Az arcon lévő ráncok az egészségügyi állapotról is árulkodnak: a vérnyomásproblémát és a csontritkulást is megmutatják

Az arcbőrön megjelenő ráncok a kutatások alapján egészségügyi problémákat is jelezhetnek.

Ráncok egészségügyi okai
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A ráncok ellen sok nő küzd, újabb és újabb kencékkel próbálják késleltetni a barázdák megjelenését. A genetika, a különböző környezeti hatások, az erős napsütés jelentősen befolyásolják a bőr állapotát, és természetesen az idő múlása is nyomot hagy rajta.

A bőr az ember egészségi állapotának függvényében is változik, szervi problémák, hormonális zavarok következményeként átalakulhat a tapintása és a külleme. A ráncok szintén jelezhetik a szervezet eltérő működését. Mélységük és mértékük összefüggést mutat egyes betegségek, kóros állapotok meglétével.

A csontok és az erek állapota is lényeges

A modern, felgyorsult életforma, a kialvatlanság, az egészségtelen étkezés, valamint a káros szenvedélyek, különös tekintettel a dohányzásra, mind-mind valószínűsítik a ráncok átlagosnál korábbi és hangsúlyosabb megjelenését. A cigaretta nem csak a száj körüli barázdákért tehető felelőssé, ugyanis rontja a kollagéntermelést, ami a bőr egészére kihathat. A fényvédelemre már egészen fiatal korban is fokozottan oda kellene figyelni, ugyanis az erőteljes napfény rendkívüli mértékben károsítja a bőrt.

A kutatások kimutatták, hogy bizonyos egészségügyi problémák kapcsolatba hozhatók a ráncosodással. A Yale Egyetem 2011-es vizsgálatában a kutatók 114 a negyvenes éveik végén, valamint az ötvenes éveikben járó, a menopauza első három évében lévő nő arcbőrét tekintették meg, és vetették össze a csontsűrűségükkel. Azt találták, hogy a legmélyebb ráncokkal rendelkezőknek volt a legalacsonyabb a csontsűrűségük, illetve fordítva: az ellenállóbb bőr keményebb csontokkal társult. Ezt azzal magyarázták, hogy a kollagén nemcsak a bőr, hanem a csontok fontos építőköve is egyben.

A magas vérnyomás elleni küzdelemre általában azért is nehéz rávenni az érintetteket, mert a probléma eleinte nem okoz komoly, látványos tüneteket, az ismert súlyos kockázatok, például a stroke vagy a látásvesztés pedig nagyon távolinak tűnhetnek. A szakemberek viszont rávilágítottak, hogy a magas vérnyomás egyes jelei már a kezdeti stádiumban is megfigyelhetők, méghozzá az arcon. Az állapot hatására gyorsul a bőr öregedése, és ez ráncokban, szárazságban, petyhüdtségben is megnyilvánulhat.

A magas vérnyomás ráadásul egy sor más problémával áll szoros kapcsolatban, alvásproblémákat is okozhat, amelyek szintén megviselik a bőrt. Továbbá növeli a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. A diabétesz változatos bőrtünetekben nyilvánulhat meg, roncsolja az ereket, elszíneződésekhez és a rugalmasság csökkenéséhez vezethet. Egy 2018-as kutatás összefüggést talált a homlok mély ráncai és az érelmeszesedés között, ez azért is fontos felfedezés, mert a változás szemmel látható, így jelezheti az orvosoknak az egyébként jellemzően sokáig lappangó problémát. A homlok ráncosodásában szerepet játszhat az oxidatív stressz, illetve az is, hogy a terület erei nagyon finomak, így érzékenyen reagálhatnak a plakk-képződésre.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A stressz és a túlzott cukorfogyasztás is számít

A népbetegségnek számító krónikus stressz is felelőssé tehető a bőr állapotának romlásáért, és nem csak a homlokráncolás miatt. Az állandó feszültség a kortizol nevű stresszhormon szintjét növeli, ez pedig a kollagén fokozott lebontásával jár. Ha az ember a stresszt száműzni tudja az életéből, az egyik legjelentősebb egészségkárosító tényezőtől szabadul meg, ugyanakkor a ráncok szempontjából még az étkezését át kell gondolnia.

A finomított szénhidrátok túlzott fogyasztása ugyanis szintén megnyilvánulhat a barázdák megjelenésében. A magas vércukorszint hatására olyan anyagok keletkeznek, amelyek roncsolják a kollagén szerkezetét.

Az arcbőr állapota tehát sokat elárulhat az általános egészségről, jelzéseit érdemes figyelni, és ha szükséges, kivizsgáltatni a háttérben meghúzódó okokat.

Ételek magas vérnyomás ellen

A vérnyomás csökkentésének érdekében nagy vonalakban a túlzottan fűszeres, sós és zsíros ételek elhagyása javasolt, a zöldségeket, gyümölcsöket, tengeri halakat és vitaminokban, illetve ásványi anyagokban gazdag magvakat tartalmazó étrend tartása ajánlott.

8 étel, ami segít a magas vérnyomás leküzdésében: érdemes minél többet enni belőlük

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük