Így táplálkozz a rák ellen: 2 alapelv a szakértőktől

Tartsd be!

A természetes vitaminforrások és a növényi alapú táplálkozás segítenek megelőzni a rákot.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A rákmegelőzés szempontjából egyfelől lényeges a káros szokások - mint a dohányzás vagy a túlzott alkoholfogyasztás - mellőzése.

Másfelől komoly szerepet kapnak a - természetes forrásból felvett - vitaminok, valamint fontos a rostban gazdag növényi eredetű táplálékok fogyasztása, illetve a vörös húsok mellőzése.

Nem a vitaminpótlás a jó egészség záloga

Mivel a táplálkozás végtelenül összetett biokémiai rendszere sok ezer kémiai anyagot foglal magába, és ezernyi hatást fejt ki az egészségre, nincs sok értelme azt gondolni, hogy a kiegészítők formájában szedett, a többitől elkülönített tápanyagok helyettesíthetnék a teljes táplálékokat. A táplálékkiegészítők nem a tartós egészség zálogai, ráadásul előre nem látott mellékhatásaik is lehetnek. További veszélyük, hogy azok, akik a táplálékkiegészítőkben bíznak, általában elodázzák a jótékony hatású tartós étrendváltást. A nyugati táplálkozás veszélyein nem lehetsz úrrá pirulák vagy drazsék fogyasztásával.

Hogy miért fejlődött ilyen óriásira a táplálékkiegészítőket gyártó iparág? A hatalmas profit kiváló ösztönző, a legújabb kormányzati döntések pedig kikövezik az utat a piac további bővülése felé. Mindezeken túl a fogyasztók nem szívesen mondanak le megszokott ételeikről, néhány kiegészítőt bekapva igyekeznek megnyugtatni a lelkiismeretüket afelől, hogy nem nézik tétlenül étrendjük esetleges káros hatásait. A vásárlók nagy többsége abban a tévhitben él, hogy a pénzéért egészséget vesz.

Használd okosan!

Mindez nem azt jelenti, hogy ezek a tápanyagok nem fontosak. Igen lényegesek - de csakis akkor, ha teljes táplálékok, nem pedig kiegészítők formájában vesszük őket magunkhoz. Teljesen félreérti a táplálkozás lényegét az, aki az elkülönített tápanyagok felhasználásától ugyanazokat az előnyöket várja, mint a teljes táplálékoktól.

Válaszd a növényi eredetű táplálékokat!

Általánosságban elmondható, hogy a növényi táplálékok rákellenes hatású antioxidánsokban, rostokban és ásványi anyagokban jóval gazdagabbak, mint az állati eredetűek. Az állati táplálékok gyakorlatilag teljesen nélkülözik ezeket a tápanyagokat. Az állati eredetű élelmiszerekben viszont sokkal több a koleszterin és a zsír, valamint a vörös húsok túlzásba vitt fogyasztása rákkeltő hatású.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az állati eredetű táplálékoknak valamivel nagyobb a fehérjetartalmuk is, B12- és D-vitaminból is többet tartalmaznak, mint a növények, bár az utóbbiból főként a tej mesterséges dúsításának köszönhetően. Persze akad néhány kivétel: a diófélék és az olajos magvak - például földimogyoró, szezámmag - zsírokban és fehérjékben gazdagok, míg bizonyos állati termékek zsírszegények, mivel a feldolgozás során zsírtartalmukat kivonják - például a sovány tej. Alaposabban megvizsgálva azonban látszik, hogy a diófélék és az olajos magvak zsír- és fehérje-összetétele más: jóval egészségesebbek, mint az állati táplálékok zsírjai és fehérjéi, ráadásul néhány érdekes antioxidáns anyagot is tartalmaznak.

Esszenciális, vagy sem?

Négy olyan tápanyag létezik, melyet az állati táplálékok tartalmaznak, a növényiek viszont nem: a koleszterin, az A-vitamin, a D-vitamin és a B12-vitamin. Három ezek közül nem esszenciális, vagyis a szervezet képes a működéséhez szükséges mennyiség előállítására - ilyen például a koleszterin. Az A-vitamint a test béta- karotinból szintetizálja, a D-vitamint pedig szintén elő tudja állítani, ha naponta 15 percet napfényen töltesz.

Hús nélküli táplálkozás

Ha úgy döntesz, hogy nem csupán csökkented a húsbevitelt, de teljesen ki is iktatod, kattints az alábbi videóra, és tudd meg, mire kell még figyelned!

Ügyelj a B12-vitaminra!

A B12B-vitamin valamivel problematikusabb. Ezt a vitamint a talajban és az állatok - közöttük az ember - bélrendszerében élő mikroorganizmusok állítják elő. A belekben megtermelt mennyiség nem szívódik fel teljes mértékben, ezért az ajánlások szerint a B12-vitamint a táplálékkal kell bevinni. A kutatások meggyőzően bizonyították, hogy az egészséges talajban növekvő növények B12-koncentrációja megfelelő, és a tápanyag könnyen felszívódik. Az élettelen - nem organikus, gyomirtózott, műtrágyázott - talajban termelt növények azonban B12-vitaminban szegények.

Annak ellenére, hogy társadalmunk táplálékkiegészítők iránti kóros vonzalma eltereli a figyelmet a sokkal fontosabb táplálkozási kérdésekről, mégsem mondható, hogy a kiegészítőktől minden esetben tartózkodni kell. Becslések szerint a szervezet három évre elegendő B12-vitamint raktároz. Ha tehát hosszú ideje nem vettél magadhoz semmilyen állati eredetű élelmiszert, illetve terhes vagy, szoptatsz, fontold meg valamilyen B12-tartalmú kiegészítő kis adagjának időnkénti szedését, illetve megfontolni, hogy bizonyos időközönként fogyassz húst.

Cikkünk megírásában T. Colin Campbell, Phd és Thomas M. Campbell II. Kína tanulmány című könyve segített.

Napjainkban egyre több szó esik az egészségi állapotról, a betegségekről és megelőzésükről. Az Egyesült Államokban, mely egészségügyi ellátásra világviszonylatban a legtöbbet költi, a lakosság kétharmada túlsúlyos, a cukorbetegek száma meghaladja a 15 milliót. De nem jobb a helyzet a világ más országaiban, így Magyarországon sem. A rák elleni harc, mely az 1970-es években kezdődött, jócskán mutatott fel eredményeket, a rákos megbetegedések száma mégis évről évre nő. Egyre több gyógyszert fogyasztunk, remélve, hogy ezzel helyreállíthatjuk egészségünket.

Kiadja a Park Kiadó.
Kedvezményes ára 3920 forint.
A könyvet itt rendelheted meg! »
Ezt is szeretjük