5 szájüregi tünet, amivel azonnal fordulj orvoshoz: még a rákmegelőző állapotban kezelhetőek

A szájüregi daganatok korán felismerve jó eséllyel gyógyíthatók.

fogorvos

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A szájüregi daganatok világszerte, így Magyarországon is rengeteg embert érintenek. Elhelyezkedésük miatt a könnyebben észrevehető tumoros megbetegedések közé tartoznak, feltéve, hogy az ember rendszeresen tart önvizsgálatot, és megy fogászati szűrésre. 

A jellemző tünetek megismerése segít a diagnózis korai felállításában is, az időben megkezdett kezelés pedig többnyire eredményesebb és egyszerűbb gyógykezeléssel jár. 

Daganatos elváltozásokat megelőző jelek a szájban

A szájüregi daganatokhoz sorolják az ajkak, a nyelv, a nyelv alatti terület, az íny, a szájpadlás, a nyálmirigyek, a garat és a szájnyálkahártya rákos megbetegedéseit. A genetikai tényezőkön túl leginkább a dohányzás, valamint a gyakori alkoholfogyasztás negatív hatásait tárták fel az ilyen jellegű elváltozások hátterében, de hajlamosíthat a rossz szájhigiénia és a humán papillomavírus (HPV) is, az ajkak esetében pedig az is, ha túlzott napsugárzás éri őket. A védekezés fontos eszköze a cigarettáról való leszokás, az alkohol minimalizálása, fényvédő ajakbalzsam használata, illetve a megfelelő szájápolás, amibe a rendszeres fogorvosi vizit is beletartozik. 

A kezdődő elváltozás jellemző tünete az úgynevezett leukoplákia, ami egy környezetétől elütő, fehér folt, amit az érintett dörzsöléssel, kaparással sem tud eltüntetni. Főleg oldalt, a pofa nyálkahártyáján alakul ki, de megjelenhet a nyelven és a fogínyen is. Általában nem jár fájdalommal, de olykor érzékeny lehet. A folt sokszor jóindulatú, ugyanakkor esetenként rákos állapotot jelez előre, lassan fejlődik ki. 

Eritroleukoplákia és leukoplákia.
Eritroleukoplákia és leukoplákia.
Fotó: Wikipédia

A leukoplákiával szemben az eritroplákia vörös foltként keltheti fel a figyelmet. Szintén nem kaparható le, és gyakran a fehér foltokkal együtt jelentkezik. Nagyobb eséllyel alakulhat ki belőle daganat, mint a leukoplákiából, főleg akkor, ha könnyen vérzik. Általában nem jár fájdalommal. A méhszájon lévő sebet is eritroplákiának nevezik. A vörös és fehér foltok gyakran keveredve jelennek meg, ez az eritroleukoplákia. 

A tükör segítségével történő önvizsgálat során a szájban megjelenő duzzanatokra, csomókra, megvastagodásokra is figyelmet kell fordítani, és a régóta nem gyógyuló sebekkel, gyulladásos sebekkel, fekélyekkel is minden esetben orvoshoz kell fordulni, rákmegelőző állapotot jelezhetnek! 

Tehát a következőket észlelve a fogmosás, illetve a szájüreg átnézése során minél előbb fel kell keresni a szakembert: 

  • nem múló, eltüntethetetlen fehér foltok,
  • nem múló, eltüntethetetlen piros foltok,
  • az előző kettő keveréke,
  • duzzanatok, csomók, megvastagodások,
  • nem gyógyuló sebek, fekélyes állapotok.

Tünetek előrehaladottabb esetben

Előrehaladottabb állapotban megmagyarázhatatlan vérzést, fájdalmat, zsibbadást tapasztalhat az érintett. Előfordulhat, hogy nehézséget okoz a nyelés és rágás, valamint a nyelv vagy az állkapocs mozgatása. Torokfájás jelentkezhet, a betegek olykor úgy érzik, mintha valami megakadt volna a torkukon. A hang rekedtessé válhat, a fogak vagy a fogsor illeszkedése megváltozhat.

A felsorolt tünetek észlelésekor szakember felkeresése szükséges, mert bár más, nem rákos megbetegedéseket is jelezhetnek, jobb időben kizárni a rosszindulatú folyamatokat, illetve azok hiányában is indokolt lehet más jellegű kezelés.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A fogorvos nagyobb valószínűséggel detektálhatja ezeket az elváltozásokat, mint az emberek a mindennapok során az otthonukban, ezért is fontos a rendszeres vizit. Az otthoni önvizsgálat alaposan, a szabad szemmel látható összes részletre kiterjedően, erős fény és tükör segítségével történjen, időnként a nyirokcsomókat is érdemes megtapogatni, megérezve az esetleges megnagyobbodásukat.

Rekedtséget okozó betegségek

A rekedtséget kiválthatja allergia vagy megfázás, de még olyan banális ok is, mint például nyáron a túlzott légkondicionálás. Az sem kizárt, hogy pusztán rossz szokásról van szó. Amennyiben viszont nem érhető tetten ilyen körülmény, és a panasz mégsem múlik, valószínű, hogy valamilyen eltérés áll a háttérben.

(Képek forrása: Getty Images Hungary, Wikipédia/BodyParts3D/Anatomography, CFCF, Dozenist, Welleschik.)

Ezt is szeretjük