Érdekes dolgot fedett fel a gladiátortemető: megvizsgálták az emberi maradványokat

Olyasmire derült fény, amire senki sem gondolt volna.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Mindenki látott már római gladiátorokat harcolni filmeken - például a Gladiátor vagy a Spartacus címűekben -, de volt idő, hogy ami az arénában zajlott, az maga volt a véres és brutális valóság. Élet-halál harcot vívtak egymással az izomkolosszusok a nézőközönség szórakoztatására.

Laikusként nem tudunk róluk sokat, de azt bizonyosan, hogy elképesztő erőre, tökéletes fizikumra, jó koncentrálóképességre lehetett szükségük, hogy talpon maradjanak a harcokban. Kutatók ennél mélyebbre akartak ásni, és többet megtudni a gladiátorok életmódjáról: nagyon meglepődtek.

Feltártak egy gladiátortemetőt

Szakértők a Bécsi Orvostudományi Egyetemről feltártak egy közel 2000 éves gladiátortemetőt Ephesus mellett, mely terület egykor a Római Birodalom része volt. A tömegsírba 67 gladiátort temettek, és egy női rabszolgát, aki valószínűleg az egyik gladiátor felesége lehetett. A gladiátorság egyébként részint kényszerű, szabadságvesztéssel járó dolog volt, részint önkéntes - voltak, akik maguk döntöttek úgy, hogy gladiátorok lesznek.

Bár a 68 csontváz közül egyik sem volt teljes, a szakértők számára a sír elegendő anyagot biztosított annak felmérésére, milyen fizikai állapotban lehettek, és hogyan étkezhettek a gladiátorok életükben. Ez a vizsgálat izotópos analízis volt, mely kimutatta a csontok kalcium-, cink- és egyéb készleteit.

A szakértők arra a meglepő következtetésre jutottak, hogy a gladiátorok étrendje merőben más volt, és ők maguk is máshogy nézhettek ki, mint azt eddig hittük. Látván napjaink testépítőit és tudván, hogy izmaik építéséhez nagy mennyiségű fehérjedús húst fogyasztanak, azt hinnénk, a gladiátorok is sok húst kaphattak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Valójában alig-alig ehettek ilyesmit, étrendjük szinte egészében vegetáriánus volt. Fő ételük egy árpából és babból készített keverék volt, és olyan ételeket is kaptak, amelyek kifejezetten hizlalták őket. A zsírréteg számukra egy védőpajzsot adott a harcok alatt, különösen vágott sebek szerzése esetén. A kutatás eredményét erősíti meg Plinius Természetrajz című írása, melyben hordeariinak, azaz árpaevőknek nevezte a gladiátorokat.

Hogy miért ábrázolták a gladiátorokat mégis szálkás, izmos férfiaknak? Mert a régi korok művészei idealizáltak, és mint a szobroknál és portréknál is tették, a gladiátorokat is tetszetősebb külsővel örökítették meg, mint amilyenek valójában lehettek. Úgy tűnik, ebből a szempontból nem sokat változott a világ - gondoljunk csak a Photoshoppal retusált képekre.

Ezt is szeretjük