5 szájüregi tünet, amivel azonnal fordulj orvoshoz: még a rákmegelőző állapotban kezelhetőek
A szájüregi daganatok korán felismerve jó eséllyel gyógyíthatók.

fogorvos
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szájüregi daganatok világszerte, így Magyarországon is rengeteg embert érintenek. Elhelyezkedésük miatt a könnyebben észrevehető tumoros megbetegedések közé tartoznak, feltéve, hogy az ember rendszeresen tart önvizsgálatot, és megy fogászati szűrésre. 

A jellemző tünetek megismerése segít a diagnózis korai felállításában is, az időben megkezdett kezelés pedig többnyire eredményesebb és egyszerűbb gyógykezeléssel jár. 

Daganatos elváltozásokat megelőző jelek a szájban

A szájüregi daganatokhoz sorolják az ajkak, a nyelv, a nyelv alatti terület, az íny, a szájpadlás, a nyálmirigyek, a garat és a szájnyálkahártya rákos megbetegedéseit. A genetikai tényezőkön túl leginkább a dohányzás, valamint a gyakori alkoholfogyasztás negatív hatásait tárták fel az ilyen jellegű elváltozások hátterében, de hajlamosíthat a rossz szájhigiénia és a humán papillomavírus (HPV) is, az ajkak esetében pedig az is, ha túlzott napsugárzás éri őket. A védekezés fontos eszköze a cigarettáról való leszokás, az alkohol minimalizálása, fényvédő ajakbalzsam használata, illetve a megfelelő szájápolás, amibe a rendszeres fogorvosi vizit is beletartozik. 

A kezdődő elváltozás jellemző tünete az úgynevezett leukoplákia, ami egy környezetétől elütő, fehér folt, amit az érintett dörzsöléssel, kaparással sem tud eltüntetni. Főleg oldalt, a pofa nyálkahártyáján alakul ki, de megjelenhet a nyelven és a fogínyen is. Általában nem jár fájdalommal, de olykor érzékeny lehet. A folt sokszor jóindulatú, ugyanakkor esetenként rákos állapotot jelez előre, lassan fejlődik ki. 

Eritroleukoplákia és leukoplákia.
Eritroleukoplákia és leukoplákia.
Fotó: Wikipédia

A leukoplákiával szemben az eritroplákia vörös foltként keltheti fel a figyelmet. Szintén nem kaparható le, és gyakran a fehér foltokkal együtt jelentkezik. Nagyobb eséllyel alakulhat ki belőle daganat, mint a leukoplákiából, főleg akkor, ha könnyen vérzik. Általában nem jár fájdalommal. A méhszájon lévő sebet is eritroplákiának nevezik. A vörös és fehér foltok gyakran keveredve jelennek meg, ez az eritroleukoplákia. 

A tükör segítségével történő önvizsgálat során a szájban megjelenő duzzanatokra, csomókra, megvastagodásokra is figyelmet kell fordítani, és a régóta nem gyógyuló sebekkel, gyulladásos sebekkel, fekélyekkel is minden esetben orvoshoz kell fordulni, rákmegelőző állapotot jelezhetnek! 

Tehát a következőket észlelve a fogmosás, illetve a szájüreg átnézése során minél előbb fel kell keresni a szakembert: 

  • nem múló, eltüntethetetlen fehér foltok,
  • nem múló, eltüntethetetlen piros foltok,
  • az előző kettő keveréke,
  • duzzanatok, csomók, megvastagodások,
  • nem gyógyuló sebek, fekélyes állapotok.

Tünetek előrehaladottabb esetben

Előrehaladottabb állapotban megmagyarázhatatlan vérzést, fájdalmat, zsibbadást tapasztalhat az érintett. Előfordulhat, hogy nehézséget okoz a nyelés és rágás, valamint a nyelv vagy az állkapocs mozgatása. Torokfájás jelentkezhet, a betegek olykor úgy érzik, mintha valami megakadt volna a torkukon. A hang rekedtessé válhat, a fogak vagy a fogsor illeszkedése megváltozhat.

A felsorolt tünetek észlelésekor szakember felkeresése szükséges, mert bár más, nem rákos megbetegedéseket is jelezhetnek, jobb időben kizárni a rosszindulatú folyamatokat, illetve azok hiányában is indokolt lehet más jellegű kezelés.

A cikk az ajánló után folytatódik

A fogorvos nagyobb valószínűséggel detektálhatja ezeket az elváltozásokat, mint az emberek a mindennapok során az otthonukban, ezért is fontos a rendszeres vizit. Az otthoni önvizsgálat alaposan, a szabad szemmel látható összes részletre kiterjedően, erős fény és tükör segítségével történjen, időnként a nyirokcsomókat is érdemes megtapogatni, megérezve az esetleges megnagyobbodásukat.

Rekedtséget okozó betegségek

A rekedtséget kiválthatja allergia vagy megfázás, de még olyan banális ok is, mint például nyáron a túlzott légkondicionálás. Az sem kizárt, hogy pusztán rossz szokásról van szó. Amennyiben viszont nem érhető tetten ilyen körülmény, és a panasz mégsem múlik, valószínű, hogy valamilyen eltérés áll a háttérben.

(Képek forrása: Getty Images Hungary, Wikipédia/BodyParts3D/Anatomography, CFCF, Dozenist, Welleschik.)

Ezt is szeretjük