4 dolog, ami bizonyítottan növeli a rák kockázatát: nem csak a dohányzás veszélyes

Néhány tényező észrevétlenül növeli a rákbetegségek kockázatát.

rontgen-tudo-orvos
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A rák kockázatát nem csak a genetika növelheti meg, az életmód és a környezeti tényezőknek való kitettség is fokozott rizikót rejt magában. A Magyar Rákellenes Liga kezdeményezésére április 10-e nemzeti rákellenes nap, ami felhívja a figyelmet a daganatos betegségek elleni küzdelem és a megelőző óvintézkedések fontosságára.

A rák kialakulásának kockázatát több életmódtényező bizonyítottan növeli. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) részeként működő Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (IARC) hiteles tudományos adatokra alapozva alakította ki listáját a bizonyítottan és feltételezhetően rákot okozó tényezőkről, számos különböző területen. 

Rákkockázatot növelő tényezők

Az egészségügyi tényezőktől, alapfertőzésektől kezdve a munkahelyi kitettségen és a kémiai anyagokon át az életmódig számos dologról kiderült karcinogén mivolta.

Alkoholfogyasztás

Az alkoholfogyasztás a szervezetet többféle módon veszélyezteti, számos krónikus betegség kialakulásának kockázatát növeli. Károsítja a máj, a vese működését, és többféle ráktípus rizikóját is fokozza.

Túlzott mennyiségű fogyasztását a kutatások összefüggésbe hozták már többek között a száj-, a torok-, a gége-, a nyelőcső-, a máj-, a vastagbél- és végbélrákkal, továbbá növelheti a gyomorrák esélyét is. Az adatok szerint már kis mennyiségben is összefügghet az emlőrák fokozott rizikójával.

Szolárium, UV-sugárzás

Az UV-sugarak nemcsak a bőr öregedését és a szem romlását gyorsítják meg, de megnövelik a bőrrák, így a rosszindulatú melanóma kialakulásának valószínűségét is. A szoláriumok esetében ez különösen nagy veszélyt jelent a brit National Health Service (Nemzeti Egészségügyi Szolgálat) szerint, mivel azok sokszor a déli napsütésnél is több UV-sugarat bocsátanak ki. 

A sugarak a legnagyobb kockázatot a fiatalok számára jelentik, a bizonyítékok szerint gyakoribb a bőrrák azoknál, akik 25 éves kor előtt gyakran vannak erős UV-sugárzásnak kitéve, vagy gyermekkorban sokszor égnek le. Az Európai Unió tagországaiban a szabályozás szerint ezért 18 év alattiaknak tiltott a szoláriumok használata. A világosabb, érzékenyebb bőr, az atípusos anyajegyek sokasága, a leégés gyakorisága és az UV-sugarak erőssége fokozza a hatást.

A cikk az ajánló után folytatódik

Aktív és passzív dohányzás

Az aktív és a passzív dohányzás egyaránt rendkívüli mértékben megnöveli a rákkockázatot a Centers for Disease Control and Prevention (amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ) bizonyítékai szerint. A cigarettafüstben levő mérgek károsítják a DNS-t, emellett gyengítik az immunrendszert, így a szervezet rákos sejtek elleni küzdelmét is akadályozza.

Köztudott és bizonyított tény, hogy a dohányzás áll a legtöbb tüdőrákos eset hátterében, amely még mindig a legnagyobb arányú elhalálozással járó betegség a javuló kezelések korszerűsödése ellenére is. Emellett azonban összefüggésbe hozták már a leukémiával, a légcső-, hólyag-, méhnyak-, vastagbél- és végbél-, nyelőcső-, gége-, máj-, száj-, torok-, hasnyálmirigy-, gyomorrákkal is, és prosztatarák esetén a dohányzók körében megnövekedett halálozási aránnyal. 

A cirkadián ritmus megzavarása

Valószínűsíthetően rákkeltő tényezőnek számítanak az IARC listája szerint a cirkadián ritmus megzavarásával járó tevékenységek is, a jet-lag, illetve a gyakori éjszakai ébrenlét, akár éjszakai munka, váltott műszak során is növekedhet az egészségkárosodás esélye. A bioritmus megzavarása jelentősen csökkenti a teljesítményt, megnövelheti a diabétesz, a szívbetegség, a depresszió, továbbá a rákbetegségek kockázatát is.

A Cancer Research szerint a rákbetegségek közül kapcsolatban lehet a prosztata-, a mell-, a vastagbél-, a máj-, a hasnyálmirigy-, a petefészek- és a tüdőrákkal. Hatással lehetnek a kialakulásra, a progresszióra, akadályozhatják a szervezet DNS-károsodás elleni küzdelmét. Betegség esetén a rákellenes kezelések hatékonyságát is csökkenti, és a halálozási arányt is rontja.

Állandó rákkockázat a munkahelyen

Sok dolgozó napi kapcsolatban van a rákkeltőkkel, ilyenkor létfontosságú ismerni a törvényt.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük