Emiatt ugrál a szem: sajnos nem csak a fáradtság lehet az oka
A szem ugrálása, tikkelése gyakori, ha stresszes vagy, komolyabb oka is lehet azonban.

nagykep?cikkid=168048&kep=szem-tikkel-lead
beauty and style
Top olvasott cikkek

Szinte mindenki tapasztalta már, milyen az, amikor egy stresszel teli időszak kialvatlan éjszakáinak és ideges nappalainak következtében apró, kontrollálhatatlan remegést érez a szemén, szemhéján.

A jelenség igencsak zavaró lehet, ugyanakkor legtöbbször ártalmatlan. Néhány esetben megbújhat a háttérben komolyabb ok is, általánosságban is érdemes azonban megismerni, mi miatt alakul ki.

Általában csak szemhéjremegésről van szó

Amikor a szem tikkelését érzi valaki, az tulajdonképpen csak a szemhéj remegése, bár létezik konkrétan szemremegés is, melyet nisztagmusnak, vagyis szemtekerezgésnek neveznek hivatalosan, és aminek hátterében gyakran veleszületett vagy szerzett idegrendszeri probléma áll, vagy épp az egyensúlyozószerv rendellenes működése. Ilyenkor mindenképp szükséges szemészeti, illetve neurológiai kivizsgálás.

A szemhéj remegése általában ártalmatlanabb jelenség, mely egyértelműen összefügghet a fáradtsággal, az idegrendszeri kimerüléssel, de oka lehet például a szem megerőltetése is, akár csak a monitor előtt töltött hosszabb időnek köszönhetően.

Állhat a háttérben a szervezet elektrolit-egyensúlyának felborulása is, magnéziumhiány, illetve B-vitamin-hiány, ilyenkor ezek pótlásával megszüntethető a probléma.

Ha remeg a szem, masszírozd át óvatosan, és igyekezz kipihenni magad, ha azonban gyakran jelentkezik, esetleg erősödik, emellett néhány percnél tovább tart, jobb, ha orvoshoz fordulsz, idegrendszeri vagy szemészeti probléma - például fénytörési hiba - is állhat ugyanis a háttérben. Legtöbbször ilyen esetben sincs szó komoly bajról, nem árt azonban tudni, hogy bár csak ritka esetben, de akár tumor is megbújhat az okok között.

Ezt is szeretjük