Torokköszörülés, állandó rekedtség: súlyos betegségre is utalhat a gyakori tünet
Életmódbeli tényezők és súlyos kórképek is állhatnak a jelenség hátterében.

GettyImages-506103037
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kaparó érzés, rekedtség miatti torokköszörülés, krákogás olykor kifejezetten bosszantó jelenség, amit élete során valószínűleg mindenki megtapasztal.

A rekedtséget kiválthatja allergia vagy megfázás, de még olyan banális ok is, mint például nyáron a túlzott légkondicionálás, illetve fűtési szezonban a száraz levegő. Az sem kizárt, hogy pusztán rossz szokásról van szó. Amennyiben viszont nem érhető tetten ilyen körülmény, és a panasz mégsem múlik, valószínű, hogy valamilyen eltérés áll a háttérben. 

A rekedtség okai

A kaparó érzést többféle betegség okozhatja, amely a légutak és a hangszalagok ingerlésével jár. Egy egyszerű nátha talaján is létrejöhet például hangszalaggyulladás. Alkoholos és koffeines italok fogyasztása, dohányzás hatására gyakran jelentkezik rekedtség, és a hangszalagok fokozott igénybevétele, például a hosszan tartó hangos beszéd is hasonló állapotot okozhat. 

GettyImages-1148613117
Fotó: unomat / Getty Images Hungary

Amennyiben a rekedtség 2-3 hétnél tovább tart, mellette esetleg nyelési nehezítettség, köhögés, fájdalom jelentkezik, ajánlott fül-orr-gégész felkeresése.

Reflux

A gyomorsav visszafolyásával járó reflux tünete a maró, égő érzés a torokban. A szervezet krákogással, torokköszörüléssel próbálja megtisztítani a területet. A kellemetlenség a mellkas környékén is megjelenhet. A stresszes életmód, a fűszeres ételek, a dohányzás, az alkoholfogyasztás és az ülő életmód előidézője és súlyosbítója lehet a helyzetnek. Rekeszizomsérv és a nyelőcső gyenge izommozgása is előfordulhat. A krónikussá váló refluxra semmiképp sem szabad legyinteni, mert fekély kialakulásához és a fogak roncsolódásához vezethet.

Krónikus obstruktív tüdőbetegség

A krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) a tüdő visszafordíthatatlan károsodása, amely a légutak tartós beszűkülésével, a légzőfelületek csökkenésével jár. Bár a kór nem gyógyítható, korai diagnózis és megfelelő kezelés hatására a progressziója jócskán lassítható. A tünetek közé tartozik a nehézlégzés, a sípoló légvétel, a köhögés és a torokköszörülés, valamint a fizikai aktivitásra jelentkező fulladás.

GettyImages-90201412
Fotó: Adam Gault / Getty Images Hungary

A betegek jelentős része dohányzik, a cigaretta elhagyása fontos eleme a kezelésnek. Az orvosok arra is figyelmeztetnek, hogy az évek óta cigarettázóknak érdemes rendszeresen részt venniük légzésfunkciós vizsgálatokon.

Pajzsmirigy-alulműködés

A pajzsmirigy-alulműködés leggyakoribb tünetei közé tartozik a gombócérzés a torokban és a rekedtség is.

pajzsmirigy-elhízás2
Fotó: AndreyPopov / Getty Images Hungary

A betegek testsúlynövekedést, levertséget, kimerültséget, hajhullást és székrekedést is tapasztalhatnak. Ilyenkor elégtelen a pajzsmirigyhormonok termelődése, ami vérvétellel deríthető ki, a labort ultrahang és tapintásos vizsgálat kísérheti. Magyarország jódhiányos területnek számít, ez pedig kedvez a pajzsmirigyproblémák kialakulásának.

Hangszalagpolip

A hangszalagon kialakuló, jóindulatú, kötőszövetes elváltozás a hangszalagpolip. Létrejöttében gyulladás és egyéb irritáló tényezők, például vegyszerek belélegzése játszik szerepet, de túlerőltetés és reflux is előidézheti. Általában rekedtség és a hangszín megváltozása kíséri. A polipokat műtéti úton távolítják el, amennyiben viszont a háttérben meghúzódó okot nem sikerül megszüntetni, az elváltozás kiújulhat.

A cikk az ajánló után folytatódik

10 perc alatt eredmény

A pajzsmirigy alulműködés gyorsteszt teszt előnye az egyszerű használat: kényelmesen, otthon bárki el tudja végezni, csupán egyetlen vércseppre van szükség hozzá.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Daganatos megbetegedések

Bizonyos daganatos elváltozások - például a nyelőcső- és a gégerák - a hangszín megváltozásával, nyelési nehezítettséggel, rekedtséggel és állandó torokköszörüléssel járhatnak. A betegek krónikus torokfájdalomtól szenvedhetnek, ami a fül irányába is kisugározhat. A rizikófaktorok közé tartozik a már többször említett triász, a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás és a reflux.

A hosszú távon fennálló torokköszörülés amellett, hogy betegségekre figyelmeztető jel lehet, önmagában is károsíthatja a hangszalagokat, az idő múlásával a hang fátyolosabbá válhat, majd állandósulhat a rekedtség. Mindenképp ajánlott tehát az orvosi konzultáció.

Tiltólistás ételek reflux esetén

A reflux tünetei a gyógyszeres kezelés mellett a megfelelő táplálkozással enyhíthetők. Ehhez azonban a betegeknek sokszor újra kell tanulniuk, melyek azok az ételek, amelyek számukra egészségesek, hiszen a hagyományosan vitamindús, tápanyagokban gazdag élelmiszerek gyakran fokozzák a savtermelést.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük