Sötét vizelet, derékfájdalom

A vesekő vészjelző tünetei

Világszerte az emberek 10%-át érinti a betegség, ha hajlamos vagy rá, akár többször is visszatérhet.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A vesekövek olyan kavicsszerű képződmények, melyek a vizeletben oldott ásványi anyagok kikristályosodásával keletkeznek. Egy részük a vizelettel kiválasztott kalciumból származik, de tartalmazhatnak más sókat, például oxalátokat és foszforokat is. A nagyobb kövek jelenléte a szervezetben igen fájdalmas tüneteket produkálhat.

A vesekő vészjelző tünetei

Míg az apróbb kövek nem okoznak tüneteket, addig a nagyobbak éles, szinte elviselhetetlen fájdalommal járnak. Amennyiben a vesekőhöz vesemedence-gyulladás is társul, úgy lázzal és hidegrázással egészülhetnek ki az alább felsorolt problémák.

Fájó jelek

  • Akadozó vizelet.
  • Fájdalmas vizeletürítés.
  • Éles, deréktáji fájdalom.
  • Véres vagy sötét színű, zavaros vizelet.
  • Ágyékban, combtőbe kisugárzó fájdalom.

A vesekő veszélyei

A kövek mérete változatos: lehetnek homokszem nagyságúak, borsónyiak, de akár öt centiméter átmérőjűek is. A kisebb kövek akár észrevétlenül is távozhatnak a vizelettel, a nagyobbak azonban elakadnak. Mivel a kő ilyenkor a húgyhólyagot a vesével összekötő húgyvezetékben marad, hasogató fájdalmat okoz. Az elakadt kő mögött a vizelet pangásnak indul, ez pedig a kórokozók elszaporodásához, illetve vesemedence-gyulladáshoz vezethet.

A vesekövesség igen gyakran húgyúti fertőzés következtében alakul ki. A baktériumok anyagcseréje során a vizelet összetétele úgy változik, hogy könnyebben kiválnak a kövek. Egy bonni tanulmány szerint világszerte az emberek 10%-ánál alakul ki élete során valamikor vesekő, a betegség elsősorban a 18-45 év közötti korosztályt érinti.

Hogyan kezelhető?

Az apróbb kövek nagy része gyógyszeres kezelés nélkül is körülbelül másfél hónap alatt távozik a szervezetből. Ez a folyamat azonban gyorsítható, ha sok folyadékot - napi három liter szénsavmentes ásványvizet - iszol. Amennyiben a kövek nem távoznak maguktól, az orvos többféle megoldást javasolhat. A kezelés módjának pontos meghatározásához szükség van ultrahangos vizsgálatra. Ezt követően az alábbi variációk merülhetnek fel.

Lökéshullámos kőzúzás - litotripszia

Ez az eljárás nem igényel sebészi beavatkozást. A nagyobb köveket ultrahanghullámokkal - a hasfalon keresztül - összezúzzák, így azok kiürülhetnek a szervezetből. Az eljárást más betegségek - például epekő - esetén is sikerrel alkalmazzák.

Endoszkópos kőeltávolítás

A húgyvezeték középső és alsó részéből távolítják el endoszkóp segítségével a köveket. A beavatkozás lényege, hogy a húgycsövön, illetve a húgyhólyagon át egy hajlékony, vékony csövet vezetnek a húgyvezetékbe. Ennek segítségével a követ kihúzzák vagy összetörik.

Perkután nefrolitotómia

A latin elnevezés bőrön át történő kőeltávolítás jelent. Az eljárás lényege, hogy a páciens oldalán kis bemetszést ejtenek, így csatornát nyitnak a veséhez. Ezt követően egy apró készüléket - úgynevezett nefroszkópot - vezetnek be a nyíláson, ezzel lokalizálják, majd kiveszik a követ.

A megelőzésért

Ha hajlamos vagy a vesekőre, rendkívül fontos az elegendő folyadék fogyasztása. A víz ugyanis hígítja a vizeletet, illetve megakadályozza a sók kikristályosodását. A narancslé és a limonádé is hasznos segítség lehet a megelőzéshez. Alkálikus vegyhatású citrátokat tartalmaznak, melynek köszönhetően semlegesítik a képződő savakat, megakadályozzák a kalciumtartalmú kövek képződését.

Vesekárosodás?

Ha a vesék megfelelően működnek, az albumin szintje ki sem mutatható a vizeletben, vagy 10 mg/L alatt van. Amennyiben mégis pozitív lesz a teszt, mindenképp keresd fel háziorvosodat!

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Ha hajlamos vagy a húgyúti fertőzésekre, előfordulhat, hogy veseköved is könnyebben alakul ki. Fogyassz tőzegáfonyát, illetve abból előállított gyümölcslevet vagy kapszulát. A növényben lévő hatóanyag megakadályozza a felfázásért felelős E. coli baktérium elszaporodását a húgyutakban.

OLVASD EL EZT IS!

doktor orvos
  • vesekő
  • tünetek és betegségek

Görcsös fájdalom, véres vizelet

doktorno arc
  • cukorbetegség
  • vizelet

Szokatlan mennyiségű vizelet

Ezt is szeretjük