Képeken 13 durva rákkeltő!

Milyen vegyületek, életmódbeli tényezők okoznak rákot?

Dia

 	Tetoválás 	A rák kockázata megnő a szakszerűtlenül végzett tetoválás következményeként. A rossz minőségű tetoválófestékek később bőrrákot okozhatnak, míg a hepatitis okozta fertőzés évek múltán májrák kialakulásához vezethet.

Tetoválás

A rák kockázata megnő a szakszerűtlenül végzett tetoválás következményeként. A rossz minőségű tetoválófestékek később bőrrákot okozhatnak, míg a hepatitis okozta fertőzés évek múltán májrák kialakulásához vezethet.

Dia

 	Amarant 	Az Amerikai Egyesült Államokban már betiltott mesterséges színezőanyagot elsősorban kaviár, likőrök és gyógyszerek színezésére használják. Az E 127-es számú amarant bizonyítottan allergiát okoz, nagyobb dózisban pedig karcinogénnek minősül.

Amarant

Az Amerikai Egyesült Államokban már betiltott mesterséges színezőanyagot elsősorban kaviár, likőrök és gyógyszerek színezésére használják. Az E 127-es számú amarant bizonyítottan allergiát okoz, nagyobb dózisban pedig karcinogénnek minősül.

Dia

 	K-aceszulfám 	Az E 950 jelű, K-aceszulfám nevű édesítőszer felhasználási köre igen kiterjedt: alkalmazzák cukormentes és alkoholos italok édesítéséhez, csokoládékhoz, rágógumikhoz, valamint gyümölcs- és zöldségkonzervek előállítása során is. Külföldi táplálkozási szakértők sürgetik a betiltását, mivel állatkísérletek tanúsága szerint rákkeltőnek bizonyul.

K-aceszulfám

Az E 950 jelű, K-aceszulfám nevű édesítőszer felhasználási köre igen kiterjedt: alkalmazzák cukormentes és alkoholos italok édesítéséhez, csokoládékhoz, rágógumikhoz, valamint gyümölcs- és zöldségkonzervek előállítása során is. Külföldi táplálkozási szakértők sürgetik a betiltását, mivel állatkísérletek tanúsága szerint rákkeltőnek bizonyul.

Dia

 	Nátrium-nitrit 	A nátrium-nitritet az élelmiszer-iparban gyakran használják tartósítószerként, mivel segít megőrizni az ételek élénk színét, illetve a feldolgozott húsok frissességét. A gyomrodban jelenlévő fehérjékkel keveredve azonban rákkeltő nitrózaminok keletkeznek belőle. 	 	Kapcsolódó cikk: 	3 veszélyes rákkeltő anyag, amit minden nap fogyasztasz »

Nátrium-nitrit

A nátrium-nitritet az élelmiszer-iparban gyakran használják tartósítószerként, mivel segít megőrizni az ételek élénk színét, illetve a feldolgozott húsok frissességét. A gyomrodban jelenlévő fehérjékkel keveredve azonban rákkeltő nitrózaminok keletkeznek belőle.

Kapcsolódó cikk:
3 veszélyes rákkeltő anyag, amit minden nap fogyasztasz »

Dia

 	Fenolftalein 	Nem árt elolvasnod a vény nélkül kapható hashajtók összetételét. A kóros székrekedés vastagbélrák kialakulásához vezethet a felhalmozódó méreganyagok miatt, ám ha fenolftalein-tartalmú hashajtóval próbálsz megkönnyebbülni, akkor sem jársz jobban. 	 	Kapcsolódó cikk: 	Valóban rákkeltőek az élelmiszerfestékek? »

Fenolftalein

Nem árt elolvasnod a vény nélkül kapható hashajtók összetételét. A kóros székrekedés vastagbélrák kialakulásához vezethet a felhalmozódó méreganyagok miatt, ám ha fenolftalein-tartalmú hashajtóval próbálsz megkönnyebbülni, akkor sem jársz jobban.

Kapcsolódó cikk:
Valóban rákkeltőek az élelmiszerfestékek? »

Dia

 	Ciklamát 	Az E 952 jelzésű ciklamátot mesterséges ízesítőszerként, ízfokozóként használják cukormentes, illetve csökkentett cukortartalmú élelmiszerek gyártása során. A gyomorban élő mikroorganizmusok egy részét ciklohexaminná alakítja - mely nagy dózisban kromoszómakárosodáshoz vezethet. 	 	Kapcsolódó cikk: 	A legveszélyesebb adalékanyagok listája »

Ciklamát

Az E 952 jelzésű ciklamátot mesterséges ízesítőszerként, ízfokozóként használják cukormentes, illetve csökkentett cukortartalmú élelmiszerek gyártása során. A gyomorban élő mikroorganizmusok egy részét ciklohexaminná alakítja - mely nagy dózisban kromoszómakárosodáshoz vezethet.

Kapcsolódó cikk:
A legveszélyesebb adalékanyagok listája »

Dia

 	Étolaj 	A sütés során rengeteg rákkeltő anyag keletkezik, különösen az odaégett húsokból. A gondos újrahasznosítással ez mind belesül a következő adag élelmiszerbe, amit megveszel: a krumpliba vagy éppen a lekváros fánkba. A legjobb, ha elkerülöd a gyorséttermeket, és olyan ételt eszel, amiről tudod, milyen olajban sült. 	 	Kapcsolódó cikk: 	Olyan, mintha 5 liter étolajat innál évente »

Étolaj

A sütés során rengeteg rákkeltő anyag keletkezik, különösen az odaégett húsokból. A gondos újrahasznosítással ez mind belesül a következő adag élelmiszerbe, amit megveszel: a krumpliba vagy éppen a lekváros fánkba. A legjobb, ha elkerülöd a gyorséttermeket, és olyan ételt eszel, amiről tudod, milyen olajban sült.

Kapcsolódó cikk:
Olyan, mintha 5 liter étolajat innál évente »

Dia

 	Akrilamid 	A 175 fok fölé hevített olajban sült ételek bőséges mennyiségben tartalmaznak akrilamidokat. A forró fritőzben sült krumpli és a sercegő olajon, hirtelen átsütött hús tehát kimondottan veszélyes lehet, de a legkárosabbak a chipsek. 	 	Kapcsolódó cikk: 	3 veszélyes rákkeltő anyag, amit minden nap fogyasztasz »

Akrilamid

A 175 fok fölé hevített olajban sült ételek bőséges mennyiségben tartalmaznak akrilamidokat. A forró fritőzben sült krumpli és a sercegő olajon, hirtelen átsütött hús tehát kimondottan veszélyes lehet, de a legkárosabbak a chipsek.

Kapcsolódó cikk:
3 veszélyes rákkeltő anyag, amit minden nap fogyasztasz »

Dia

 	Éjszakai és váltott műszak 	Kölni kutatók eredményei szerint a váltott műszakban dolgozó nők esetében gyakoribbak a mellrákos megbetegedések. Ennek okát a nappalok és éjszakák természetes ritmusának felborulásában látják. 	 	Kapcsolódó cikk: 	Cukorbetegséget és rákot is okozhat, ha így dolgozol! »

Éjszakai és váltott műszak

Kölni kutatók eredményei szerint a váltott műszakban dolgozó nők esetében gyakoribbak a mellrákos megbetegedések. Ennek okát a nappalok és éjszakák természetes ritmusának felborulásában látják.

Kapcsolódó cikk:
Cukorbetegséget és rákot is okozhat, ha így dolgozol! »

Dia

 	Vörös húsok 	A rostban szegény és zsírban gazdag húsok egyrészt elősegítik a szabadgyökök elszaporodását, ami növelheti a rák kialakulásának kockázatát, másrészt viszont védekezőképességedet is csökkentik. 	 	Kapcsolódó cikk: 	Így táplálkozz a rák ellen: 2 alapelv a szakértőktől »

Vörös húsok

A rostban szegény és zsírban gazdag húsok egyrészt elősegítik a szabadgyökök elszaporodását, ami növelheti a rák kialakulásának kockázatát, másrészt viszont védekezőképességedet is csökkentik.

Kapcsolódó cikk:
Így táplálkozz a rák ellen: 2 alapelv a szakértőktől »

Dia

	UV-B sugárzás	Az UV-B sugárzás azzal árt, hogy megváltoztatja a bőr sejtjeinek genetikai állományát. Egyfelől a bőrbe hatolva a kötőszövet kollagénrostjaiban okoz károsodást, ami a bőr öregedését gyorsítja fel. Másfelől a DNS spirálban okozott károk jó táptalajt szolgáltatnak a daganatos betegségeknek.

UV-B sugárzás

Az UV-B sugárzás azzal árt, hogy megváltoztatja a bőr sejtjeinek genetikai állományát. Egyfelől a bőrbe hatolva a kötőszövet kollagénrostjaiban okoz károsodást, ami a bőr öregedését gyorsítja fel. Másfelől a DNS spirálban okozott károk jó táptalajt szolgáltatnak a daganatos betegségeknek.

Dia

 	Cigaretta 	A cigaretta karcinogén anyagok egész tárházával rendelkezik. A benzol, a formaldehid, és a kátrány csak néhány azok közül, melyek fokozhatják a rák kialakulásának valószínűségét. 	Kapcsolódó cikk: 	Sodort cigi: tényleg károsabb, mint a hagyományos? »

Cigaretta

A cigaretta karcinogén anyagok egész tárházával rendelkezik. A benzol, a formaldehid, és a kátrány csak néhány azok közül, melyek fokozhatják a rák kialakulásának valószínűségét.

Kapcsolódó cikk:
Sodort cigi: tényleg károsabb, mint a hagyományos? »

Dia

 	Alkohol 	A túlzásba vitt alkoholfogyasztás bizonyítottan összefüggésbe hozható számos rákbetegeséggel - többek között a nyelőcső-, máj-, vastagbél-, és emlőrákkal. A mértéktartás tehát rendkívül fontos - még a jó minúségű borok esetében is. 	Kapcsolódó cikk: 	Napi alkoholfogyasztás: ennyi egészséges az új ajánlások szerint »

Alkohol

A túlzásba vitt alkoholfogyasztás bizonyítottan összefüggésbe hozható számos rákbetegeséggel - többek között a nyelőcső-, máj-, vastagbél-, és emlőrákkal. A mértéktartás tehát rendkívül fontos - még a jó minúségű borok esetében is.

Kapcsolódó cikk:
Napi alkoholfogyasztás: ennyi egészséges az új ajánlások szerint »

Ezt is szeretjük
Szerző: Horváth Eszter
Fotó: