Miattuk hízol novemberben! 4 hétköznapi táplálék, ami durván savasít
Nemcsak a vörös hús savasít, ismerj meg még pár ételt!
Ősz vége felé a kinti szabadidős programokat lassan felváltják a közös mozizások, a barátokkal már nem egy kávézó teraszán vagy a parkban futsz össze, inkább otthoni vacsi és forraltborozás a program.
Ezek a tevékenységek azonban kedveznek a plusz kilók kialakulásának. Talán már te is megfigyelted, hogy november-december táján sokkal több olyan savasító táplálékot fogyasztasz, amelyek miatt később a mérlegre haragszol.
Novemberi savasítók
Az emberi szervezetben végbemenő kémiai folyamatok hatással vannak az anyagcserére, a sejtek építési és lebontási munkáira. Ahhoz, hogy ezek megfelelően működjenek, ideális sav-lúg egyensúly szükséges a sejtek között és a sejteken belül.
Ha az egészségtelen táplálkozás eredményeképpen a savak kerülnek túlsúlyba, elhízás és számos más egészségügyi probléma lehet a következmény. Erről a folyamatról bővebben olvashatsz korábbi cikkünkben.
Chips
Borús napokon jó ötlet megnézni egy vígjátékot a moziban vagy otthon, a kanapé ölelésében. A filmnek pedig, lássuk be, elengedhetetlen kelléke a chips. Az olajban sült krumplis étel magas sótartalma révén azonban erősen savasítja a szervezeted. Érdemes helyette inkább átállnod a gyümölcsropogtatásra, esetleg a natúr - sótlan, nem mikróban készült - popcornra.
Vörös húsok
Míg nyáron kevésbé kívántad a nehéz ételeket, a hideg idő beköszöntével valószínűleg te sem vetsz meg egy-egy kalóriában, zsírban gazdagabb fogást. Ilyenkor a saláta mellé fogyasztott szárnyashúsokat, halakat felváltják a vörös húsok. Bár a marha- és sertéshús fontos fehérjeforrás, nagy mennyiségben fogyasztva a szervezet elsavasodásához vezet. Érdemes tehát mértéket tartanod: korábbi cikkünkből megtudhatod, mennyi legyen a heti vöröshús-limit.
Forralt bor
A forró italok fogyasztása a többség számára szimpatikusabbá teszi az esős, borongós novembert. Különösen, ha azok alkoholos alapúak. A forraltbor-szezon november közepén indul, és egészen februárig tartja magát. Bár a forralt bor alkoholtartalma a főzésnek köszönhetően alacsonyabb, mint a sima boré, a hozzáadott cukor miatt azonban erősen savasít. Érdemes ezért a főzés során vizet is adnod hozzá, és cukor helyett egy kevés mézzel édesítened - amint 40°C alá hűlt a forralt bor hőmérséklete.
Befőtt
Friss gyümölcsök helyett novemberben sokan már felpattintják a nyáron eltett befőtteket. Bár rosttartalmuk magas, és vitamint is tartalmaznak, a hozzáadott cukornak köszönhetően ezek a csemegék erősen savasítanak. Érdemes kristálycukor helyett nyírfacukorral készíteni a befőttet, illetve előnyben részesíteni a déligyümölcsöket a hidegebb hónapokban.
OLVASD EL EZT IS!

- táplálkozás
- megelőzés
A 6 legalattomosabb savasító, amivel nap mint nap rombolod az egészséged

- elsavasodás
- elhízás okai