13 ráktípus, aminek a kockázatát növeli a túlsúly: magas inzulinszintet is okozhat a felszaporodó zsírszövet

A zsírszövet hormonokat termel, magasabb ösztrogén- és inzulinszintet is okozhat.

GettyImages-1355714467
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az elhízás számos betegség, köztük daganatos elváltozások kockázatát is fokozhatja. A rák kialakulásában természetesen sokféle tényező szerepet játszhat, de a vizsgálatok szerint egyes típusoknál a túlsúly szerepe sem lebecsülendő.

A testsúly optimalizálása, illetve az életmódváltás legalább 13 daganatos kórkép rizikójának csökkentésében segíthet. 

Túlsúly és rák

A mozgásszegény életmód, ami általában kéz a kézben jár a feldolgozott, sőt ultrafeldolgozott élelmiszerekre építő táplálkozással, nem kedvez a vonalaknak - és a szervezetnek sem. Bár a túlsúlyról gyakran csupán esztétikai problémaként van szó, érdemes azzal is tisztában lenni, hogy egy bizonyos szint után rontja az életminőséget, és növeli egy sor egészségügyi probléma kockázatát. Hozzájárulhat egyebek mellett a 2-es típusú diabétesz, a szív- és érrendszeri betegségek, magas vérnyomás kialakulásához, és a mentális egészségre is rossz hatással van. 

Kevésbé egyértelmű az összefüggés az elhízás és a daganatos elváltozások között, azonban a vizsgálatok szerint több rátktípussal is kapcsolatot mutat a megnövekedett testtömeg. Ugyanakkor nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a kutatásokban szereplő, túlsúlyos alanyok életmódja is hozzájárulhat a problémához, nem biztos tehát, hogy csak a magasabb testzsírszintben keresendő az ok. A következő szervekben kialakuló daganatokat hozták összefüggésbe az elhízással:

 • méh,
 • emlő, főleg a menopauzán átesett nőknél,
 • nyelőcső,
 • vastag- és végbél,
 • epehólyag,
 • gyomor,
 • vese,
 • máj,
 • petefészek,
 • hasnyálmirigy,
 • pajzsmirigy,
 • agyhártya (meningeoma),
 • myeloma multiplex, a plazmasejtek rosszindulatú daganata. 

A daganatok kialakulásának okai nem teljesen tisztázottak. A valószínűségüket fokozhatják a káros szenvedélyek, így a dohányzás vagy a túlzásba vitt alkoholfogyasztás, illetve elhúzódó fertőzések is. Az, hogy valaki túlsúlyos, még nem jelenti, hogy biztosan a fentebb felsorolt daganatok valamelyike érinteni is fogja, azt viszont igen, hogy nagyobb eséllyel alakul ki nála az elváltozás, mint azoknál, akiknek a testsúlya a normál tartományba esik. 

Mi az összefüggés?

A kutatók számos különböző elmélettel magyarázták az elhízás és a daganatok közötti kapcsolatot. A zsírszövet túl sok ösztrogént termel, ami összefüggést mutat a nőgyógyászati daganatok magasabb kockázatával. A túlsúly gyakran vezet emelkedett inzulinszinthez, illetve a 2-es típusú cukorbetegség előszobájaként is ismert inzulinrezisztenciához. A diabétesz és a hiperinzulinémia is rizikófaktor a rosszindulatú elváltozások szempontjából.

A cikk az ajánló után folytatódik

A túlsúllyal élőknél a különböző gyulladással járó állapotok sem ritkák, ilyen például a zsírmáj. A gyulladás oxidatív stresszt jelent, és hozzájárulhat a rák kialakulásához. Továbbá a zsírsejtek adipokineket termelnek, amelyek serkenthetik vagy gátolhatják a sejtnövekedést. A leptin nevű adipokin hormon szintje a testzsírszint elmelkedésével nő, és elősegítheti a rendellenes sejtproliferációt, sejtnövekedést és sejtosztódást. 

Nézd meg ezt is! 10 erős rákellenes hatású növény

A következő zöldségeket az egészség megőrzése és a daganatos kórképek prevenciója érdekében is ajánlott az étkezés rendszeres részévé tenni.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük