2 ezer éves energiaital-receptet mutatunk - A rómaiak esküdtek rá
Az energiaitalként ivott posca kétezer éves római receptje máig fennmaradt.
![Római posca ital](https://kep.index.hu/1/0/2093/20934/209341/20934184_1332332_d98ac1e93081b68ba625736939587a66_wm.jpg)
Azt hinné az ember, hogy a teljesítmény növelésére és az álmosság elűzésére szolgáló energiaitalok manapság jöttek divatba, pedig a történészek szerint ez egyáltalán nem így van. Már az ókorban is szívesen kortyolgattak erőt adó italokat.
A római katonák messze földön híresek voltak erejükről, aminek köszönhetően a birodalom csakhamar hatalmassá duzzadt. Mivel egy szomjas hadsereg nem elég a győzelemhez, a rómaiak körében hamar elterjedt egy ecetes alapú ital, a posca.
Posca, az ókori energiaital
A posca alapja a borecetes víz, amiről csakugyan úgy tartották, képes visszaadni az energiát. Az italnak ilyen módon nagyon fontos szerepe van az italtörténelemben. Bár Rómára vezetik vissza, Jonathan Roth, a San Jose-i Állami Egyetem történésze könyvében rávilágított, hogy a posca a görög epoxos - nagyon erős - szóból eredhet. A római katonák ellátmányában viszont valóban helye volt a gabonák, hús, sajt mellett.
![sisak-hadsereg-katona-okor](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/2093/20934/209341/20934198_a1aacc3b08ed823eb0907eb0f3184b58_wm.jpg)
Bár a rómaiak nagyrészt vizet fogyasztottak, Plutarkhosz írásai szerint, amikor Cato római hadvezér ereje kezdett fogyatkozni a második pun háborúban, ecetet és hozzá egy kis bort kért. A bor a hódításoknak köszönhetően nagy mennyiségben rendelkezésre állt a rómaiak számára.
Egészségügyi előnyei
A borecetes ital akkoriban sokkal biztonságosabbnak számított a víznél, a melegebb, meghódított területeken a kórokozók ugyanis hamar elszaporodtak a vízben, amit a savas és feltételezhetően enyhe alkoholtartalmú folyadék nem tett lehetővé. A szennyezett víz sokszor jobban pusztította a hadsereget, mint a csaták. De az sem volt ritka, hogy az ellenség mérgezte meg a kutakat, ezért óvakodni kellett az ismeretlen eredetű víztől. A posca emellett a skorbut megelőzésében is hasznos volt.
![](https://kep.index.hu/1/0/5732/57327/573278/57327809_07309cacaf807221b8f555abed88fed7_wm.jpg)
Hüvelyszárazság enyhítése hormon nélkül!
Az égő, feszülő érzéssel, nehézkes együttlétekkel járó hüvelyszárazság a változókornál korábban is kialakulhat. A hormonmentes Cikatridina hüvelykúp segít enyhíteni a panaszokat. A kozmetológiából jól ismert hialuronsav mellett gyógynövények kivonatát tartalmazza. A Cikatridina használata a menopauzában tartósan ajánlott, a terhesség és szoptatás alatt pedig az orvos ajánlása szerint.
A Cikatridina patikában kapható gyógyászati segédeszköz.
A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!
![](https://indexadhu.hit.gemius.pl/redot.gif?id=bOtFNli_4PcO5g8g7uE3UWYlj7zZX6dwSzrwTCOtimr.97/stparam=smdljpsrsq/fastid=mwbrtkhdnmxayhgxjkqktbuneelt/nc=0)
Promóció
Bár az ital elsősorban a sereg, az alsóbb osztályok és a rabszolgák itala volt, Hadrianus császárról is születtek olyan feljegyzések, melyek bizonyítják, hogy nagyon kedvelte a poscát. Feltételezések szerint ez az ecetes ital lehet továbbá az, amit Máté evangéliuma szerint Jézusnak a keresztre feszítés után szivaccsal kínáltak.
Posca-receptek
Az eredeti posca ízét csak találgatni tudja a mai kor embere, de néhány korabeli leírás arról tanúskodik, hogy víz, borecet, esetleg vörösbor is szerepelhetett benne, bár az arányok nem ismertek. Ízesíthették is az italt fűszerekkel, édesítőkkel. A bizánci görög orvosok feljegyzései szerint a hashajtóként használt posca magvakat, például köményt, zellermagot, ánizst, kakukkfüvet, sót is tartalmazott.
A római korért rajongó gasztrobloggerek szeretnek a poscával kísérletezni, így néhány recept összeállt már, bátran ki lehet próbálni őket. Fontos, hogy erre sose desztillált ecetet használj, hanem jó minőségű borecetet vagy almaecetet.
Édes posca
- 2 evőkanál vörösborecet
- 250 milliliter víz
- 1 evőkanál méz
A recept szerint a mézet meg kell olvasztani, majd hozzáadni a vízhez, és alaposan elkeverni. Végül jöhet hozzá az ecet.
Pikáns posca
- 375 milliliter vörösborecet
- 125 milliliter méz
- 1 evőkanál zúzott koriandermag
- 1 liter víz
Forrald fel a vizet, majd tedd bele a mézet, az elegybe keverd bele az ecetet, majd a zúzott vagy őrölt koriandert. Fogyasztás előtt hűtsd és szűrd le! Ez a recept pikánsabb az előzőnél, de állítólag jól hidratál és erősít.
Ízesített vizek
Ha nem az ecetes poscával szeretnéd a szomjadat oltani, megteheted az energiát adó és hidratáló, házi, ízesített vizekkel is.
(Képek: Getty Images Hungary.)