Mi történik, ha nem kezelik a szuvas fogat? Életveszélyes állapothoz is vezethet

Több orvosi módszer létezik a lyukas fog kezelésére, de mi történik, ha valaki mégsem fordul szakemberhez?

fogszuvasodas 2
beauty and style
Top olvasott cikkek

A fogszuvasodás a fog külső felületének sérülését, kilyukadását jelenti, mely napjainkban is a Föld lakosságának körülbelül 95%-át érinti. A probléma apró, szabad szemmel szinte nem is észrevehető lyukként indul, ami időnként azonban a fog teljes elvesztésével, legrosszabb esetben pedig halállal is járhat. 

Bár a folyamat visszafordíthatatlan, megállítható, feltéve, ha valaki időben felkeresi a fogorvost. Ám, ha kezeletlen marad, és a lyukat nem tömik be, akkor az nemcsak tovább növekszik, hanem állandó fájdalmat, rágási nehézséget, sőt, nagyon súlyos fertőzést okozhat.

A fogszuvasodás súlyos szövődményei

Dr. Maria Howell fogorvos, az Amerikai Fogorvosi Társaság szakértője szerint a többség nem gondolná, hogy már egy kezeletlen szuvas fog is hatalmas kárt tehet, nemcsak a szájüregben, de az egész szervezetben.

- Ha a szuvasodás a fogzománcon és a cementen is átjut, akkor eléri a dentint, a fog nagy szervesanyag-tartalmú, mégis kevésbé védett részét, ahol nagy fájdalmat okoz - Dr. Howell a Digg portálon beszélt a problémáról. A történet azonban itt még nem ér véget, ugyanis, ha a szuvasodás egészen a fogbélig hatol, a szervezet mintegy védekező reflexként beindítja gyulladásos folyamatait. 

- Ilyenkor már szükség lehet gyökérkezelésre. Amennyiben a fogidegek is elhalnak, és a fertőzés bejut a fog és a csont közötti részbe, akkor akár tályog is kialakulhat. Ha fog a felső fogívben található, az arcüreg felé, míg, ha az alsóban, akkor a légutak irányába terjedhet tovább a fertőzés. Itt a beteg már életveszélyes állapotba kerülhet. Amennyiben pedig a csontokat támadja meg, úgy az továbbterjedhet az egész szervezetben, és akár halállal is végződhet - magyarázza a szakember.

Éles fájdalom melegtől és hidegtől

A fog környéke akkor válik érzékennyé, ha a száj baktériumai megtelepednek a dentinen. Ugyanezért érezhet valaki nyilalló fájdalmat hideg vagy meleg élelmiszerek fogyasztásánál. A fogorvos szerint a többség számára csak ilyenkor tudatosul, hogy valami nem stimmel a fogával, ám orvoshoz jellemzően továbbra sem fordulnak. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A tévhitekkel ellentétben a fogszuvasodás kialakulását nem csak a cukros dolgok, hanem a savas ételek, valamint a szájban élő baktériumok is előidézhetik. Merthogy ezek folyamatosan oldják a fogzománcot, amitől elvékonyodik, egy idő után pedig áttörik.

Valahányszor valaki a vízen kívül más ételt vagy italt fogyaszt, beindul az emésztést segítő savtermelés. Ezt a közeget bizonyos mértékig kontrollálhatja a megfelelően lúgos nyál. Dr. Howell szerint az egyensúly helyreállásához nagyjából egy óra szükséges. Magyarán, ha valaki sokszor és sokat eszik, annál tovább éri a sav a fogakat.

A szívinfarktus és az agyvérzés kockázatát is növeli a fogszuvasodás

Dr. Bartha Károly, a Konzerváló Fogászati Klinika igazgatóhelyettese a semmelweis.hu-n arra figyelmeztet, hogy már íny- és fogkőprobléma esetén sem érdemes elodázni a problémát, mert, ahogy fentebb is írtuk, súlyos szövődményekkel járhat, ha a káros baktériumok a véráramba kerülnek.

Az orvos szerint a fogágybetegség növeli a szívinfarktus és az agyvérzés kockázatát, illetve mintegy nyolcszorosára növeli a koraszülés valószínűségét. Hozzátette, hogy fogászati problémával küzdőknél kétszer gyakoribb az Alzheimer-kór, de a cukorbetegséget szintén kedvezőtlenül befolyásolja. 

Utóbbi egy oda-vissza ható folyamat, mert a félre- vagy egyáltalán nem kezelt diabétesz háromszorosára növeli a fogágybetegség kialakulásának kockázatát. Az érintettek így akár tíz évvel korábban elveszíthetik fogaikat.

A fogszuvasodás és a fogínygyulladás Magyarországon egyaránt népbetegségnek számít, pedig a betegség kezelhető lenne helyes fogmosási technikával, illetve legalább félévente történő fogászati kontrollal.

Sztárok a fogorvos előtt és után

Sárga, kusza fogaikkal ma már nem büszkélkednek, de a fehérítő beavatkozások és a fogszabályzás sokáig része volt a mindennapjaiknak, mire végre magabiztosan a kifutókra vagy a kamerák elé állhattak.

 Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük