Így táplálkozz a rák ellen: 2 alapelv a szakértőktől
A természetes vitaminforrások és a növényi alapú táplálkozás segítenek megelőzni a rákot.
A rákmegelőzés szempontjából egyfelől lényeges a káros szokások - mint a dohányzás vagy a túlzott alkoholfogyasztás - mellőzése.
Másfelől komoly szerepet kapnak a - természetes forrásból felvett - vitaminok, valamint fontos a rostban gazdag növényi eredetű táplálékok fogyasztása, illetve a vörös húsok mellőzése.
Nem a vitaminpótlás a jó egészség záloga
Mivel a táplálkozás végtelenül összetett biokémiai rendszere sok ezer kémiai anyagot foglal magába, és ezernyi hatást fejt ki az egészségre, nincs sok értelme azt gondolni, hogy a kiegészítők formájában szedett, a többitől elkülönített tápanyagok helyettesíthetnék a teljes táplálékokat. A táplálékkiegészítők nem a tartós egészség zálogai, ráadásul előre nem látott mellékhatásaik is lehetnek. További veszélyük, hogy azok, akik a táplálékkiegészítőkben bíznak, általában elodázzák a jótékony hatású tartós étrendváltást. A nyugati táplálkozás veszélyein nem lehetsz úrrá pirulák vagy drazsék fogyasztásával.
Hogy miért fejlődött ilyen óriásira a táplálékkiegészítőket gyártó iparág? A hatalmas profit kiváló ösztönző, a legújabb kormányzati döntések pedig kikövezik az utat a piac további bővülése felé. Mindezeken túl a fogyasztók nem szívesen mondanak le megszokott ételeikről, néhány kiegészítőt bekapva igyekeznek megnyugtatni a lelkiismeretüket afelől, hogy nem nézik tétlenül étrendjük esetleges káros hatásait. A vásárlók nagy többsége abban a tévhitben él, hogy a pénzéért egészséget vesz.
Használd okosan!
Mindez nem azt jelenti, hogy ezek a tápanyagok nem fontosak. Igen lényegesek - de csakis akkor, ha teljes táplálékok, nem pedig kiegészítők formájában vesszük őket magunkhoz. Teljesen félreérti a táplálkozás lényegét az, aki az elkülönített tápanyagok felhasználásától ugyanazokat az előnyöket várja, mint a teljes táplálékoktól.
Válaszd a növényi eredetű táplálékokat!
Általánosságban elmondható, hogy a növényi táplálékok rákellenes hatású antioxidánsokban, rostokban és ásványi anyagokban jóval gazdagabbak, mint az állati eredetűek. Az állati táplálékok gyakorlatilag teljesen nélkülözik ezeket a tápanyagokat. Az állati eredetű élelmiszerekben viszont sokkal több a koleszterin és a zsír, valamint a vörös húsok túlzásba vitt fogyasztása rákkeltő hatású.
A gomba ellenes plusz
A Micovag Plus hüvelykúp természetes eredetű összetevőkkel, tejsavval és kamillakivonattal egészíti ki a hüvelygomba kezelését. A tejsav visszaállítja a normál hüvelyi pH-t, így képes gátolni a gombák szaporodását, a kamillakivonat pedig enyhíti az égő érzést és csillapítja a kellemetlen viszketést. A Micovag Plus hüvelykúp a tünetek enyhítésével teszi teljessé a célzott gombaellenes terápiát. A gyógyszertárakban vény nélkül kapható gyógyászati segédeszköz.
A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!
Promóció
Az állati eredetű táplálékoknak valamivel nagyobb a fehérjetartalmuk is, B12- és D-vitaminból is többet tartalmaznak, mint a növények, bár az utóbbiból főként a tej mesterséges dúsításának köszönhetően. Persze akad néhány kivétel: a diófélék és az olajos magvak - például földimogyoró, szezámmag - zsírokban és fehérjékben gazdagok, míg bizonyos állati termékek zsírszegények, mivel a feldolgozás során zsírtartalmukat kivonják - például a sovány tej. Alaposabban megvizsgálva azonban látszik, hogy a diófélék és az olajos magvak zsír- és fehérje-összetétele más: jóval egészségesebbek, mint az állati táplálékok zsírjai és fehérjéi, ráadásul néhány érdekes antioxidáns anyagot is tartalmaznak.
Esszenciális, vagy sem?
Négy olyan tápanyag létezik, melyet az állati táplálékok tartalmaznak, a növényiek viszont nem: a koleszterin, az A-vitamin, a D-vitamin és a B12-vitamin. Három ezek közül nem esszenciális, vagyis a szervezet képes a működéséhez szükséges mennyiség előállítására - ilyen például a koleszterin. Az A-vitamint a test béta- karotinból szintetizálja, a D-vitamint pedig szintén elő tudja állítani, ha naponta 15 percet napfényen töltesz.
Hús nélküli táplálkozás
Ha úgy döntesz, hogy nem csupán csökkented a húsbevitelt, de teljesen ki is iktatod, kattints az alábbi videóra, és tudd meg, mire kell még figyelned!
Ügyelj a B12-vitaminra!
A B12B-vitamin valamivel problematikusabb. Ezt a vitamint a talajban és az állatok - közöttük az ember - bélrendszerében élő mikroorganizmusok állítják elő. A belekben megtermelt mennyiség nem szívódik fel teljes mértékben, ezért az ajánlások szerint a B12-vitamint a táplálékkal kell bevinni. A kutatások meggyőzően bizonyították, hogy az egészséges talajban növekvő növények B12-koncentrációja megfelelő, és a tápanyag könnyen felszívódik. Az élettelen - nem organikus, gyomirtózott, műtrágyázott - talajban termelt növények azonban B12-vitaminban szegények.
Annak ellenére, hogy társadalmunk táplálékkiegészítők iránti kóros vonzalma eltereli a figyelmet a sokkal fontosabb táplálkozási kérdésekről, mégsem mondható, hogy a kiegészítőktől minden esetben tartózkodni kell. Becslések szerint a szervezet három évre elegendő B12-vitamint raktároz. Ha tehát hosszú ideje nem vettél magadhoz semmilyen állati eredetű élelmiszert, illetve terhes vagy, szoptatsz, fontold meg valamilyen B12-tartalmú kiegészítő kis adagjának időnkénti szedését, illetve megfontolni, hogy bizonyos időközönként fogyassz húst.
Napjainkban egyre több szó esik az egészségi állapotról, a betegségekről és megelőzésükről. Az Egyesült Államokban, mely egészségügyi ellátásra világviszonylatban a legtöbbet költi, a lakosság kétharmada túlsúlyos, a cukorbetegek száma meghaladja a 15 milliót. De nem jobb a helyzet a világ más országaiban, így Magyarországon sem. A rák elleni harc, mely az 1970-es években kezdődött, jócskán mutatott fel eredményeket, a rákos megbetegedések száma mégis évről évre nő. Egyre több gyógyszert fogyasztunk, remélve, hogy ezzel helyreállíthatjuk egészségünket.
Kiadja a Park Kiadó.
Kedvezményes ára 3920 forint.
A könyvet itt rendelheted meg! »
OLVASD EL EZT IS!
- rák
- megelőzés
A rákmegelőzés 7 legfontosabb szabálya
- rák
- megelőzés