
Ne öntsd ki a savanyúság levét! 6 ok, amiért érdemes belekortyolni
A jó savanyúság leve nemcsak iható, de még jót is tesz a szervezetnek.


A savanyúságok ízletes kísérői a főétkezéseknek, ám megosztja az embereket, hogy mit érdemes kezdeni a fennmaradó levükkel: van, aki azonnal kiönti, más saláták, pácok készítésekor hasznosítja, és van, aki szívesen bele-belekortyol. Az igazság az, hogy a jó minőségű savanyúság levét kár is lenne elpocsékolni.
A tartósítószer és édesítőszerek nélkül, természetes fermentációval készült savanyúságok és azok leve ugyanis rendkívül jótékony hatással bír a szervezetre nézve a Cleveland Clinic Health Essentials című, egészségügyi hírekkel, információkkal foglalkozó oldala szerint.
Probiotikum a testnek
Az erjesztett savanyúságok, többek közt a savanyú uborka, a kovászos uborka vagy a savanyú káposzta leve hasznos mikroorganizmusokat, probiotikumokat tartalmaz. A fermentációs folyamat elsősorban a laktobacillusoknak köszönhető, amelyek az alapanyaguk szénhidráttartalmát alakítják tejsavvá. A probiotikus kultúra serkenti az anyagcserét, támogatja a bélflóra egyensúlyát, az emésztőszervek egészségét, a szorongás leküzdését, valamint az immunrendszer működését is.

A sótartalom miatt a fogyasztásában fontos a mértéktartás, naponta egy-két korty azonban jót tehet. Ezek a baktériumok és élesztőgombák megtalálhatók egyébként például a joghurtban, kefirben vagy az ázsiai konyhából ismert kimcsiben, misóban is.
Segít az edzés utáni regenerációban
Talán senki nem gondolná, hogy a savanyúság leve felér egy sportitallal, pedig az elektrolitok pótlása útján némi segítséget jelenthet az edzés, fizikai megterhelés utáni regenerációban. Nátriumot, káliumot és magnéziumot is tartalmaz. Természetesen nem helyettesíti a kifejezetten elektrolitpótlásra készült, az ásványi sókat megfelelő arányban tartalmazó folyadékokat.
A cikk az ajánló után folytatódik
-
Swarovski® kristályokkal és gyöngyökkel díszített karkötő9 990 Ft
-
Bolygó ezüst nyaklánc gyöngyházzal és cirkóniával9 900 Ft
-
Ezüst nyaklánc K betűs medállal7 490 Ft
-
Édesvízi igazgyöngy szett színes cirkóniával díszítve29 900 Ft
-
Fehér cirkónia kövekkel díszített kapcsos ezüst fülbevaló6 350 Ft
-
Rock and Roll szív alakú fülbevaló8 490 Ft
-
Arany csepp medál31 200 Ft
-
Színjátszó fehér opálos és cirkónia kristályos ékszerszett19 990 Ft
-
Cirkónia kristállyal díszített édesvízi igazgyöngy nyaklánc négyszög foglalattal14 900 Ft
-
Édesvízi igazgyöngy fülbevaló csepp alakú ezüst foglalatban11 900 Ft
-
Swarovski® kristályos Eiffel tornyos nyaklánc7 990 Ft
-
Rózsaszín és fehér Swarovski® kristályos nyaklánc14 290 Ft
-
Cirkónia kristályos minimalista négyszög ezüst fülbevaló13 900 Ft
-
Édesvízi igazgyöngy fülbevaló fehér és kék cirkóniával díszítve13 900 Ft
-
Cirkónia kristályos minimalista ovális ezüst fülbevaló14 900 Ft
Vércukorszint-szabályozó hatású
A savanyúságlé a vércukorszint szabályozásában is segíthet némiképp, ez elsősorban a természetes ecetet tartalmazó készítményekre igaz, mely a tanulmányok szerint megelőzheti a vércukorszint nagy kilengéseit. Az almaecet és más gyümölcsecet a salátaöntetekben is jótékony hatású lehet.
Elősegíti a fogyást
A fogyókúra során is hasznos lehet a savanyúságlé. A stabil vércukorszint csökkenti az étvágyérzetet, segít elkerülni a falási rohamokat, így az ecetes savanyúk kis mennyiségben a fogyni vágyóknak is javasoltak. Az ecet nélküli, természetesen fermentált élelmiszerek esetében pedig a probiotikumok támogatják a diétát, mely az emésztés javulásával sikeresebb lehet.

Másnaposság ellen is beválhat
Sokan tapasztalják, hogy néhány korty hideg savanyúságlé a másnaposság panaszain is képes enyhíteni. Nem véletlen: az elektrolitokat tartalmazó folyadék hatékonyan pótolja a szervezet számára hiányzó anyagokat, így a kiszáradás következtében kialakuló kedvezőtlen állapotot is orvosolja kissé.
Antioxidánsokat tartalmaz
Az erjesztett zöldségekből, akár uborkából, akár káposztából, céklából, hagymából, paprikából, patisszonból álló savanyúság, illetve némiképp annak leve vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaz. Az antioxidáns hatású vegyületek sejtvédő hatással bírnak, így a krónikus betegségek, a daganatok, a szívbetegségek kialakulásának esélyét is csökkentik. Ez természetesen elsősorban a savanyúságra igaz, így a legjobb a levével együtt fogyasztani a savanyított zöldséget.
A probiotikum önmagában nem elég
A prebiotikumok a probiotikumok táplálékaiként szolgálnak, így nagyon fontos a pótlásuk az egészséges bélflóra érdekében.
(Képek: Getty Images.)
- savanyúság
- savanyú káposzta
- probiotikum
- probiotikus ételek
- immunerősítő
- emésztésserkentő
- elektrolit
- fermentálás
- fermentált zöldségek
- erjesztés
- Életmód
OLVASD EL EZT IS!

- káposzta
- savanyúság
Így készíthetők otthon probiotikus ételek: fermentálás házilag

- tejtermék
- baktérium