A rák már több ezer éve ismert betegség, kialakulásakor az orvostudomány legfrissebb állása szerint a sugár- és kemoterápia, illetve a műtéti beavatkozás a leghatékonyabb ellenszere, bár szüntelenül próbálkoznak új kezelési módszereket fejleszteni. Noha már régóta keseríti meg az emberiség mindennapjait ez a szabályozatlan sejtburjánzással járó kór, vészjósló ütemben nő a pusztító ereje - az elmúlt három évtizedben az 50 év alatti rákos megbetegedések száma 79 százalékkal emelkedett.
Rákkeltő élelmiszerek
Statisztikai adatok szerint Magyarország a daganatos megbetegedések tekintetében kiemelkedő helyet foglal el az Európai Unióban (2020-ban Magyarországon 100 ezer főre 623 rákos megbetegedés jutott, míg az uniós átlag 569), amelyet a genetikai, környezeti faktorok mellett a helytelen táplálkozás is indukál - tudj meg többet a mediterrán diétáról, amit a legegészségesebb étrendként tartanak számon. A kialakult rák gyógyítását külön nehezíti a magyar egészségügyben a humánerőforrás hiánya, ami különösen szembetűnő a vidéki területeken. Mindenesetre az egészségmegőrzés érdekében a világ minden pontján oda kell figyelni a megfelelő étrendre, és ez alól hazánk sem kivétel.
A Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (IARC) folyamatosan monitorozza a lehetséges rákkeltő anyagokat, melyek bizonyos élelmiszerekben a gyártás, elkészítés során megjelenhetnek. Az alább látható listában olyan ételeket és italokat soroltunk fel, melyekben karcinogén anyagok lehetnek.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint „meggyőző bizonyítékok” vannak arra vonatkozóan, hogy a feldolgozott húsok rákot okoznak. Az 1. csoportba sorolt élelmiszerfajtához a vastagbél- és gyomorrák kapcsolódik. Ilyenek a felvágottak, a virsli, a löncshús, a kolbász, szalámi, húskonzervek.

A World Cancer Research Fund a „gyorsételek” és más, magas zsír-, keményítő- vagy cukortartalmú
feldolgozott élelmiszerek korlátozott fogyasztását javasolja, mivel ez szabályozza a kalóriabevitelt, elősegíti az egészséges testsúly megőrzését. Az elhízás többek között a mellrák, vastagbélrák, méhnyálkahártyarák, nyelőcsőrák, epehólyagrák, veserák, agyhártyadaganat, pajzsmirigyrák kockázatát is növeli.
Fotó: Sian Kennedy / Getty Images Hungary

A grillezett húsok gyakori fogyasztása növelheti a rák kockázatát, mert a grillezés során heterociklusos aminoknak (HCA) és policiklusos aromás szénhidrogéneknek (PAH) nevezett vegyi anyagok képződhetnek.

A vörös húst (marha-, sertés- és bárányhúst) az IARC a 2A csoportba sorolta, azaz valószínűleg rákot okoz. A
Cancer Council javaslata szerint a rák kockázatának csökkentése érdekében hetente legfeljebb 65-100 g főtt vörös húst szabad fogyasztani. A vastag- és végbélrák kockázatát növeli, de bizonyíték van a hasnyálmirigy- és a prosztatarák megnövekedett rizikójára is.

Az elhízás számos rák fő kockázati tényezője, ezért fontos az egészséges testsúly megőrzése. Ez kiegyensúlyozott étrenddel érhető el, amely minden élelmiszercsoportot magában foglal. Rendszeres fogyasztása esetén azonban a cukros italok súlygyarapodáshoz, túlzott mennyiségben pedig elhízáshoz vezethetnek.

Az alkoholfogyasztást érdemes a lehető legalacsonyabbra csökkenteni -
korábban írtunk arról, hogy ez mennyit jelent. Az alkohol az IARC listájában az 1. csoport karcinogén anyagai közé tartozik, ami azt jelenti, hogy elegendő bizonyíték áll rendelkezésre az emberre gyakorolt rákkeltő hatásáról. Az alkoholfogyasztás szorosan kapcsolódik a száj-, torok-, nyelőcső-, emlő-, máj-, gyomor- és bélrákhoz.

Az akrilamid egy olyan kis molekulasúlyú, vízben jól oldódó vegyület, amely keményítőtartalmú élelmiszerekben természetes módon képződik magas hőmérsékleten történő sütés során. Az IARC a feltehetően rákkeltő anyagok közé sorolta (2A). Felnőtteknél a fő
akrilamidforrás a sült burgonya, beleértve a hasáb-, steakburgonyát és a krokettet is, melyek az átlagos bevitelnek akár 49%-a is lehet.
Fotó: Alex Walker / Getty Images Hungary

A transzzsírok köztudottan egészségtelenek, és annak ellenére, hogy most már szigorúan szabályozzák a mennyiségüket, még most is megtalálhatóak egyes élelmiszerekben, például a bolti fánkokban, péksüteményekben. Mindezek mellett klinikai kutatások bizonyították testsúlynövelő hatásukat, és főleg a hasi tájékon okoznak makacs zsírpárnákat és az emlőrák, valamint a cukorbetegség kialakulásának kockázatát is megemelik.
Fotó: Horasiu Vasilescu / 500px / Getty Images Hungary
Segít megelőzni a rák kialakulását: 12 étrendi tanács, ami beválik a dietetikusok szerint
A megfelelő étrend segíthet megelőzni a rák kialakulását, dietetikus szakértők gyűjtötték össze a legfontosabb tanácsokat, amiket érdemes figyelembe venni.
Elolvasom
(Képek forrása: Getty Images Hungary.)