését.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ha hajlamos vagy a húgyúti fertőzésekre, előfordulhat, hogy veseköved is könnyebben alakul ki. Fogyassz tőzegáfonyát, illetve abból előállított gyümölcslevet vagy kapszulát. A növényben lévő hatóanyag megakadályozza a felfázásért felelős E. coli baktérium elszaporodását a húgyutakban.

OLVASD EL EZT IS!

doktor orvos
  • vesekő
  • tünetek és betegségek

Görcsös fájdalom, véres vizelet

doktorno arc
  • cukorbetegség
  • vizelet

Szokatlan mennyiségű vizelet

Ezt is szeretjük