Ne öntsd ki a savanyúság levét! 6 ok, amiért érdemes belekortyolni
A jó savanyúság leve nemcsak iható, de még jót is tesz a szervezetnek.

GettyImages-1140415865
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A savanyúságok ízletes kísérői a főétkezéseknek, ám megosztja az embereket, hogy mit érdemes kezdeni a fennmaradó levükkel: van, aki azonnal kiönti, más saláták, pácok készítésekor hasznosítja, és van, aki szívesen bele-belekortyol. Az igazság az, hogy a jó minőségű savanyúság levét kár is lenne elpocsékolni.

A tartósítószer és édesítőszerek nélkül, természetes fermentációval készült savanyúságok és azok leve ugyanis rendkívül jótékony hatással bír a szervezetre nézve a Cleveland Clinic Health Essentials című, egészségügyi hírekkel, információkkal foglalkozó oldala szerint.

Probiotikum a testnek

Az erjesztett savanyúságok, többek közt a savanyú uborka, a kovászos uborka vagy a savanyú káposzta leve hasznos mikroorganizmusokat, probiotikumokat tartalmaz. A fermentációs folyamat elsősorban a laktobacillusoknak köszönhető, amelyek az alapanyaguk szénhidráttartalmát alakítják tejsavvá. A probiotikus kultúra serkenti az anyagcserét, támogatja a bélflóra egyensúlyát, az emésztőszervek egészségét, a szorongás leküzdését, valamint az immunrendszer működését is. 

A sótartalom miatt a fogyasztásában fontos a mértéktartás, naponta egy-két korty azonban jót tehet. Ezek a baktériumok és élesztőgombák megtalálhatók egyébként például a joghurtban, kefirben vagy az ázsiai konyhából ismert kimcsiben, misóban is.

Segít az edzés utáni regenerációban

Talán senki nem gondolná, hogy a savanyúság leve felér egy sportitallal, pedig az elektrolitok pótlása útján némi segítséget jelenthet az edzés, fizikai megterhelés utáni regenerációban. Nátriumot, káliumot és magnéziumot is tartalmaz. Természetesen nem helyettesíti a kifejezetten elektrolitpótlásra készült, az ásványi sókat megfelelő arányban tartalmazó folyadékokat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Immunvédelem a természet erejével

Az Immunarom illóolaj-keverék 100% tiszta és természetes, bevizsgált kemotípusú illóolajokból készült, diffúzorba párologtatáshoz vagy szaunázáshoz ajánljuk.

Az erdeifenyő, a madagaszkári kámforfa és a niaouli a legerőteljesebb vírusölő, nyákoldó és immunerősítő illóolajok közé tartoznak. Mellettük megtalálható a keverékben a sárgafenyő, amely erőteljes fizikai és pszichés görcsoldó hatású, tüdőt tisztító és a tüdőt energiáit gyógyító olaj. Összetevői közül a populáris aromaterápia legnépszerűbb illóolaja, a teafa is megtalálható, mely baktérium- és gombaölő, általános fertőtlenítő hatású.

Ha szeretnéd az egészséged megőrizni, válaszd a természet patikáját!

Tudj meg róla többet!

Promóció

Vércukorszint-szabályozó hatású

A savanyúságlé a vércukorszint szabályozásában is segíthet némiképp, ez elsősorban a természetes ecetet tartalmazó készítményekre igaz, mely a tanulmányok szerint megelőzheti a vércukorszint nagy kilengéseit. Az almaecet és más gyümölcsecet a salátaöntetekben is jótékony hatású lehet.

Elősegíti a fogyást

A fogyókúra során is hasznos lehet a savanyúságlé. A stabil vércukorszint csökkenti az étvágyérzetet, segít elkerülni a falási rohamokat, így az ecetes savanyúk kis mennyiségben a fogyni vágyóknak is javasoltak. Az ecet nélküli, természetesen fermentált élelmiszerek esetében pedig a probiotikumok támogatják a diétát, mely az emésztés javulásával sikeresebb lehet.

Másnaposság ellen is beválhat

Sokan tapasztalják, hogy néhány korty hideg savanyúságlé a másnaposság panaszain is képes enyhíteni. Nem véletlen: az elektrolitokat tartalmazó folyadék hatékonyan pótolja a szervezet számára hiányzó anyagokat, így a kiszáradás következtében kialakuló kedvezőtlen állapotot is orvosolja kissé.

Antioxidánsokat tartalmaz

Az erjesztett zöldségekből, akár uborkából, akár káposztából, céklából, hagymából, paprikából, patisszonból álló savanyúság, illetve némiképp annak leve vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaz. Az antioxidáns hatású vegyületek sejtvédő hatással bírnak, így a krónikus betegségek, a daganatok, a szívbetegségek kialakulásának esélyét is csökkentik. Ez természetesen elsősorban a savanyúságra igaz, így a legjobb a levével együtt fogyasztani a savanyított zöldséget.

A probiotikum önmagában nem elég

A prebiotikumok a probiotikumok táplálékaiként szolgálnak, így nagyon fontos a pótlásuk az egészséges bélflóra érdekében.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük