Fejfájás nélkül is jelentkezhet migrén: tünetek, amikkel érdemes orvoshoz fordulni
A migrénes fejfájásnak vannak megelőző tünetei, egyike közülük, amikor fényes pontok jelennek meg a látótérben.

aurás fejfájás nyitó
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A jellemzően migrénes fejfájás mellett megjelenő látási zavarok egyes esetekben önállóan is jelentkeznek, és sokszor fájdalommal is járnak.

Dr. Vida Zsuzsanna, a Neurológiai Központ neurológusa, szomnológus a tünetekre és a kivizsgálás jelentőségére hívta fel a figyelmet.

A vizuális zavarok roppant kellemetlenek

- Mostanában fel-felbukkan az okuláris migrén elnevezés, ami azonban a fejfájások klasszifikációjában nem létező fogalom. A migrénes fejfájás klasszikus megelőző tünete a vizuális aura, mely jelentheti a látótér beszűkülését vagy szikrák, fényes pontok, cikkcakkvonalak megjelenését a látótérben. Előfordulhat, hogy az auratüneteket nem követi fejfájás, ez különösen riasztó lehet a beteg számára. Ha fejfájás sem jelentkezik a többi, úgynevezett aurajelenségen kívül, akkor általában csendes migrénről beszélhetünk - ismerteti Vida doktornő.

aurás fejfájás 1
Fotó: RapidEye / Getty Images Hungary

- Ne gondoljuk azonban, hogy ha nincs fejfájás, az aurajelenségek, így a vizuális zavarok nem olyan kellemetlenek! Ez ugyanis egy roppant zavaró, szerencsére nem túl hosszú ideig tartó állapot, amit mindenképpen érdemes kivizsgáltatni és kezeltetni.

Melyek azok a tünetek, amelyek jellemzőek a vizuális migrénes aurára?

  • Átmenetileg villámok, csillagok, cikkcakkvonalak vagy más minták jelennek meg a látótérben.
  • A látótér közepén egy fénylő pont vagy egy vakfolt jelenik meg, amely egyre nő.
  • Fény- és hangérzékenység, ami gyakran már a fejfájás időszakában jelentkezik.
  • Az egyéb aurajelenségek lehetnek: beszédzavar, végtaggyengeség, arc, kar, láb zsibbadása.
  • Az úgynevezett aurajelenségek általában 10-60 percig tartanak, és sokszor ezután következik a fejfájásszakasz, de van, hogy ez utóbbi el is marad. A fejfájás típusos kísérőjelenség a hányinger, hányás, erős hang, fény kerülése.

A kialakulás okai és a rizikófaktorok

A migrén járhat vizuális zavarokkal is, amelyeken a neurológus segíthet. A tudósok egyelőre nem biztosak sem abban, pontosan mi okozza a migrént, sem abban, miért alakulnak ki az aurajelenségek.

aurás fejfájás 2
Fotó: yodiyim / Getty Images Hungary

Egyes feltételezések szerint bizonyos gyulladások állhatnak a háttérben, mások inkább rendellenes agyi elektromos tevékenységgel magyarázzák a problémát, de az határozottan megfigyelhető, hogy a hajlam jobbára öröklődik a családokban. Természetesen vannak olyan állapotok is, amelyek kiválthatnak migrénes rohamot, mint például a dehidratáció, az alkoholfogyasztás, különösen a vörösbor, a kevés alvás, a hosszú autóvezetés, a túl sok koffein, bizonyos szagok, hangok, fények és egyes ételszínezékek, adalékok.

Mi a különbség a vizuális aura és a retinális migrén közt?

- Elsősorban érdemes tudni, hogy bár a vizuális aurával járó migrén fájdalmas és esetleg ijesztő lehet, többnyire gyorsan elmúlik, és megfelelő kivizsgálás után kezelhető - hangsúlyozza dr. Vida Zsuzsanna, a Neurológiai Központ neurológusa, szomnológus.

- Ugyanakkor a hasonló tüneteket okozó retinális migrén esetében csak az egyik szemet érinti, fél-egy óránál rövidebb ideig tart, tünete szikralátás vagy vakság, mely fejfáshoz kapcsolódik. Akkor érdemes tehát erre gyanakodni, ha a jelenség csak az egyik szemet érinti, ha villogó fények jelennek meg a látótérben, vagy ha váratlanul eltűnik az egyik szem látómezejének egy része. Az esetek egy részében az egyik szem látásának elvesztése mögött nem migrén, hanem valami sokkal komolyabb ok áll, ezért ha a tünetek nem szűnnek, érdemes orvoshoz fordulni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Vida doktornő szerint tehát mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni a vizuális aurával és az egyéb aurajelenségekkel kísért migrénnel, hogy megszülessen a pontos diagnózis. Az orvosi vizsgálat kapcsán sor kerülhet a legideálisabb terápia beállítására is, ilyen módon megszabadulhatunk a kínzó érzéstől. A migrén kezelését pedig már csak azért is fontos szakorvosra bízni, mert sokszor az összetett terápia a célravezető, amely egyaránt tartalmazhat gyógyszeres segítséget, életmódjavaslatokat és akár a háttérben álló betegség kezelését.

Migrénes fejfájás ellen is segítenek: 10 étel, ami megelőzi és enyhíti a panaszokat

Amellett, hogy a migrén tünetei a roham idején picit enyhíthetők, az életmóddal valamelyest csökkenthető a kialakulás valószínűsége, gyakorisága is. Megfigyelték például, hogy egyes ételek, italok - így a feldolgozott húsáruk vagy az élesztő - hatására gyakrabban lobban fel, mások segíthetnek elkerülni a problémát.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük