A fogorvostól félni nem szégyen - Így lehet úrrá lenni a rettegésen
A fogorvosi fúró hangja szorongást válthat ki, és egyes kutatások szerint a kezelés közben az ősi túlélési ösztönök kapcsolnak be.

fogorvosi vizsgálat félelem
beauty and style
Top olvasott cikkek

A legtöbben szégyellik, hogy félnek a fogorvostól, pedig van megoldás, amellyel uralkodni lehet a rettegésen, sőt, még a fájdalomtól is meg lehet menekülni.

Maguk a fogorvosok sem tudják mindig fesztelenül kezelni, ha ők kerülnek a pácienseik helyébe. Ez a félelem, szorongás egy természetes emberi reakció, amelynek több oka is lehet. Karácsonyi Heni, a Lacalut dentálhigiénikusa tudja a feloldásukra a megoldást.

A félelem természetes

Annak, hogy az ember nem szívesen engedi szájába a fogorvos éles, szúrós vagy hegyes eszközeit, egyszerű biológiai okai is vannak. A száj ugyanis a test egyik legsebezhetőbb része, ami a legalapvetőbb szükségleteket elégíti ki, azaz a légzést, ivást és evést.

fogorvos eszik
Fotó: Eva-Katalin / Getty Images Hungary

- A fogorvosok számára teljesen természetes, hogy a páciens fél. Emiatt ne szégyenkezzünk, bátran mondjuk el az érzéseinket, és engedjük, hogy a szakértő segíteni tudjon - mondta Karácsonyi Heni. 

Kontrollmánia és tehetetlenség

A fogorvosi székben kiszolgáltatott helyzetbe lehet kerülni, előfordulhat az ismeretlentől való szorongás is. Ráadásul ezek az érzések felerősödhetnek azokban, akik az élet minden területén szeretik ellenőrzés alatt tartani a dolgokat. A szakértő szerint érdemes bátran feltenni a kérdéseket az orvosnak a kezelés lépéseiről, mert minél több információval rendelkezik az ember, annál nyugodtabban viseli majd a beavatkozásokat. Aki tisztába kerül azzal kapcsolatban, hogy mi vár rá, annak a beavatkozás maga is sokkal kevésbé lesz félelmetes.

Félős szülőnek félős a gyereke

Mint minden, a fogorvostól való félelem is visszavezethető a gyermekkorra. A rettegéshez azonban nincs szükség rossz élményekre és tapasztalatokra, bőven elegendő, ha a szülőkön látszik, hogy félnek, tartanak a fogászati kezelésektől.

fogorvos humor vicces képek
Fotó: gilaxia / Getty Images Hungary

Ezt a szociális mintát nagyon könnyen át lehet venni, hiszen a veszélyes helyzetek elkerülése ösztönös folyamat. A szakértő javaslata szerint érdemes mindenkinek magával vinni a gyermeket a saját kezelésekre is, hogy amikor náluk lesz szükséges a szűrés, illetve a beavatkozás, akkor már ismerős és biztonságos közegbe térjen vissza.

Nagyobb a félelem, mint a fájdalom

A fogorvostól való félelem egyik legelterjedtebb oka a fájdalom, ami szintén ösztönös, viszont a legkevésbé indokolt. Az érzéstelenítésre használt korszerű módszerekkel a páciensek többsége alig érez fájdalmat.

- Ha nem járunk gyakran fogorvoshoz, azt sem vesszük észre, hogyan fejlődik az orvostudomány, és hogyan lesz egyre fájdalommentesebb a fogászati beavatkozás. Ráadásul, ha fájdalom nélkül érkezünk a fogorvoshoz, nagy a valószínűsége annak is, hogy fájdalom nélkül távozunk. Ezért javasoljuk a rendszeres, féléves szűrővizsgálatot, ahol még csírájában meg tudjuk oldani a legkisebb problémákat is – tette hozzá a szakértő.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szégyen lenne a szuvas fog?

A szakértő tapasztalatai alapján a legtöbb beteg – amellett, hogy fél – azt is szégyelli, hogy fogszuvasodással vagy más problémával küzd.

- Az, hogy valakinek szuvas a foga vagy ínygyulladással küzd, nem egyenlő az ápolatlansággal. A probléma oka lehet akár egy a számunkra nem megfelelő fogkefe vagy fogkrém használata, esetleg a rossz tisztítási technika is. Ne felejtsük el, hogy minden fogsor más, ezért a fogápolással kapcsolatban mindig kérjünk tanácsokat az orvosunktól, aki a mi problémáinkra egyénre szabottan ajánl majd megfelelő eszközöket és módszereket - tette hozzá Karácsonyi Heni dentálhigiénikus. 

Sztárok a fogorvos előtt és után

Sárga, kusza fogaikkal ma már nem büszkélkednek, de a fehérítő beavatkozások és a fogszabályzás sokáig része volt a mindennapjaiknak, mire végre magabiztosan a kifutókra vagy a kamerák elé állhattak.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük