Tilos megvenni és megenni ezt a népszerű kekszet: rákkeltő anyag van benne a hatóság szerint
Senki se fogyasszon a termékből!
A RASFF rendszerben érkezett riasztás szerint megnövekedett akrilamidtartalom miatt Horvátországból származó, vaníliaízesítésű, állatfigurás kekszet vontak ki a forgalomból.
A Nébih felhívja a figyelmet, hogy a 30.09.2017. minőségmegőrzési idejű, LOT 208 tételazonosítójú, KOESTLIN márkajelzésű terméket ne adja senki a gyermekének, és lehetőleg ő maga se egye meg, előfordulhat ugyanis, hogy ilyen kekszet felnőttek saját célra is vásárolnak.
Miért tilos megenni a kekszet?
Az akrilamid határértéket meghaladó mennyisége feltehetően technológiai hiba következtében, a nem megfelelő hőkezelést, túlsütést követően alakulhatott ki. A gyártó - KOESTLIN D.D - az Európai Unió négy tagállamába, köztük Magyarországra is szállított a kifogásolt tételből. Az élelmiszerlánc-felügyeleti szerv megkezdte a termék nyomon követésének vizsgálatát.
Bár a kekszet felnőttek is fogyaszthatják, a jelzése szerint elsősorban kisgyermekek részére készült, fogyasztása már nyolc hónapos kortól lehetséges, ezért a Nébih kiemelten felhívja a figyelmet, hogy a már megvásárolt KOESTLIN márkajelzéssel ellátott élelmiszer csomagolásán figyelmesen ellenőrizzék az azonosító adatokat, mielőtt azt gyermekeknek adnák, és, ha rendelkeznek az alábbi azonosítókkal ellátott termékből, a gyerekek ne fogyasszák el.
- Márkajelzés: KOESTLIN
- Termék neve: Babakeksz vanília ízesítéssel
- Kiszerelés: 180 g
- Tételazonosítók: LOT 208
- Minőségmegőrzési idő: 30.09.2017.
A gomba ellenes plusz
A Micovag Plus hüvelykúp természetes eredetű összetevőkkel, tejsavval és kamillakivonattal egészíti ki a hüvelygomba kezelését. A tejsav visszaállítja a normál hüvelyi pH-t, így képes gátolni a gombák szaporodását, a kamillakivonat pedig enyhíti az égő érzést és csillapítja a kellemetlen viszketést. A Micovag Plus hüvelykúp a tünetek enyhítésével teszi teljessé a célzott gombaellenes terápiát. A gyógyszertárakban vény nélkül kapható gyógyászati segédeszköz.
A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!
Promóció
Miért veszélyes az akrilamid?
Mind élelmiszeripari feldolgozáskor, mind otthoni ételkészítéskor a nagy szénhidráttartalmú élelmiszerek magas hőmérsékleten történő hevítésekor - 120°C felett - végbemenő reakciók során - amelyek az élelmiszer barnulását és számos ízösszetevő kialakulását is eredményezik - akrilamid képződhet. Kis mennyiségben számos élelmiszerben - mint például kenyér, hasábburgonya, sült burgonya, burgonyaszirom, keksz, kávé - előfordul.
Az élelmiszerekben jelenlévő akrilamid növelheti a rák kialakulásának kockázatát, ezért az élelmiszergyártók kiemelten törekszenek arra, hogy termékeik akrilamidszintjét a lehető legalacsonyabban tartsák.
Az akrilamidról részletes információ olvasható a Nébih honlapján, emellett ide kattintva azt is megtudod, miért írtunk róla korábban a krumpli hűtésével összefüggésben.