Rákrizikó: hány százalékban múlik rajtad a súlyos betegség kialakulása?
Ne gondold, hogy a rák kialakulása ellen semmit sem tehetsz!

beauty and style
Top olvasott cikkek

A mértéktelen napozás, a dohányzás és az alkohol tíz év alatt 40%-kal emelte az életmóddal kapcsolatos rákos megbetegedések számát Nagy-Britanniában.

A brit Országos Statisztikai Hivatal - ONS - adatai szerint a rosszindulatú bőrrákos esetek száma emelkedett a legmeredekebben: 2002 óta 56%-kal a nőknél és 38%-kal a férfiaknál - idézi a jelentést The Daily Telegraph brit napilap online kiadása.

Egyre szaporodó rákdiagnózisok

Az ONS szakemberei a riasztó növekedést az egyre nagyobb bőrfelületet szabadon hagyó divat és a túlzott napozás és szoláriumozás számlájára írják.
A dohányzáshoz és a helytelen étrendhez köthető szájüregi daganatok rátája 37%-kal nőtt, az alkohollal kapcsolatba hozható veseráké a férfiaknál 25%-kal, a nőknél 36%-kal. 2002 és 2011 között Angliában egyötödével több új daganatos megbetegedést diagnosztizáltak.

40%-ban rajtad múlik a rák

- A számok azt mutatják, hogy a helytelen életmód inkább idősebb korban betegít. A rák 40%-ban a rossz szokások következménye, tehát aki ezeket egészségesebbre váltja, máris csökkenti a kockázatot. A dohányzás például legalább 14 féle, köztük a tüdő-, a bél-, a hasnyálmirigy- és szájüregi daganat rizikóját emeli - hangoztatta Nick Ormiston-Smith, a Brit Rákkutató Intézet statisztikai igazgatója.

Csökkentsd a kockázatot!

Az igazgató szerint az alkoholfogyasztás mérséklése, a normális testsúly megőrzése, a napégés megelőzése és a több testmozgás szintén sokféle rák kockázatát csökkenti. Az egészséges életmód nem garantálja a rákmentességet, de növeli az elkerülés esélyeit - tette hozzá.

A bőrrák kialakulása évtizedekig tart

2011-ben körülbelül hatezer új szájrákos és több mint 11 ezer rosszindulatú bőrrákos beteget diagnosztizáltak. Az ONS jelentése a bőrrák arányának emelkedését az öltözködés változásának és a barnulás divatjának tulajdonítja. Mivel a bőrrák kialakulása évtizedeket vesz igénybe, a betegek számának további növekedése várható.

Divat a barnaság

- A melanóma, azaz a rosszindulatú bőrdaganat előretörése valószínűleg annak tulajdonítható, hogy a hetvenes, nyolcvanas és kilencvenes években az emberek nem voltak tisztában a napsugarak káros hatásaival. Ám sok fiatal bőrrákossal is találkozunk, ez pedig arra utal, hogy a vonzó külső vágya legyőzi a veszélyérzetet - magyarázta Raj Mallipeddi, a londoni St. Thomas Kórház vezető melanómaspecialistája.

Rákkeltő táplálkozás

Kattints az alábbi videóra, és ismerd meg, melyek azok az ételeket, amiket jobb kerülni az egészséged megőrzése érdekében.

Rákstatisztika 2002 óta

Ugyan 2002 óta a tüdőrákos férfiak száma 11%-kal csökkent, a nőké 15%-kal nőtt. A jelentés szerint az esetek többségét a dohányzás, ötből egy betegséget a rossz táplálkozás és a foglalkozási ártalmak okozták. Noha több férfi dohányzik, mint nő, a különbség egyre kisebb.

A nőknél a mellrák a leggyakoribb, 2002 óta 5,5%-kal növekedett. A megbetegedések 27%-a köthető életmódbeli és környezeti okokhoz: az alkoholhoz, a mozgáshiányhoz és a hormonműködéshez. Mérséklődést a petefészek- és gyomorrák aránya mutatott, a legnagyobb - 66%-os-  növekedést pedig a rosszindulatú bőrrák.

Ezt is szeretjük