A fogorvostól félni nem szégyen - Így lehet úrrá lenni a rettegésen

A fogorvosi fúró hangja szorongást válthat ki, és egyes kutatások szerint a kezelés közben az ősi túlélési ösztönök kapcsolnak be.

fogorvosi vizsgálat félelem

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A legtöbben szégyellik, hogy félnek a fogorvostól, pedig van megoldás, amellyel uralkodni lehet a rettegésen, sőt, még a fájdalomtól is meg lehet menekülni.

Maguk a fogorvosok sem tudják mindig fesztelenül kezelni, ha ők kerülnek a pácienseik helyébe. Ez a félelem, szorongás egy természetes emberi reakció, amelynek több oka is lehet. Karácsonyi Heni, a Lacalut dentálhigiénikusa tudja a feloldásukra a megoldást.

A félelem természetes

Annak, hogy az ember nem szívesen engedi szájába a fogorvos éles, szúrós vagy hegyes eszközeit, egyszerű biológiai okai is vannak. A száj ugyanis a test egyik legsebezhetőbb része, ami a legalapvetőbb szükségleteket elégíti ki, azaz a légzést, ivást és evést.

fogorvos eszik
Fotó: Eva-Katalin / Getty Images Hungary

- A fogorvosok számára teljesen természetes, hogy a páciens fél. Emiatt ne szégyenkezzünk, bátran mondjuk el az érzéseinket, és engedjük, hogy a szakértő segíteni tudjon - mondta Karácsonyi Heni. 

Kontrollmánia és tehetetlenség

A fogorvosi székben kiszolgáltatott helyzetbe lehet kerülni, előfordulhat az ismeretlentől való szorongás is. Ráadásul ezek az érzések felerősödhetnek azokban, akik az élet minden területén szeretik ellenőrzés alatt tartani a dolgokat. A szakértő szerint érdemes bátran feltenni a kérdéseket az orvosnak a kezelés lépéseiről, mert minél több információval rendelkezik az ember, annál nyugodtabban viseli majd a beavatkozásokat. Aki tisztába kerül azzal kapcsolatban, hogy mi vár rá, annak a beavatkozás maga is sokkal kevésbé lesz félelmetes.

Félős szülőnek félős a gyereke

Mint minden, a fogorvostól való félelem is visszavezethető a gyermekkorra. A rettegéshez azonban nincs szükség rossz élményekre és tapasztalatokra, bőven elegendő, ha a szülőkön látszik, hogy félnek, tartanak a fogászati kezelésektől.

fogorvos humor vicces képek
Fotó: gilaxia / Getty Images Hungary

Ezt a szociális mintát nagyon könnyen át lehet venni, hiszen a veszélyes helyzetek elkerülése ösztönös folyamat. A szakértő javaslata szerint érdemes mindenkinek magával vinni a gyermeket a saját kezelésekre is, hogy amikor náluk lesz szükséges a szűrés, illetve a beavatkozás, akkor már ismerős és biztonságos közegbe térjen vissza.

Nagyobb a félelem, mint a fájdalom

A fogorvostól való félelem egyik legelterjedtebb oka a fájdalom, ami szintén ösztönös, viszont a legkevésbé indokolt. Az érzéstelenítésre használt korszerű módszerekkel a páciensek többsége alig érez fájdalmat.

- Ha nem járunk gyakran fogorvoshoz, azt sem vesszük észre, hogyan fejlődik az orvostudomány, és hogyan lesz egyre fájdalommentesebb a fogászati beavatkozás. Ráadásul, ha fájdalom nélkül érkezünk a fogorvoshoz, nagy a valószínűsége annak is, hogy fájdalom nélkül távozunk. Ezért javasoljuk a rendszeres, féléves szűrővizsgálatot, ahol még csírájában meg tudjuk oldani a legkisebb problémákat is – tette hozzá a szakértő.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Szégyen lenne a szuvas fog?

A szakértő tapasztalatai alapján a legtöbb beteg – amellett, hogy fél – azt is szégyelli, hogy fogszuvasodással vagy más problémával küzd.

- Az, hogy valakinek szuvas a foga vagy ínygyulladással küzd, nem egyenlő az ápolatlansággal. A probléma oka lehet akár egy a számunkra nem megfelelő fogkefe vagy fogkrém használata, esetleg a rossz tisztítási technika is. Ne felejtsük el, hogy minden fogsor más, ezért a fogápolással kapcsolatban mindig kérjünk tanácsokat az orvosunktól, aki a mi problémáinkra egyénre szabottan ajánl majd megfelelő eszközöket és módszereket - tette hozzá Karácsonyi Heni dentálhigiénikus. 

Sztárok a fogorvos előtt és után

Sárga, kusza fogaikkal ma már nem büszkélkednek, de a fehérítő beavatkozások és a fogszabályzás sokáig része volt a mindennapjaiknak, mire végre magabiztosan a kifutókra vagy a kamerák elé állhattak.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük