Halálosan mérgező, arzénnal átitatott könyveket találtak a kutatók Dániában

A három könyvet egy egyetemi könyvtárban találták.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Dániában tevékenykedő szakemberek három, arzénnal átitatott könyvre bukkantak egy egyetemi könyvtárban. A könyvek a 16-17. században íródtak, és máig a Dél-dániai Egyetem könyvtárának falai közt őrizték őket.

A szövegeket szerették volna alaposabban górcső alá venni, de arra lettek figyelmesek, hogy egyes betűket nehezebb olvasni, így az írottak értelmezése, elemzése lehetetlennek bizonyult. A szakértők felfedezték, hogy a nehezen olvasható betűket zöld vonalak ölelik körül, és ez az, ami miatt nem látszódnak tisztán. Megoldásként speciális röntgensugaras vizsgálatnak vetették alá a köteteket, hogy a zöld festék alá láthassanak a könnyebb olvashatóság érdekében. Ezt a technológiát az archeológiában, illetve festmények tudományos elemzésekor is alkalmazzák.

A zöld tinta nem egyszerű tinta

Amit találtak, arra senki sem számított. A rosszul látható betűket nem zöld tintával rajzolták körül: az elszíneződés valójában arzén, így a könyvek érintett lapjai mérgezőek. Az arzén egyike a világ legmérgezőbb anyagainak, és a vele való huzamosabb ideig tartó érintkezés rákhoz, illetve halálhoz is vezethet.

A betűk körül tulajdonképpen arzéntartalmú zöld festékanyag van, melyet különösen a 19. században használtak előszeretettel. A smaragdos árnyalatot nemcsak megkapó színe miatt kedvelték, hanem azért is, mert nem fakul.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt a fajta pigmentet, melyet párizsi zöldnek hívnak, festők is alkalmazták képeiken. Ez azt jelenti, hogy számos gyönyörű festmény, melyet szerte a világon múzeumokban állítanak ki ma is, ugyancsak mérgező anyagot tartalmaznak. Volt idő, hogy könyvborítók, ruhák és akár lakások tapétái is ilyen festékkel kapták ragyogó zöld színüket, ráadául ez a színárnyalat elképesztően divatos volt akkoriban, így mindenhol jelen volt szinte az arzén. Az ártó anyag mérgező volta csak a 19. század második felén vált ismertté szélesebb körben.

Miért került a könyvekbe?

A három szóban forgó könyv esetében a zöld színt nem csupán a szépsége miatt használhatták. A szakértők szerint nagyobb a valószínűsége, hogy a könyveket pusztító kártevőktől akarták megóvni a köteteket.

A könyveket, miután kiderült, hogy a velük való érintkezés káros az egészségre, speciális vitrinekbe helyezték, és figyelmeztető címkékkel látták el. Noha nem gondolnánk, a több száz, de akár a száz-kétszáz esztendős kötetek is tartalmazhatnak olyan anyagokat, melyekkel érintkezni ártalmas lehet. Az antik könyvekkel épp ezért fontos óvatosan bánni. Antikváriumok gyakori látogatói, akik a különösen régi könyvekért rajonganak, fontos, hogy tisztában legyenek ezzel a veszéllyel.

Ezt is szeretjük