Tilos megvenni és megenni ezt a népszerű kekszet: rákkeltő anyag van benne a hatóság szerint

Senki se fogyasszon a termékből!

Rákkeltő akrilamid kekszben
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A RASFF rendszerben érkezett riasztás szerint megnövekedett akrilamidtartalom miatt Horvátországból származó, vaníliaízesítésű, állatfigurás kekszet vontak ki a forgalomból.

A Nébih felhívja a figyelmet, hogy a 30.09.2017. minőségmegőrzési idejű, LOT 208 tételazonosítójú, KOESTLIN márkajelzésű terméket ne adja senki a gyermekének, és lehetőleg ő maga se egye meg, előfordulhat ugyanis, hogy ilyen kekszet felnőttek saját célra is vásárolnak.

Miért tilos megenni a kekszet?

Az akrilamid határértéket meghaladó mennyisége feltehetően technológiai hiba következtében, a nem megfelelő hőkezelést, túlsütést követően alakulhatott ki. A gyártó - KOESTLIN D.D - az Európai Unió négy tagállamába, köztük Magyarországra is szállított a kifogásolt tételből. Az élelmiszerlánc-felügyeleti szerv megkezdte a termék nyomon követésének vizsgálatát.

Bár a kekszet felnőttek is fogyaszthatják, a jelzése szerint elsősorban kisgyermekek részére készült, fogyasztása már nyolc hónapos kortól lehetséges, ezért a Nébih kiemelten felhívja a figyelmet, hogy a már megvásárolt KOESTLIN márkajelzéssel ellátott élelmiszer csomagolásán figyelmesen ellenőrizzék az azonosító adatokat, mielőtt azt gyermekeknek adnák, és, ha rendelkeznek az alábbi azonosítókkal ellátott termékből, a gyerekek ne fogyasszák el.

  • Márkajelzés: KOESTLIN
  • Termék neve: Babakeksz vanília ízesítéssel
  • Kiszerelés: 180 g
  • Tételazonosítók: LOT 208
  • Minőségmegőrzési idő: 30.09.2017.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Miért veszélyes az akrilamid?

Mind élelmiszeripari feldolgozáskor, mind otthoni ételkészítéskor a nagy szénhidráttartalmú élelmiszerek magas hőmérsékleten történő hevítésekor - 120°C felett - végbemenő reakciók során - amelyek az élelmiszer barnulását és számos ízösszetevő kialakulását is eredményezik - akrilamid képződhet. Kis mennyiségben számos élelmiszerben - mint például kenyér, hasábburgonya, sült burgonya, burgonyaszirom, keksz, kávé - előfordul.

Az élelmiszerekben jelenlévő akrilamid növelheti a rák kialakulásának kockázatát, ezért az élelmiszergyártók kiemelten törekszenek arra, hogy termékeik akrilamidszintjét a lehető legalacsonyabban tartsák.

Kövérít, savasít, és tönkreteszi a májad: mégis rengeteget eszel belőle

Nézegess képeket!

Elolvasom

Az akrilamidról részletes információ olvasható a Nébih honlapján, emellett ide kattintva azt is megtudod, miért írtunk róla korábban a krumpli hűtésével összefüggésben.

Ezt is szeretjük