Így tudsz jól segíteni annak, akinek leesett a vércukorszintje: a gyors felszívódású szénhidrátok hatásosak

Ha valakinek leesik a vércukorszintje, előfordulhat, hogy a környezete segítségére szorul.

hypoglycemia
beauty and style
Top olvasott cikkek

A cukorbetegek gyakran megérzik, ha le fog esni a vércukorszintjük. Ilyenkor tenni is tudnak ellene, megesik azonban, hogy nem ismerik fel időben a figyelmeztető jeleket. Ekkor sajnos előfordulhat, hogy olyan állapotba kerülnek, amelynek megoldásához külső segítségre van szükségük. 

Akik a tömegközlekedési eszközökön, köztereken lesznek rosszul, a környezetükben lévő járókelők segítségére számíthatnak. Ezért nagyon fontos tisztában lenni a hipoglikémia látványos jeleivel, valamint a hatékony segítségnyújtás módjaival, hiszen ismeretük életet is menthet. Érdemes megismerni ezeket akkor is, ha van cukorbeteg a családban. 

Mi az a hipoglikémia?

Hipoglikémia, vagyis alacsony vércukorszint esetén a szervezet zavartalan működéséhez nem elegendő a vérben lévő glükóz mennyisége. Ilyenkor a vércukorszint 3,0 mmol/l alá esik, a személy a hipoglikémiára jellemző tüneteket él át, amelyek megszűnnek, ha a plazma glükózkoncentrációja megnő. 

GettyImages-1128013510
Fotó: Pollyana Ventura / Getty Images Hungary

Cukorbetegek esetében a nem megfelelő gyógyszeres kezelés vezet a leggyakrabban hipoglikémiához, például a rosszul, illetve túl nagy dózisban beadott inzulin vagy inzulinelválasztást fokozó gyógyszer. De alacsony vércukorszinthez vezethet a kihagyott étkezés, a kevés szénhidrátbevitel, az intenzív fizikai munka, a túlzott alkoholfogyasztás, sőt akár az időjárási frontok is. 

Az alacsony vércukorszint tünetei

A tünetek egyénenként változóak, így a kezelőorvosok általában javasolják a betegeiknek, hogy írják le, tapasztalják ki a rájuk leginkább jellemző szimptómákat. Az általános tünetek, amelyek a kívülállók számára is figyelemfelkeltőek lehetnek, a következők:

  • Zavartság
  • Remegés
  • Sápadt, verejtékes bőr
  • Izzadás
  • Gyengeség

Kezelés nélkül vagy nem megfelelő kezelés esetén ezek a tünetek még rosszabbá válhatnak. Súlyos esetben ájulás és kóma is bekövetkezhet. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Mi a teendő a tünetek észrevételekor?

A hipoglikémia szempontjából fokozott kockázatú betegeknek javasolt a betegségükre figyelmeztető kártyát vagy karperecet hordaniuk, azonban nem mindenkinél van ilyesmi. Ilyenkor a környezetükben lévő embereken áll, hogy észreveszik-e a jeleket.  

Fel kell ismerni a tüneteket!

Ha valaki a környezetedben rosszul van, zavartnak tűnik, sápadt, a bőre verejtékes, alacsony vércukorszintre gyanakodhatsz. A segítségnyújtás kulcsa a tünetegyüttes ismerete, ez dönti el ugyanis a további tennivalókat. 

Amennyiben az illető eszméleténél van, rá kell kérdezni a betegségére és arra, hogy van-e nála glükóztabletta vagy más, cukortartalmú rágcsálnivaló, ami az ilyen helyzetekben segíteni szokott. Ez is egyénenként eltérő lehet, a hipoglikémiát gyakran megtapasztaló személy általában kiismerte már, mivel tudja rendezni az állapotát. 

GettyImages-836429460
Fotó: Kvladimirv / Getty Images Hungary

Amennyiben az illetőnél nincs semmi, ami megemelné a vércukorszintjét, körülbelül 15 gramm gyors felszívódású szénhidrátot tartalmazó enni- vagy innivalót érdemes neki adni. Ez lehet például fél pohár gyümölcslé vagy kóla, három glükóztabletta, két-három szem szőlőcukor és fél pohár tej is. Utóbbinál fontos, hogy zsírszegény legyen, mert a zsírosabb tej felszívódása lassabb, tehát lassabban is emeli meg a vércukorszintet. Az üdítőitaloknál pedig arra kell figyelni, hogy ne legyenek diétásak.

Lehet, hogy mentő hívására is szükség van

Előfordulhat, hogy mentőt kell hívni a beteghez. Ha eszméletlen, a mentők kihívása az első és legfontosabb feladat, semmiképp sem szabad szilárd vagy folyékony szénhidrát bejuttatásával próbálkozni! Amennyiben a beteg eszméleténél van, de állapota a megfelelő szénhidrátmennyiség elfogyasztása után sem javul belátható időn belül, szintén orvosi segítséget kell kérni.  

9 gyógynövény, ami jó hatással van a vércukorszintre: cukorbetegek is fogyaszthatják

A szigorú diéta mellett akad néhány gyógynövény, mely hatékonyan növeli az inzulinérzékenységet, segít stabilizálni a vércukorszintet, továbbá csökkenti a szövődmények kockázatát: a belőlük készült teákat megelőzésképpen és kezelés mellett is érdemes lehet fogyasztani.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük