Miért érdemes disznóhúst enni? A dietetikust kérdeztük
Ihász Katalin dietetikus szerint a vörös húsnak nagyon is helye van a heti étrendben.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha egészséges húsételekről van szó, a legtöbben elsősorban a halra és a szárnyasokra gondolnak. Valójában azonban ennél árnyaltabb a kép, és nem érdemes a sertéshúsról sem lemondanod.

Ihász Katalin dietetikust kérdeztük arról, hogy miért és milyen formában ajánlott a disznóhúst beilleszteni az étrendbe.

- Milyen egészségügyi előnyei vannak a sertéshús fogyasztásának?

- A húsok - így a sertéshús is - elsődleges fehérjeforrást jelentenek az ember számára. Az összes esszenciális aminosavat - amelyek előállítására a szervezet nem képes - tartalmazza a sertéshús. Ezek olyan testépítő vegyületek, amelyek a vázizomzat, a szívizom, a belső szervek, illetve a csontok építőkövei - magyarázza Ihász Katalin.

A sertéshús ezen kívül hasznos vitaminforrás, amely nagy mennyiséget tartalmaz a B-vitamin-csoport tagjaiból - B1-, B2-vitamin, niacin, B6- és B12-vitamin. Különösen kiemelkedő a sertéshús B1-vitamin-tartalma, amely más állatok húsához viszonyítva ötszörös mennyiségű.

- Mely húsok tartalmazzák a legtöbb vasat?

- A hús a vas egyik fő forrása, és általánosságban elmondható, hogy minél vörösebb a hús, annál magasabb a vastartalma. Bár a zöldségek és a gabonafélék is tartalmaznak vasat, a húsban található vas sokkal könnyebben felszívódik a testben. Napjainkban a vashiány az egyik leggyakoribb táplálkozási hiánybetegség Európában, amelynek tünete lehet a fáradékonyság, a gyengült koncentrálóképesség és a fertőzésekkel szembeni csökkent ellenálló képesség. A rendszeres húsfogyasztás a vashiány megelőzésének egyik módja.

- Mért alakult ki ellenérzés a vörös húsokkal szemben?

- Korábban több kutatás foglalkozott a húsok rákkeltő hatásával, aminek okát eleinte a fehérjék, pontosabban a triptofán káros hatásában látták, ám azóta megváltozott ez a nézet. A mai álláspont szerint elsősorban a konyhatechnológiai eljárások során keletkezett karcinogén anyagok, valamint a zsír jelenléte okoznak problémát. Vagyis nem lehet kizárólag magát a húst okolni bizonyos rákos megbetegedések kialakulásáért. Azonban érdemesebb zsírszegény húsokat vagy húsrészeket választani.

- Mennyi legyen a heti disznóhúsadag?

- Az egészséges táplálkozás alapja a változatosság. Ennek függvényében kell az étrendet kialakítani, értelemszerűen tartózkodni kell a szélsőségektől. Dietetikusként hetente körülbelül kétszer, alkalmanként 8-10 dekagramm mennyiségben javaslom a sertéshús fogyasztását.

- Milyen formában ajánlott a sertéshús fogyasztása?

- A sertés sovány húsrészei - megfelelő konyhatechnológiai eljárást alkalmazva - az egészséges életmód részei lehetnek. Ezek az eljárások a következők: főzés, párolás, grillezés, sütőzacskóban sütés, zöldséggel, gyümölccsel tűzdelés.

A cikk az ajánló után folytatódik

- A fogyókúrába is belefér a disznóhús?

- Élelmiszer-kémiai tudományos elemzések szerint a sovány sertéshús nem tartalmaz sokkal több energiát, mint a baromfihús. Ha fogyni szeretnénk, más hússal azonos mértékben, vagyis visszafogottan bátran fogyaszthatunk karajból, combból vagy szűzpecsenyéből zsírszegényen elkészített ételeket. Amennyiben pedig az izomtömeg-növelés a cél, akkor a mozgás mennyiségével arányosan érdemes a teljes értékű fehérje - például a hús - mennyiségét is növelni.

Ezt is szeretjük