Sodort cigi: tényleg károsabb, mint a hagyományos?

A kutatók válasza

A sodort cigiből több káros anyag kerül a szervezetbe. Tudod, miért?

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A folyamatos áremelkedésnek köszönhetően egyre többen térnek át a dobozosról a sodort cigikre. Sokak szerint ez a változat nemcsak olcsóbb - egy 40 grammos dohány ára jelenleg 800-1600 forint, és 50 szál cigi is kijön belőle -, de stílusosabb is.

Az egészségügyi kockázatokat latolgatva azonban gyakran felmerül a kérdés, hogy nem károsabb-e a kézzel sodort cigaretta a hagyományosnál.

Károsabb a sodort cigi?

Sokan állítják, hogy a sodort cigi kevesebb egészségügyi kockázattal jár, mivel nem lehet egyiket a másik után szívni - elkészítése időbe telik. Ugyancsak elterjedt nézet, hogy a zacskós dohány természetesebb, mint a dobozos.

Egy új-zélandi kutatás azonban rámutatott az érem másik oldalára is. A vizsgálatban sodort - füstszűrővel ellátott - és dobozos cigarettát szívó emberek esetében tanulmányozták a dohányzás szervezetre gyakorolt hatását.

Intenzívebben kell szívni

A két csoport tagjainak napi cigarettaadagja nagyjából megegyezett. Az első cigit mindkét csoport tagjai közel azonos időben - ébredés után hat-nyolc perccel - szívták el.

A kutatók megfigyelték, hogy a sodort cigarettát szívók esetében a napi első szál jellemzően lazább volt a dobozos ciginél - míg előbbi átlag 0,45 gramm dohányt tartalmazott, az utóbbi 0,7-0,8 grammot.

Képeken 6 bevált dolog nikotinéhség ellen

Nézegess képeket!

Elolvasom

A következő cigaretták esetében azonban fordult a kocka: a sodort cigiket erősebben szívták a kísérleti alanyok - egy slukk átlagosan 25%-kal volt nagyobb. A megfigyelt jelenség oka, hogy a sodort cigi nedvességtartalma magasabb - 20% -, mint a dobozosé - 13-14% -, így nehezebb életben tartani, intenzívebben kell szívni. Azért is könnyebben kialszanak ezek a saját kezűleg gyártott szálak, mert a hozzájuk kapható cigarettapapírokban nincsenek égésgyorsító anyagok. Mindezek eredményeképpen több kátrány és szén-monoxid jutott a sodort, mint a dobozos cigarettát szívó csoport szervezetébe.

Hüvelyszárazság enyhítése hormon nélkül!

Az égő, feszülő érzéssel, nehézkes együttlétekkel járó hüvelyszárazság a változókornál korábban is kialakulhat. A hormonmentes Cikatridina hüvelykúp segít enyhíteni a panaszokat. A kozmetológiából jól ismert hialuronsav mellett gyógynövények kivonatát tartalmazza. A Cikatridina használata a menopauzában tartósan ajánlott, a terhesség és szoptatás alatt pedig az orvos ajánlása szerint.

A Cikatridina patikában kapható gyógyászati segédeszköz.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Promóció

Esélylatolgatás

Akár boltban vásárolod készen, akár magad sodrod a cigidet, tisztában kell lenned vele, hogy rossz szokásoddal megrövidíted az életed, hiszen jelentősen növeled számos krónikus megbetegedés kialakulásának rizikóját. Ilyenek a szív- és érrendszeri megbetegedések, a csontritkulás, valamint körülbelül 14 rákfajta - köztük tüdő-, gége-, hasnyálmirigy-, illetve béldaganat. Ha azonban rászánod magad, hogy leteszed a cigit, napról napra érezheted a füstmentesség pozitív hatásait. Erről többet is megtudhatsz korábbi cikkünkből.

Ezt is szeretjük