2 ezer éves energiaital-receptet mutatunk - A rómaiak esküdtek rá

Az energiaitalként ivott posca kétezer éves római receptje máig fennmaradt.

Római posca ital
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Azt hinné az ember, hogy a teljesítmény növelésére és az álmosság elűzésére szolgáló energiaitalok manapság jöttek divatba, pedig a történészek szerint ez egyáltalán nem így van. Már az ókorban is szívesen kortyolgattak erőt adó italokat.

A római katonák messze földön híresek voltak erejükről, aminek köszönhetően a birodalom csakhamar hatalmassá duzzadt. Mivel egy szomjas hadsereg nem elég a győzelemhez, a rómaiak körében hamar elterjedt egy ecetes alapú ital, a posca.

Posca, az ókori energiaital

A posca alapja a borecetes víz, amiről csakugyan úgy tartották, képes visszaadni az energiát. Az italnak ilyen módon nagyon fontos szerepe van az italtörténelemben. Bár Rómára vezetik vissza, Jonathan Roth, a San Jose-i Állami Egyetem történésze könyvében rávilágított, hogy a posca a görög epoxos - nagyon erős - szóból eredhet. A római katonák ellátmányában viszont valóban helye volt a gabonák, hús, sajt mellett.

Bár a rómaiak nagyrészt vizet fogyasztottak, Plutarkhosz írásai szerint, amikor Cato római hadvezér ereje kezdett fogyatkozni a második pun háborúban, ecetet és hozzá egy kis bort kért. A bor a hódításoknak köszönhetően nagy mennyiségben rendelkezésre állt a rómaiak számára.

Egészségügyi előnyei

A borecetes ital akkoriban sokkal biztonságosabbnak számított a víznél, a melegebb, meghódított területeken a kórokozók ugyanis hamar elszaporodtak a vízben, amit a savas és feltételezhetően enyhe alkoholtartalmú folyadék nem tett lehetővé. A szennyezett víz sokszor jobban pusztította a hadsereget, mint a csaták. De az sem volt ritka, hogy az ellenség mérgezte meg a kutakat, ezért óvakodni kellett az ismeretlen eredetű víztől. A posca emellett a skorbut megelőzésében is hasznos volt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Felfázás? Cselekedj időben!

Az Urzinol tabletta a húgyutak betegségeire évszázadok óta bevált gyógynövény, a medveszőlő levelének kivonatát tartalmazza. Az Urzinol hasznos segítség az egyszerű hólyaghurut korai tüneteinek – sürgető vizelési inger, illetve égő érzéssel járó hólyagürítés – enyhítésében. Mindez a medveszőlőlevélben található növényi összetevők igazolt antibakteriális, valamint gyulladáscsökkentő és enyhe vízhajtó hatásának köszönhető.

Vény nélkül kapható, medveszőlőlevélkivonat-tartalmú hagyományos növényi gyógyszer

HAGYOMÁNYOS NÖVÉNYI GYÓGYSZER. A JAVALLATOKRA VALÓ ALKALMAZÁSA A RÉGÓTA FENNÁLLÓ HASZNÁLATON ALAPUL. A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

Bár az ital elsősorban a sereg, az alsóbb osztályok és a rabszolgák itala volt, Hadrianus császárról is születtek olyan feljegyzések, melyek bizonyítják, hogy nagyon kedvelte a poscát. Feltételezések szerint ez az ecetes ital lehet továbbá az, amit Máté evangéliuma szerint Jézusnak a keresztre feszítés után szivaccsal kínáltak. 

Posca-receptek

Az eredeti posca ízét csak találgatni tudja a mai kor embere, de néhány korabeli leírás arról tanúskodik, hogy víz, borecet, esetleg vörösbor is szerepelhetett benne, bár az arányok nem ismertek. Ízesíthették is az italt fűszerekkel, édesítőkkel. A bizánci görög orvosok feljegyzései szerint a hashajtóként használt posca magvakat, például köményt, zellermagot, ánizst, kakukkfüvet, sót is tartalmazott.

A római korért rajongó gasztrobloggerek szeretnek a poscával kísérletezni, így néhány recept összeállt már, bátran ki lehet próbálni őket. Fontos, hogy erre sose desztillált ecetet használj, hanem jó minőségű borecetet vagy almaecetet.

Édes posca 

  • 2 evőkanál vörösborecet
  • 250 milliliter víz
  • 1 evőkanál méz

A recept szerint a mézet meg kell olvasztani, majd hozzáadni a vízhez, és alaposan elkeverni. Végül jöhet hozzá az ecet. 

Pikáns posca

  • 375 milliliter vörösborecet
  • 125 milliliter méz
  • 1 evőkanál zúzott koriandermag
  • 1 liter víz

Forrald fel a vizet, majd tedd bele a mézet, az elegybe keverd bele az ecetet, majd a zúzott vagy őrölt koriandert. Fogyasztás előtt hűtsd és szűrd le! Ez a recept pikánsabb az előzőnél, de állítólag jól hidratál és erősít.

Ízesített vizek

Ha nem az ecetes poscával szeretnéd a szomjadat oltani, megteheted az energiát adó és hidratáló, házi, ízesített vizekkel is.

Unod a mentes vizet? 10 egészséges ízesítő, aminek az íze is finom

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük