Mi történik, ha nem kezelik a szuvas fogat? Életveszélyes állapothoz is vezethet

Több orvosi módszer létezik a lyukas fog kezelésére, de mi történik, ha valaki mégsem fordul szakemberhez?

Fogszuvasodás szövődményei
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A fogszuvasodás a fog külső felületének sérülését, kilyukadását jelenti, mely napjainkban is a Föld lakosságának körülbelül 95%-át érinti. A probléma apró, szabad szemmel szinte nem is észrevehető lyukként indul, ami időnként azonban a fog teljes elvesztésével, legrosszabb esetben pedig halállal is járhat. 

Bár a folyamat visszafordíthatatlan, megállítható, feltéve, ha valaki időben felkeresi a fogorvost. Ám, ha kezeletlen marad, és a lyukat nem tömik be, akkor az nemcsak tovább növekszik, hanem állandó fájdalmat, rágási nehézséget, sőt, nagyon súlyos fertőzést okozhat.

A fogszuvasodás súlyos szövődményei

Dr. Maria Howell fogorvos, az Amerikai Fogorvosi Társaság szakértője szerint a többség nem gondolná, hogy már egy kezeletlen szuvas fog is hatalmas kárt tehet, nemcsak a szájüregben, de az egész szervezetben.

- Ha a szuvasodás a fogzománcon és a cementen is átjut, akkor eléri a dentint, a fog nagy szervesanyag-tartalmú, mégis kevésbé védett részét, ahol nagy fájdalmat okoz - Dr. Howell a Digg portálon beszélt a problémáról. A történet azonban itt még nem ér véget, ugyanis, ha a szuvasodás egészen a fogbélig hatol, a szervezet mintegy védekező reflexként beindítja gyulladásos folyamatait. 

- Ilyenkor már szükség lehet gyökérkezelésre. Amennyiben a fogidegek is elhalnak, és a fertőzés bejut a fog és a csont közötti részbe, akkor akár tályog is kialakulhat. Ha fog a felső fogívben található, az arcüreg felé, míg, ha az alsóban, akkor a légutak irányába terjedhet tovább a fertőzés. Itt a beteg már életveszélyes állapotba kerülhet. Amennyiben pedig a csontokat támadja meg, úgy az továbbterjedhet az egész szervezetben, és akár halállal is végződhet - magyarázza a szakember.

Éles fájdalom melegtől és hidegtől

A fog környéke akkor válik érzékennyé, ha a száj baktériumai megtelepednek a dentinen. Ugyanezért érezhet valaki nyilalló fájdalmat hideg vagy meleg élelmiszerek fogyasztásánál. A fogorvos szerint a többség számára csak ilyenkor tudatosul, hogy valami nem stimmel a fogával, ám orvoshoz jellemzően továbbra sem fordulnak. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Lehangoltság? Nyerd vissza az életkedved!

Ha tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek érezzük magunkat, és nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segít az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer javítja a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

A Remotiv extra vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

A tévhitekkel ellentétben a fogszuvasodás kialakulását nem csak a cukros dolgok, hanem a savas ételek, valamint a szájban élő baktériumok is előidézhetik. Merthogy ezek folyamatosan oldják a fogzománcot, amitől elvékonyodik, egy idő után pedig áttörik.

Valahányszor valaki a vízen kívül más ételt vagy italt fogyaszt, beindul az emésztést segítő savtermelés. Ezt a közeget bizonyos mértékig kontrollálhatja a megfelelően lúgos nyál. Dr. Howell szerint az egyensúly helyreállásához nagyjából egy óra szükséges. Magyarán, ha valaki sokszor és sokat eszik, annál tovább éri a sav a fogakat.

A szívinfarktus és az agyvérzés kockázatát is növeli a fogszuvasodás

Dr. Bartha Károly, a Konzerváló Fogászati Klinika igazgatóhelyettese a semmelweis.hu-n arra figyelmeztet, hogy már íny- és fogkőprobléma esetén sem érdemes elodázni a problémát, mert, ahogy fentebb is írtuk, súlyos szövődményekkel járhat, ha a káros baktériumok a véráramba kerülnek.

Az orvos szerint a fogágybetegség növeli a szívinfarktus és az agyvérzés kockázatát, illetve mintegy nyolcszorosára növeli a koraszülés valószínűségét. Hozzátette, hogy fogászati problémával küzdőknél kétszer gyakoribb az Alzheimer-kór, de a cukorbetegséget szintén kedvezőtlenül befolyásolja. 

Utóbbi egy oda-vissza ható folyamat, mert a félre- vagy egyáltalán nem kezelt diabétesz háromszorosára növeli a fogágybetegség kialakulásának kockázatát. Az érintettek így akár tíz évvel korábban elveszíthetik fogaikat.

A fogszuvasodás és a fogínygyulladás Magyarországon egyaránt népbetegségnek számít, pedig a betegség kezelhető lenne helyes fogmosási technikával, illetve legalább félévente történő fogászati kontrollal.

Sztárok a fogorvos előtt és után

Sárga, kusza fogaikkal ma már nem büszkélkednek, de a fehérítő beavatkozások és a fogszabályzás sokáig része volt a mindennapjaiknak, mire végre magabiztosan a kifutókra vagy a kamerák elé állhattak.

Sárga és kusza fogsort villantott Tom Cruise: 10 sztár, akiről nem gondolnád, hogy nézett ki a fogorvos előtt

Nézegess képeket!

Elolvasom

 Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük