Őszi rákellenes ételek: olcsók, és finoman elkészíthetők

Támogathatod velük szervezetedet a daganatok kialakulása elleni harcban.

Rákellenes ételek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az egészségtelen étkezés a rák egyik komoly rizikófaktora, ugyanakkor a helyes táplálkozással sokat tehetünk a megelőzésért. Elsősorban azok a zöldségek és gyümölcsök fontosak, melyek értékes vegyületei gátolják a daganatos sejtek kialakulását.

Több daganatellenes hatóanyagot beazonosítottak már, ilyen a szulforafán vagy az indol, amit a rák természetes ellenszerének szoktak nevezni. A megfelelő zöldség és gyümölcs fogyasztásával nő a szervezetben a rákot okozó káros vegyületek elleni enzimek hatóereje.

Olcsó rákellenes zöldségek és gyümölcsök

Ősszel hozzá lehet jutni sok, olyan vitaminokban, rostokban és tápanyagokban gazdag zöldséghez és gyümölcshöz, mely kedvező árú is egyben. Ezeknek az ételeknek a növényi hatóanyagai segítenek megvédeni a sejteket a DNS-károsodástól, tehát antioxidánsnak is számítanak, semlegesíthetik az oxidatív folyamatok hatásait. Inaktiválhatják a rákkeltő folyamatokat a szervezetben, és csökkentik a gyulladást. A következő zöldségeket és gyümölcsöket érdemes napi szinten fogyasztanod!

A babfélék és hüvelyesek fogyasztása megemeli a zsírsav butirátszintjét a szervezetben, ami nagy dózisban akadályozza a daganatok kialakulását, főleg vastagbélráknál.
Fotó: Nicodape / Getty Images Hungary
A sütőtökben töményen megtalálható a kumarin nevű növényi vegyület, mely hatékonyan lép fel a rákos sejtek ellen. Elsősorban a májrák bizonyos típusainak megelőzésében hatékony.
Kevesen tudják, de a cékla levelét salátaként lehet fogyasztani. Betalain pigment van benne, ami nagyon erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik.
Fotó: andreygonchar / Getty Images Hungary
A káposztafélék, elsősorban a vöröskáposzta tele van olyan antioxidáns növényi festékanyagokkal, melyek megkötik a rákos sejtek kialakulásáért felelős szabadgyököket.
Fotó: ilietus / Getty Images Hungary
A szilvában klorogénsav és kvercetin van, mely a hormonális daganatos betegségek megelőzésében fontos, így például a mellrák ellen is érdemes fogyasztani.
Fotó: YelenaYemchuk / Getty Images Hungary
A fehérrépában a szulforafán nevű fitokémiai összetevő található meg, mely állatkísérletekben a tumorok méretét és számát csökkentette.
Az alma héjában található pektin és a gyümölcs magas flavonoidtartalma gátolja azt, hogy a rákos sejtek behatoljanak az egészséges sejt membránjába.
Fotó: Vstock LLC / Getty Images Hungary
A vöröshagyma és a fokhagyma a bennük található kénvegyületek miatt gátolják a rosszindulatú folyamatok kialakulását és a daganat növekedését.
A spenót hatóanyagai közömbösítik a karcinogén, vagyis a rákkeltő és sejtkárosító anyagokat. Van benne flavonoid is, amely csökkenti a sejtek oxidatív károsodását.
A brokkoli keresztesvirágú zöldség, így élharcos a rák ellen. Olyan mirozin enzim van benne, amely aktív rákellenes hatást fejt ki a sejtek szintjén.

Képek: Getty Images Hungary

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük