Meglepő oka lehet a fogromlásnak - Csak gasztroenterológiai vizsgálattal feltárható
Nem csak a cukros italok vezethetnek a fogak romlásához, betegség is állhat a háttérben.

reflux fogak nyitó
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A fogak romlását nemcsak az elnagyolt fogmosás vagy a túl sok cukrozott üdítő, édesség okozhatja, hanem refluxbetegség jele is lehet.

Dr. Hidvégi Edit gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy ilyen esetben csak a reflux kezelésével lehet megállítani a folyamatot.

Mi a reflux?

Étkezés során az elfogyasztott táplálék a szájból a nyelőcsövön keresztül a gyomorba jut, majd útját a bélrendszer felé folytatja.

reflux fogak
Fotó: Lars Neumann / Getty Images Hungary

Egyes embereknél azonban visszafelé is lejátszódik ez a folyamat: a gyomor keverő mozgása során nemcsak a patkóbél felé jut a gyomortartalom, hanem - ha rossz a nyelőcső alsó záróizmának működése - vissza is folyhat a nyelőcsőbe, akár a garatig is. Ezt a jelenséget nevezik refluxnak.

Nem csak a fogakat teszi tönkre

A reflux során visszajövő levegő böfögést, a savas gyomornedv a szájban is érezhető savanyú ízt, esetleg kellemetlen szájszagot okozhat. Rekedtség, visszatérő torokfájás is jelentkezhet.

A reflux kezelése azért is fontos, mert ha a gyomorsav és az emésztőnedvek a szájüregbe kerülnek, gyakran kikezdik a fogzománcot, és felgyorsulhat a fogak romlása. A kezeletlen betegség emellett kiválthat köhögést, sípoló légzést, orrfolyást, arcüreggyulladást, mellkasi fájdalmat is. A nyelőcső-nyálkahártya felmaródása miatt vérzés léphet fel, később gyomorszájszűkület alakulhat ki. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Kiváltó okok és kezelés

Refluxot bármi előidézhet, ami a gyomor és nyelőcső közötti izom ellazulását okozza, vagy a gyomorra irányuló nyomást növeli. Ilyen az elhízás, a túlevés, bizonyos ételek és italok, valamint egyes gyógyszerek. A gasztroenterológiai vizsgálatot követően, amennyiben bebizonyosodik, hogy a panaszokat reflux okozza, személyre szabott kezeléssel, például gyomorsavcsökkentő gyógyszerek adásával mérsékelhetőek a panaszok.

reflux fogak 2
Fotó: druvo / Getty Images Hungary

Emellett hasznos lehet az ágy fejvégi részének megemelése, naponta több, kisebb étkezés bevezetése, a panaszokat okozó ételek és italok - savanyú, fűszeres, zsíros ételek, csokoládé - kerülése és a rendszeres testmozgás. Segíthet a panaszokat megelőzni, ha a ruházat derékban nem túl szoros.

10 finom étel a gyomorégésben szenvedőknek

Olyan ételeket mutatunk, amiket a refluxosok is bátran fogyaszthatnak: nem kell lemondani a finomságokról!

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük