Mi történik, ha rossz matracon alszol? Nem csak hátfájást okoz
A nem megfelelő matrac rontja az alvásminőséget, és akadályozza az elalvást.

hatfajas-agy
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az alvászavar gyakori probléma a felnőtt lakosság körében, amelyet számos tényező okozhat. A nem megfelelő étkezés, a bioritmus felborulása vagy a krónikus stressz mellett akár olyan egyszerűen kezelhető tényező is állhat a háttérben, mint a rossz ágy és a kényelmetlen matrac.

A túl kevés alvás számos negatív következménnyel lehet az ember egészségére nézve: a kutatások szerint már napi egy óra mínusz növeli a cukorbetegség és a gyulladások kockázatát, de az álmatlanság Alzheimer-kórban játszott szerepére is rámutattak már a kutatók.

A rossz matrac káros hatásai

A matracválasztás több szempontból kritikus tényező az ágy beszerzésekor. Egy kényelmetlen matrac akár súlyosbíthatja az ízületi és gerincpanaszokat, így a fájdalom csökkentése érdekében a legelső és legfontosabb lépés lehet a matraccsere. De egészen más miatt is fontos jól meggondolni, hol hajtja álomra valaki a fejét.

Az elalvás idejére is hatással lehet a matrac. Ha legalább egy órán át forgolódik valaki az ágyban álomba merülés előtt, jobb utánajárni, mi okozhatja a problémát, és ellenőrizni az alvás körülményeit.

Az elalvási időre is hat

Egy 2015. évi tanulmány szerint meglehetősen gyakori, hogy az elalvási nehézségeket a tévé és az okostelefonok zavaró, kék fénye, a szoba berendezése vagy éppen a nem megfelelő matrac okozza. Megoszlanak arról a vélemények, hogy a kemény vagy a puhább matrac ideális-e, mindenkinek egyénileg érdemes mérlegelni.

A cikk az ajánló után folytatódik

A nyugodt alvás záloga

A mandarin-, narancs esszencia, kamilla-, levendula-, és szantál illóolaj keveréke gondoskodik arról, hogy lágy, nyugodt hangulat uralkodjon a hálószobában, vagy akár a babaszobában is.

További információkat itt találsz.

 

Promóció

Az idősebbek körében végzett kutatás a közepesen kemény darabokat hozta ki nyertesként: ezeken a túl keményeknél mért átlag 67 percről 21 percre rövidült az álomba merülés előtti idő. A nyak- és hátfájás ugyancsak 50%-kal csökkent, amikor megtalálták az emberek a számukra megfelelő, közepes keménységű matracot.

A rossz matracok egyéb hatásai

A rosszul megválasztott matrac allergiás reakciót válthat ki a poratka-allergiások körében. Nem véletlen, hogy sokan ébrednek eldugult orral, de a reggeli tüsszögés, a szem, illetve a torok viszketése is ezt az egészségügyi problémát jelzi. Számukra a megfelelő választás egy hipoallergén matrac vagy egy megfelelő fedőmatrac, amely német kutatók szerint 43%-kal csökkenti a tüneteket.

A bőr állapotára is negatívan hathat a nem megfelelő matrac: a rossz minőségű alvás a stresszhormon-, azaz a kortizolszintet növeli a Sleep Medicine Clinics című folyóiratban megjelent tanulmány szerint. A kortizol által erősödő gyulladás a ráncok kialakulásában, a bőr rugalmasságának csökkenésében és az ekcémás betegségek állapotromlásának is a hátterében állhat.

Journal of Chiropractic Medicine tanulmánya szerint a vizsgálatban részt vevő, átlagosan 9,5 éves matracok cseréje az alvásminőséget javította, és csökkentette a stressz-szintet is.

Alvássegítő kütyük

A gyors álomba merülést és az alvásminőség javítását szolgálja néhány szuper eszköz, ami már Magyarországon is kapható.

(Képek: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük